Issjödalen och Blanktjärnsrundan – Happyride!

Jag ska aldrig sluta cykla. Aldrig någonsin. Man blir lycklig av en stig så är det bara! I går bjöd fjällen på ren propagandacykling i ett grymt sällskap! Bjuder på ett kombinerat turtips-inlägg och cykeltursrapport. Själva beskrivning kommer i slutet av inlägget. Efter alla bilder, för sådana blir det mycket av i dag!

Jämtlandsfjällen är en guldgruva. Det finns något för alla. Ledernas svårigheter varierar. Från enkla leden från Storulvån till Gåsåns vindskydd till den lite svårare Issjöledsrundan som vi tog i går. (Är du intresserad av fler turtips finns en samling här)

Hösten en helt underbar tid att trampa fjällstig. Myggen är borta, färgerna är magiska och som oftast är det rätt torrt i markerna. I går bjöd fjällen även på riktiga många varmgrader och vi kunde köra i kortkort. Hasse och jag hängde med Happyride Östersundsgänget i går. 10 stycken var vi som parkerade bilarna vid en rastplats strax nedanför Vallbo. Jimmy Andersson guidade oss via skidspår och stigar upp till Vallbo där vi sedan tog leden mot Pyramiderna.


Riktigt fin och bitvis rätt teknisk cykling. Jag hade starka fina ben trots en vecka av mycket träning. Tekniken satt som en smäck i går. Det gör oftast det när jag får köra med andra. Jag skärper liksom till mig. Uppför första stenpartiet på ett par kilometer flöt fujin bara över. Ett par fotnedsättningar och en vurpa innan vi nådde Grönvallen får ses som godkänt. Stefan gjorde en flygtur över styret i början och Magnus ramlade med en spräckt hjälm och lårkaka som följd. Där ser man hur viktig hjälmen är.


Efter att vi skrämt slag på ett par som tittade på utsikt vid Pyramiderna rullade vi vidare mot Isjödalen. Genade över fjället vilket är fullt möjligt där. Platt uppe på åsarna. Inlandsisen har satt häftiga spår på moränåsarna. Det ser ut som tre pyramider på håll.

Stannade för fika med vacker utsikt. Mina ben skakade och efter en macka återfick kroppen lite kraft. Det går åt energi att cykla. Med mer kraft i kroppen tog vi oss an turens hemskaste utförsåkning. Jag är nämligen höjdrädd och stigen gick på skrå som ni ser på bilden nedan. Björn hade inga bekymmer att dundra ned där. Jag kom sent efter och lyckades ramla åt rätt håll. Gick sen ned med cyklen. Kom ned helskinnad. Kenneth gjorde en vurpa och dagens andra hjälm sprack.


Utförsåkningen tillbaka till Vallbo gick över fin fjällhed och jag tjöt lite extra när jag tryckte på! Jag hade haft lite ont i magen över utförskörningen från Grönvallen ned till Vallbo. Det var stenigt och det i kombination med utförsåkning kändes inte helt okej. Men jag struntade i att vara rädd och tog Martins rygg. Aldrig har jag åkt så snabbt och snyggt någongång över så mycket sten. Det går med lite fart. 3 timmar senare kunde vi parkera cyklarna vid rastplatsen och få i oss lunch.

Hamburgare tillagat på Murikka utomhus är nog de godaste burgarna som går att få. Hungern den bästa kryddan. Efter lunchen hade vi planerat att köra Blanktjärnsrundan och packade in oss i bilarna och åkte upp till Vålådalen.

I stället för att åka hela varvet runt åkte vi till tjärnarna och vände. Ett trevligt beslut. På tillbakavägen blev stigen så där härligt flowig och jag kunde hålla högt tempo. Kände då att jag äntligen har blivit riktigt bra kompis med mina stora hjul och cykeln levererade ordentligt. Det har tagit en säsong att få ut allt det där goda av den. Tänk hur bra det blir till sommaren!

Trots att vi var så många blev missöderna inte så stora ändå. 2 hjälmar, en par glasögon, en lårkaka, en lite stel axel, en punktering, en tappad vevarm och en kedja som hoppade ur baktrissan. Kunde ha varit värre.

Nämen det var en helt underbar fjälltur i trevligt sällskap. 42 km och lite över fyra timmars cykling sammanlagt. Det är inte illa en lördag i mitten av september.
Jag har sagt det så många gånger tidigare, cykel är roligast i sällskap.  Det var verkligen happyride i går. Fikaryggsäck, många skratt och nyfunna cykelvänner. Sådant här är bra för själen och plockar fram cykelglädje i min kropp. 

Turtips som sagt var. Enklast är om du parkerar bilen i Vallbo. Här utgår vandringsleden mot Pyramiderna. Turen börjar med lite grusväg och lite bredare stig innan det övergår i sten uppför i ett par km. Det är fullt cykelbart än om lite tekniskt om du inte är van. När du når första delningen av leden forsätter du rakt fram. När du sedan når myren blir det lite lättare en stund. Bred spång med korta partier stig. Efter spängerna finns en liten rastplats vid en sjö. Efter den blir stigen teknisk med mycket stor sten. Det går att cykla för den som är van.

Sista biten upp till Grönvallen går på fin upptrampad stig och det går att trycka på lite! I Grönvallen ska du ta leden till Pyramiderna och får en fin stigning på enklare underlag än du just avverkat. Utsikten när du når rastplatsen vid Pyramiderna är väl värd allt slit jag lovar!

Efter pyramiderna tar du leden mot Lunndörsstugorna en bit. Det går ett renstängsel till vänster om dig och du ska ta dig över fjället åt det hållet. Det är så pass fint underlag att du med lätthet kan cykla rakt över. Du kommer så småningom in på stigen och följer ledkryssen ned mot kåtan i Issjödalen. Här är det lättcyklat bortsett från en brant och smal utförslöpa ned mot kåtan och raststugan i Issjödalen.

Där nere tar du stigen tillbaka till Vallbo och får fantatiskt fin cykling på vältrampad stig. Det går undan ned till Grönvallen. Väl där är du tillbaka på den väg du kom på när du var på väg upp. Alltså får du stenstöket på nedvägen igen. Håll tungan rätt i mun och ha med dig fart så går det fint!

Turen är runt 2 mil lång. Är du van fjällcyklist räkna med att det tar runt två timmar, vill du fika lite och inte kört så mycket tar det runt 3-4 timmar. Den är inte lätt men kan du tänka dig att leda lite cykel och utmana dig så kör den! Pyramiderna och Issjödalen är häftigt att få se och uppleva.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: