Fjällcykling- Östra Ulvårundan

I går packade vi in våra cyklar och en rejäl matsäck och åkte upp till Storulvån för att testa turen Östra Ulvårundan. En lång bitvis utmanade teknisk tur som bjuder på hissnande vyer och mycket av det bästa i fjällvärlden. Bjuder på ett turtips med en hel del bilder (några från instagram därav lite redigerade), vill du se fler finns det här!
På Storulvån mötte vi upp Lars som skulle sällskapa med oss. Vädret var lika fantastiskt som under lördagens tur till Glen. Sol, lite vind och runt 15 grader varmt. Kort-kort i fjällen och framförallt i september är ovanligt. Det var tre förväntansfulla cyklister som rullade från stationen mot Sylarna.

stenbakeTuren utgår från Storulvåns fjällstation och följer leden till Sylarna. Med fördel kan man vika av på en liten stig till höger om första stenbacken för att slippa stöket. motstorVäl uppe på högre höjd är det lite knixigt ned mot Enan och hängbron. Spänger och en del sten men den vackra utsikten väger upp!

bron

Untitled-1Efter att man passerat hängbron blir cyklingen enklare och riktigt rolig! Det går uppför och ger lite puls men det tar inte musten ur dig helt! Dessutom träffar man på nyfikna vandrare och får vila lite!

spåjmeNär man når vindskyddet Spåjme är utsikten makalöst vacker. Här passar det fint med fika. Efter Spåjme börjar det luta lite utför men du får jobba på bra när leden böljar sig fram. Det finns spänger, vissa enklare andra bjuder på lite mer utmaning. morsylarnaSista biten ned mot Enan bjuder på hissnande utförskörning där man får hålla tungan rätt i mun. Stenigt men underbart! Stanna gärna en stund och njut av vyerna!

hasseEfter hängbron är leden mot Sylarnas vindskydd stenig och bitvis svårcyklad.

syöarnasVid vindskyddet passar det bra med lunch. Vi passade på att sola oss i ryggläge och vila upp oss innan vi begav oss efter leden mot Gåsen. Vindskyddet Gåsån når man efter 10 km.

sylarna1De första 2 km är svårcyklade och man bör ha cyklat en del för att inte bli avskräckt. När man når en ledkorsning är det lite mer cykelbart innan man påbörjar stigningen uppför fjället.

Här blir det mycket puschbike men passa på att njuta av utsikten och alla höjdmeter du plockar. För du bjuds på en underbar belöning på toppen när det bär utför sen!

påtoppenSjälvfallet ska en bestigen topp firas och jag var glad i går att min cykel är av flugvikt. Vi pausade en liten stund innan vi trampade över lite blöt myr och några svackor och längtade efter nedförskörningen. Tre lyckliga cyklister kunde sen susa ned mot Handölan längs med stenig vandringsled och smärtsamt vackra höstfjäll.

vidhängbroEfter Hängbron slingrar sig stigen i fjällbjörkskog. Den är smal och kantas av vassa enbuskar men med tungan rätt i mun går det fint.

gåsånDu får putta cykel på ett par ställen men när du når grusåsarna rullar det på fint ned till Gåsån. Där väntar ett vad över ån och sen har du vindskyddet.

vidgåsånDär passade vi på att äta middag mot den varma husväggen och vila våra trötta kroppar. 2,5 mil i fjällen är inte som 2,5 mil i skogen inte! Väl här har man gjort det ”värsta” och mest tekniska. Återstående 15 km mot Tjallingen och Storulvån är enkla!

hASSELARSmottjalleinJag har varken cyklat eller vandrat den leden tidigare och var mycket spänd på vad som
väntade oss. Blev inte besviken! Helt underbar cykling på mjuk fin singeltrack som bitvis var dubbel.

tjallingenHär tryckte vi på och tjöt av glädje! När cykeln knappt varit över 10-15 km/h var det en hissnande känsla att susa fram i 30 i bland. Utsikten gjorde så mina armhår reste sig mer än en gång. Leden följer Gåsån med fjällen i fonden och bär svagt utför till den går upp i fjällbjörkskogen. När man når Tjallingen åker man ett par km på grusväg innan man tar vänster och passerar en träbro över ån. Sen har man 2 km lättcyklad bred stig tillbaka till Storulvåns fjällstation. Denna sträcka är bland det bästa jag har cyklat på och en perfekt introduktion till fjällcykling. Enkel, snabb och fin. I går hade jag velat stanna kvar och bara cyklat fram och tillbaka i all i evighet. Väl värd slitet mellan sylarna och Gåsån.

Vill man är det fint att ”bara” ta dem biten från Storulvån, cykla till Gåsån, fika där och cykla tillbaka. 3 mil blir det då och en led att ta med sina barn på!

slutetDet var ett trött men glatt gäng som tvättade av cyklarna vid stationen vid sjutiden. Möra i benen och fyllda med stor dos upplevelse. 4 mil av ren och skär cykelglädje! Tack killar för en bra dag i sadeln!

Turen tog runt åtta timmar med långa fikastopp, så ska ni ut se till att inte stressa och ta med mycket fika!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: