• Home
  • /
  • träning
  • /
  • Rebel Yell en av tre grymma träningslåtar
traningslatar

Rebel Yell en av tre grymma träningslåtar

traningslatar

Musik är nödvändigt för trainerintervaller. Det går inte utan. Då dör man tristessdöden. Garanterat. Foto: Hasse.

Veckans tema i BoH är våra bästa träningslåtar.

Egentligen ett enkelt tema. Jag har en enorm bank av träningsmusik i min dator. Spinningpass från 2009 någongång, spellistor sorterade efter backar, sprintar, fartlåtar och allehanda temainspirerade pass. Listor för tröskelpass på trainern, intervallistor för de där riktigt tunga grispassen och listor för distanspassen. Att leta, lyssna och samla musik och sedan remixa dem till något användbart är den största delen av mitt jobb som spinninginstruktör. Den tiden jag sitter på instruktörscykeln är liten jämfört med jobbet bakom. Det pågår alltid en process i mitt huvud. Hör jag en låt på radion startar den, backe? Sprint? Återhämtning kanske? Letar upp den på Spotify och lägger i listan för kommande pass. Det allra svåraste när det handlar om träningsmusik och att bygga ett spinningpass är egentligen att hitta musik som de allra flesta gillar något så när. Det går inte att göra alla nöjda och jag sätter alltid min egen prägel på musikvalet. Så det borde vara enkelt att plocka ut tre grymma träningslåtar. Men det finns helt enkelt för mycket.

Skulle du fråga mig om mina tre favoritlåtar är det enklare men att träna till Lars Winnerbäck eller Black Berry smoke är svårt. I bland saknar jag att lyssna på musik. På ”vanlig” musik utan att tänka koegrafi eller leta efter passande drop eller räkna takt. Men i bland tar jag mig tid. Oftast släcker jag ned så det blir mörkt, kör helt musiken utan lurar på ljudsystemet och bara lyssnar.

Men nu skulle vi prata träningslåtar och inte min husgud Winnerbäck. Så efter lite funderande så har jag plockat ut mina tre favoriter. Eller tre av alla mina favoriter. Den sista och tredje är en liten joker i leken som bara får mina ben att sprätta och leendet blir stort.

Billy Idol och hans Rebel Yell.

Den är outstanding att köra tröskelträning till. Bara att mata i samma tempo och motstånd. Jag har haft den under mina spinningpass under åren. En sån där Kill your darling som jag inte har kunnat ta död på. Den har ett skönt driv som gör att benen fortsätter jobba även om huvudet skriker att de ska stanna. Den funkar lika bra att springa till eller köra SkiErg. I vårens spinningpass bjuder jag deltagarna på en jobbig ”tempolåt” där de får öka moståndet i 20 sekunder ett par gånger i låten och sedan återgå till den där mentalt jobbiga ansträningen precis innan benen stumnar. Det funkar kanon och de gillar det!

In Flames och deras Alias.

Högst upp på min intervall-köra-skiten-ur-kroppen-lista. Jag gillar vanligtvis inte sådan här ”hård” musik. Gillar inte skrikandet som In Flames har men den här låter är lite snällare och bara så ruggigt bra att köra fyraminutersintervaller eller 30 sekunders intervaller. Jag har haft den som avslutningsbacke i ett av mina spinningpass vid något tillfälle men eftersom den är lite klurig i takten fick den förpassas till min egen trainerlista. Jag provade den i SkiErg:en och tog i så hårt att jag låg som en hög på golvet när intervallen var över. Perfekt med andra ord!

Daughtry och deras Long live rock´roll.

Den här låten har hängt med i en del spinningpass som andralåt. Den låten när pulsen ska upp lite i lätta fartökningar. Den gör mig så otroligt glad och när jag är ensam och tränar till den sjunger jag högt! Den funkar så otroligt bra att springa till. Steget blir lätt och endorfinerna rusar. Lika fint funkar den att diska till. Jag skojar inte, den är den bästa disklåten ever. Prova ska du få se!

Sugen på fler musiktips? Kika in hos Victoria, hon har också en sån där endorfinrusig låt! Elna bjuder på en riktigt 90-tals klassiker som jag också spelade på repeat även om jag precis som Elna lyssande på hårdrock rent officiellt, eller jag sa det och spelade sönder balladerna för de var bra.

Så över till dig, vilken är din bästa träningslåt? Berätta så kan jag fylla på min träningslista och kanske få lite ny inspo till nästa spininngpass!

(Om du är intresserad har jag en del av mina spotifylistor offentliga. I det här inlägget har jag länkat till dem efter användningsområde.)

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: