Vilka signaler sänder vi ut?

Jag läste ett inlägg av Jessica Clarén i går. Tänkvärda ord om balansen av sundhet i sociala medier. Vikten av att tänka efter före och komma i håg vilket stort ansvar som vilar hos den som skriver om och jobbar med träning och hälsa. Att vi bör fundera lite före vi postar en bild, att väga för och emot.

Jessicas inlägg landade djupt i mig. Det fick mig att fundera på vad jag förmedlar i mitt bildflöde och i min blogg. Det fick mig att fundera på det jag ser på sociala medier och vad som förmedlas i träningsgrupper på Facebook. Vad som läggs in begreppet träning och hälsa, vilken enorm påverkningskraft det har för den som läser. För kan vi veta hur en bild eller en bloggtext landar hos mottagaren på andra sidan skärmen? Nej det kan vi självfallet inte göra, men vi kan tänka efter före på vad vi egentligen vill förmedla.

Vet vi egentligen vad en harmlös påhejande kommentar som ”-Vad duktig du är!” till en person som inte äter på en vecka för att ”boosta” kroppen ger för bränsle och sänder ut för signaler till andra? Likaväl som påhejjande kommentarer enbart fokuserat på utseende?

Jag har en bekant vars 10-åring postar bilder på Instagram med uppmaningen om att få veta hur snygg hon är på en skala från 1-100. Det gör så ont i mig att en tioåring söker den bekräftelsen på sociala medier och att ingen reagerar nämnvärt.

Det är även där som jag tycker ansvaret ligger i det som du och jag delar med oss av. Att tänka efter före. Vi vet inte hur det landar hos mottagaren och kanske måste vi våga reagera när vi tycker att något känns konstigt i maggropen? Att vi inte tar påståenden ur tomma intet och gör dem till sanningar. Att vi är mer källkritiska till t ex dieters påverkan, för och nackdelar, och inte stirrar oss blinda på vad som skrivs i träningsforum, för det är oftast inte där sanningen finns.

IMG_9311-0

Delar av mitt instagramflöde som egentigen bara visar en väl vald del. En enda bild och inte en helhet. Värt att tänka på.

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

11 Comments

 • Charlotta Sofia springer o trimmar

  februari 19, 2016 at 13:44

  Så bra text Helena! Jag läste också Jessicas text igår och så Emmas om att inte tro sej passa som träningsbloggare idag. Det hela fick mej att skriva ett eget inlägg på temat 🙂
  Jag tänker jättemycket på det där, att försöka visa båda sidor. Sen tänker jag också att jag som träningsbloggare modell större kan bidra en del genom att bara vara jag också.
  Charlotta Sofia springer o trimmar recently posted…Hälsa var inte vad jag troddeMy Profile

  Svara
  • Helena

   februari 20, 2016 at 20:51

   Tack så mycket Charlotta! Jag läste ditt inlägg när det kom ut. Jättebra!
   Jag tror det är viktigt att visa att man är en ”vanlig” mäniska, och allt inte är fluffigt och perfekt.
   Du bidrar med så otroligt mycket, ger mycket inspiration, bara så du vet!

   Svara
 • Anna

  februari 19, 2016 at 15:43

  Jag tänker alltid på det här. Jag har jobbat med anorektisk sjuka och har en syster som jobbat på Stockholms center för ätstörningar. Det här är en tragisk utveckling, lite i samma tankar som mitt vanliga facebook inlägg om bmi och barn.

  Svara
  • Helena

   februari 20, 2016 at 20:53

   Det är verkligen det, jag pratar mycket med min dotter om sånt här och vad som syns och finns på nätet. Jag får i bland så ont i kroppen när jag ser hur ”illa” det kan vara i olika forum, hetsen som finns. Och att det kryper så långt ned i åldrarna.
   Jag läste ditt iinlägg du delade, så bra och så tänkvärt och det gjorde mig ledsen.

   Svara
 • Ida

  februari 19, 2016 at 15:55

  Åhh det är är sååå viktigt. Jag funderar på det här hela tiden. Det är också det här som gör att jag inte skriver mer om min egen viktresa än jag faktiskt gör. Jag gör den inte för att bli smalare utifrån det perspektiv jag ser i spegeln, utan det faktum att jag vill bära på mindre kilon för att min krop ska hålla för det jag vill utmana den med. Jag är livrädd för att förmedla den saker fel. Jag har flera påbörjade inlägg i utkast angående detta. Men inget jag vågat posta. Men samtidigt är det viktigt att vi lyfter detta!!! Kanske ska ta mig i kragen en gång för alla!!!
  Ida recently posted…Life hacks som förenklar mitt liv liteMy Profile

  Svara
  • Helena

   februari 20, 2016 at 20:57

   Det är så känsligt just med vikt och så och så svårt att veta vad den som läser gör och vad som kan triggas i gång. Samtidigt är det ju inte heller fel att skriva om viktresor, det ger mycket kraft och pepp till dem som behöver det, om du förstår vad jag menar..svårt att formulera rätt.

   Det är ett viktigt ämne så ta dig i kragen och skriv klart utkastinlägget!

   Svara
 • Anna Jansson

  februari 19, 2016 at 16:10

  Åh det är viktigt det här!! Jag tänker på det varje dag, vad jag förmedlar till mina elever och på mina sociala kanaler. Jag vill absolut inte sprida någon träningshets eftersom jag själv suttit i den båten. Men det är ju så svårt att veta hur andra tolkar mina inlägg… Jag tycker att du har kloka tankar både i det här inlägget och annars. Dessutom tycker jag att din dotters inställning till livet visar på att du har lyckats ge henne bra hjälpmedel och en sund inställning. Heja dig!
  Anna Jansson recently posted…VinterdistansdansenMy Profile

  Svara
  • Helena

   februari 20, 2016 at 20:59

   Ja det är supersvårt, man kan ju inte heller helt censuera sig själv i rädsla att det ska uppfattas fel.
   Tack! Jag tror att jag har kunnat ge henne sunda värderingar, och jag hoppas att det följer med henne även framöver. Hon har en stark självkänsla som jag hoppas är stark nog.

   Svara
 • Lisa

  februari 20, 2016 at 08:56

  Kloka ord! Läste oxå Jessicas text och det är verkligen tänkvärt! Jag har avföljt vissa fb-grupper och Instagramkonton för att det är så fokuserat på träning och träningsbilder. Det intresserar mig inte!
  Jag föredrar natur och träningsbilder utifrån, därför följer jag nästan enbart sådana konton och bloggar! Älskar alla dina fina skid och cykelbilder, jag blir glad och inspirerad av att läsa om dina äventyr och massa cykel såklart!

  Svara
 • Helena

  februari 20, 2016 at 21:03

  Tack så mycket för dina fina ord Lisa! De gjorde mig jätteglad!
  Jag håller med dig, jag har avföljt en del och funderar på att gå ur vissa fb-grupper. Det fladdrar förbi alldeles för mycket saker som ger mig noll.

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: