Turtips: MTB i Åredalen-pilgrimsleden.

Vy från vandrarhemmets pakering, Jämtland står i blom!

Har ni vägarna förbi Undersåker och Brattland dessutom har skogshojjen med? Då får ni inte missa denna makalöst vackra tur som vi körde i i söndags. 3 mil och för oss 2 timmars effektiv cykling. Hasse har redigierat i hop en liten film som visar delar av sträckan! Denna gång i bättre upplösning och pålagt lite musik (allt efter tips från er!).

Turbeskrivning
Vi åkte upp till STF:s vandrarhem i Brattland, Brattlandsgården (ca 1,5 mil söder om Åre och ca 9 mil från Ösd) och parkerade bilen strax nedanför vandrarhemmet. Turen börjar en liten bit ovanför själva vandrarhemmet, ta inte skoterleden (vilket vi gjorde och fick vända) utan vik av höger längs med en hage. Turen går först på långa spänger innan ni når första kohagen.
Efter kohagen börjar en underbar stig med vidunderlig utsikt! Ni följer Pilgrimsledens röda markeringspinnar och träskyltar för Mittnordenleden. En salig blandning av stig, hagar och gamla körvägar. I bland får ni stanna upp och öppna och stänga hagar med kor och hästar. Det är en del lite syrasega motlut men det är bara härligt, för efter kommer ju alltid lite nedför. I söndags var det halt efter allt regn vilket gav lite extra teknikträning.

Strax innan en mil kommer når ni E14. Passera över och följ markeringarna ned genom Hedmans fjällby. Här kan det bli lite klurigt att följa leden, den går först efter en gammal igenvuxen landsväg och sen dyker de röda pinnarna upp igen. Tipset är att åka längs med brännässlorna, inte i dom.
Stigen viker ned i skogen och här får ni gå ned med cyklen och sen uppför trapporna. Följ stigen tills den går ut på en väg, det är vägen ned till Ristafallet, ca 1 mil från starten. Här är det läge för fika!

Stigen fortsätter sedan längs med Indalsälven i ca 2 km innan och turens mest tekniska avsnitt kommer. Det blir knepigt då fukten från fallet och älven gör stenar och rötter hala. Men roligt och utmanande är det! Stigen leder slutligen till en grusväg som slutar vid E14.

Ni passerar vägen och tar en liten stig upp i skogen som sedan går över i en gammal körväg för att sluta uppe på en grusväg. Här svänger ni höger och åker ned mot Slagsån och till sist nås Undersåkers kyrka.

Här kan ni välja att ta samma väg tillbaka för att få stig. Om inte tar ni höger över bron över E14 och fortsätter över ytterligare en bro över älven igen och sedan järnvägen. Följ asfaltsvägen med riktining mot Åre. Nu återstår rätt cykelmässigt tråkiga 15km. Först asfaltsväg genom en by och när asfaltsvägen svänger höger tar ni grusvägen rakt fram, den med skylten enskild väg. Den leder till Vålådalsvägen. Det tråkiga partiet vägs upp av vackra fjäll i fonden!

När grusvägen mynnar ut på nästa asfaltsväg tar ni höger mot Undersåker igen och följer vägen mot Åre. När ni passerat över järnvägen fortsätter ni grusvägen mot Kläppen. Vägen går mellan järnvägen och E14. Fortsätt ända fram tills E14 och ta sedan vänster mot Åre. Nu återstår ett par hundra meter asfalt innan ni får ta sista backen upp till vandrarhemmet igen!

En ganska pulshöjande sträcka men inte så teknisk med några undantag. Riktigt fint och med fjällen som fond är det lätt att bli salig!

Tänk vilka stigar vi har omkring oss, även om det innebar en timmes bilfärd dit gjorde ingenting!
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

 • angelicaek.com

  juli 18, 2012 at 10:58

  Bra liten film 🙂 Jag blev riktigt sugen på att få komma upp och cykla där. Ska bara få Martin att börja köra MTB så kan vi kanske cykla där på våran nästa semester 🙂

  Svara
 • admin

  juli 18, 2012 at 19:40

  Ja gör det! Han kan ju nästan inte ogilla sånt, om vyerna är som detta:)
  Det är riktigt fint, finns många fina turer i området, framförallt fjällcyklingen:)

  Svara
 • Jimmy

  april 29, 2016 at 13:10

  Hej,

  Ett tips som tillför lite mer stigcykling längs turen där efter Undersåkers kyrka. Är att efter att man har cyklat över bron över älven är att ta in höger på skoterleden ca 200-300m så blir det mer stigar och rötter. Samt möjlighet till att beskåda Ristafallet från den södra sidan och den är minst lika vacker som den norra.

  Svara
  • Helena

   april 29, 2016 at 20:41

   Hej Jimmy! Tack så mycket för ditt tips! Vi pratade häromdagen att cykla rundan igen så då ska jag prova det här 🙂

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: