Sportkullan

Sportkullan Adventure Racing

Cliffhangern i måndagens inlägg och anledningen till att jag köpt luftmadrass och postat madrasspaddlingsbilder på min Instagram är kort och gott att jag ska delta i Sportkullan Adventure Racing den 16 juli.

Multisport och rätt snart i tiden.

Hur tänkte jag där?

För att göra en lång historia kort så kom det här på tal i somras. En lös tanke och jag som tycker att allt verkar så spännande sa att det kunde jag absolut tänka mig. Sedan sa vi inte så mycket mer om det. Jag hade faktiskt glömt bort det tills Ida Nordin skickade ett meddelande på Facebook för ett tag sedan och undrade om jag och Hanna fortfarande var intresserade och ville ingå i hennes team. Vad säger man? Eller snarare vad säger jag? Jag säger ju sällan nej till tokiga saker. Så visst kan jag det. Nu hade jag ingen koll alls på Sportkullan, trodde först att vi skulle göra en gren var och tänkte att cykla kan jag. Sedan gick det upp för mig att vi gör allt tillsammans. Ok. Jag kör. Hjälp men jag kör.

Det jag inte frågade direkt var den lilla detaljen om hur långt det skulle bli. Så jag googlade Sportkullan och läste på. Satte nästan kaffet i halsen när jag tittade på förra årets resultatlista. Long och sprint; 11 eller 5 mil. Lite försiktigt frågade jag vilken sträcka vi skulle ta. Ida menade på att om vi kör sprinten på 5 mil kan vi kötta?!

Det var ju bara den lilla detaljen att mina lagkamrater är riktigt bra löpare vilket jag inte är. Kötta på löpning är ungefär som att be en sköldpadda att sprinta. Jag springer visserligen men då i lugnt fint tempo. Tittar mig omkring, går i bland och har ingen större brådska. Å andra sidan menade Hanna på att jag faktiskt cyklar väldigt bra och att vi är ett team och ska hjälpa varandra. Ida upplyste om att hon orienterat mycket och gärna kunde ta den biten. Tack tänkte jag som är hopplös dålig på att läsa karta (någon som minns mitt tappra försök till mtb-orientering?).

Ida ordnade med anmälningen, vi kom överens om ett lagnamn och jag började känna mig riktigt pepp på idén. Älvdalen den 16 juli. 5 mil med cykel, löpning och madrasspaddling. Banan inte officiell till strax före tävlingen. Ett adventure race enbart för kvinnor och ett riktigt äventyr i team. Enligt första hinten om banan så ska vi cykla 35 km, springa 10.4 km, paddla 1.2 km i Dalaälven och sedan springa ett par kilometer till. Sträckorna helt beroende på hur vi orienterar oss. Det kändes skönt att löpningen inte var längre än så. Det kan fungera.

sportkullan

Fiffiga lösningar

I måndags hade vi bestämt att träna madrasspaddling. Något som jag aldrig någonsin har provat på. Ida ville att vi skulle testa med den obligatoriska utrustning vi ska ha. Det vill säga löparskor, flytväst och cykelhjälm. Jag hade ju köpt en luftmadrass och letat fram mina paddlar och dammat av våtdräkten. Förväntansfull och lite nervös samåkte vi upp till Önsjön och förberedde för träning. Ida hade fått tips om att knyta i hop våra madrasser för att på så sätt hålla i hop och nyttja gemensamma krafter.

Jag pumpade upp min alldeles nyinköpta madrass och skulle sedan stänga igen den när vi upptäckte att det inte gick. Ventilen var defekt. Vi fick ringa efter Hasse och en rulle silvertejp. Billiga saker på billiga varuhus håller inte alltid måttet. Medan vi inväntade supporten turades vi om att paddla ut på de två madrasser vi hade och jag kan väl säga att det inte var lika enkelt som lät. Att hålla kurs på en luftmadrass när hjärnan inte riktigt synkar det här med höger och vänster är inte lätt. Jag sladdade efter, snurrade runt och tog mig sakta framåt.

Sportkullan

En timme senare hade jag kommit så pass långt att jag kunde hålla kurs bakom Ida och Hanna. Det var ungefär då som min tillfälliga lösning med silvertejp i ventilhålet inte längre höll och madrassen blev allt tunnare. Vi paddlade in till land och kände oss nöjda med kvällen. Värdefull erfarenhet fick med oss som att vi måste tejpa kanterna på madrasserna för att slippa skava upp armarna på de vassa kanterna. Hursom var det riktigt roligt och vi bjöd på underhållning till den familj som var där och fiskade. Säkert undrade de varför vi paddlade runt i cykelhjälmar.

img_3821

I går kväll var det dags för nästa teambuildningsövning. Frösö Park Multisport Race. Hinderbana, mtb och löpning i skogarna runt Rödöbron och Bynäset. Ett jättebra tillfälle att ser hur vi cyklar och springer tillsammans. Jag avstod hinderbanan och hejade i stället på Ida och Hanna. Vi cyklade sedan en liten slinga på 14 km för att sedan snabbt byta till löparskor och springa Bynäset runt i cykelbyxor. Jag kände mig stark på cyklingen och kunde cykla på låg puls vilket räddade upp min löpning sedan. Efter ett par stapplande kilometer kom kroppen i gång och jag kunde faktiskt ligga i rygg på Hanna i ett fint tempo som Ida höll. Ett tempo som jag aldrig sprungit trail i förut och framförallt inte över 7 km. Det blev ett litet runners high två kilometer i från växlingen till cykel igen när jag kände mig superstark och bra. Det finns hopp tänkte jag där och då.

img_3822

I mål konstaterade vi att vi har olika styrkor och att det handlar om att matcha dem. Vi är ett starkt lag och jag som var så nervös inför löpningen känner att det nog kan gå. Rep är tillåtna och håller bara knäna i hop som i går ska det vara genomförbart. Nöjd och glad åkte jag hem. En fin tisdag med bra ben.

Vi har planerat en madrasspaddling i Hårkan för att få känna på hur det är att paddla i strömmande vatten. Jag ska ta med mig min madrass till Rättvik för att träna på att hålla kurs. Jag fortsätter att springa mina två pass i veckan för att inte dra på för hårt när knäna bråkar.

Men hörni, det är här blir ju ett riktigt äventyr, eller vad säger ni?

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

10 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: