Nya mtb-spåret på ÖSK

I Östersunds cykelklubbs facebooksida tipsade Jens Tirén om ett nytt mtb-spår han märkt ut uppe på ÖSK. En slinga med tekniska inslag. Här finns Jens karta på Strava

Nya spår måste ju testas tänkte vi och trampade upp på ÖSK i kväll rätt förväntansfulla. 
För det ”vanliga” spåret där uppe är väl inte mitt favoritspår direkt. Det funkar i brist på annat. Det är lite för mycket skidspår, myr och dy för min smak.

Den här nya banan är märkt med vita snitslar med röd text, royal canin. Banan ska gå i en åtta och när man når slalombacken ska man ta vänster första gången och när man kommer andra gången ta höger. Här blev det fel för mig och Hasse. Vi förstod inte riktigt hur vi skulle åka och ju längre vi funderade desto mer snurrade vi in oss i våra egna försök till att tänka rätt. Vi åkte rakt fram båda gångerna, tog banan två gånger.

Detta var något helt annat än ”gamla” slingan där uppe! Jisses vad roligt. Bara första stigbiten fick endorfinerna att sprätta i kroppen. Hissnande utförlöpa på rätt teknisk stig. Om jag hade vetat hur det sett ut innan hade jag troligtvis gått ned. Nu hann jag inte tveka utan bara körde och gjorde det utan missöden.

Blandad kompott av stigar, lite skidspår och sugande uppförsbackar, tekniskt här och var blev en rejäl pulshöjare.

Vi bestämde oss för att åka hem och kika på våra gps-filer och insåg att vi kört andra loopen åt fel håll, vilket iof inte var så trist eftersom vi fick en lång stökig rotstig upp och ett par sugande backar som vi annars skulle ha kört utför i. Spela roll som min dotter skulle ha sagt.

Men tänk vilken lycka det blir när man hittar ett tips på en bana som visar sig vara hur kul som helst! Det behövs lite variation och mina ben börjar sprätta lite försiktigt. Trevligt!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

17 Comments

 • Yvonne The Summit MTB

  augusti 6, 2013 at 05:37

  Vad kul med nya jaktmarker 🙂 Och vad bra när det är utmärkt så man bara kan följa markeringarna och inte behöver leta så mycket själv. Det kan vara svårt att få nåt flyt i cyklingen när man själv ska försöka hitta bra stigar.
  Ha en bra tisdag 🙂

  Svara
 • admin

  augusti 6, 2013 at 06:10

  det är skönt, blir som du säger lite mer flyt i åkningen. Nya rundor behövs, känns som vi kan stigarna utan och innan nu, även om det finns lika mycket till att upptäcka!

  Svara
 • Anonym

  augusti 6, 2013 at 16:49

  Måste få fråga hur du tänker, Du vill ej va med i ÖCK pga att klubbtröjorna blev försenade (om jag minns bloggen och inlägg på fb rätt från 2012). Till och med begärde att få gå ur ÖCK och byta klubb (licens)! Men ändå är du aktiv på deras facebooksida, tränat med dem, använder ÖCK´s fb-sidor för att få träningskompisar och gillar att de gör nya banor mm…
  Vore det inte enklare vara med i klubben och vara delaktig och stödja det den lokala klubben gör, som du trots allt nyttjar?
  Du verkar vilja att andra gör jobbet åt dig….? Dålig stil måste jag nog säga!

  Svara
 • Hasse

  augusti 6, 2013 at 17:54

  Till "Anonym":
  Eftersom jag är sambo med Helena känner jag mig träffad och väljer att även jag bemöta detta.

  1. Är det ok att köra spåret om man är klubblös och hittar det via Strava som ju är offentligt?

  2. Senast jag tränade med klubben var i juli 2012 då jag fortfarande var medlem i ÖCK men valt att TÄVLA för en annan. Delvis men inte helt p.g.a. att det inte fanns kläder att tillgå förrän i augusti när säsongen var slut. Hade jag tävlat i LVG hade jag alltså inte fått starta eftersom godkänd tävlingsdress krävs. Det tillsammans med andra anledningar som tydde på att klubben inte sköttes så bra gjorde att jag valde att byta.

  3. En begäran om fribrev för överflyttning av licens under pågående säsong görs till en förenings styrelse, vilket föranleder mig att tro att du sitter(eller har suttit) i ÖCK's styrelse. Då bör du ha så mycket ryggrad att du inte behöver vara anonym. Gör du inte det har du insyn i saker du inte ska, vilket ger mig ytterligare anledning att tro att klubben kanske inte sköts helt ok.

  Mvh,
  Hasse Gustafsson

  Svara
 • admin

  augusti 6, 2013 at 17:57

  Hej Anonym, till att börja med är det väl dålig stil att inte skriva ut sitt namn i en kommentar? Å andra sidan är det inte så svårt att lista ut vem som skriver, med tanke på att du har tillgång till information om andledning till varför jag gåt ur klubben. Vilket till viss del felaktigt och varför jag valde att byta klubb är min ensak och inget jag nödvändigtvis måste gå ut med? Eller? Att försenade tröjor retade upp mig är ingen hemlighet och det bemötande kring det då. Men inte huvudorsaken till mitt klubbyte.

  Jag har inte deltagit i några klubbträningar sedan 11 juli 2012, då var jag fortfarande medlem i ÖCK, vilket jag även var tills att mitt medlemskap löpte ut i våras/försommaren. Gångerna jag har tränat med klubben (som medlem) är lätträknade under de åren jag varit med. Som ickemedlem aldrig deltagit i en klubbträning.
  Jag har tränat med personer som är medlem i klubben, privat, vilket jag har min fulla rätt att göra oavsett om jag är medlem eller inte. Personer som jag känner sedan tidigare.

  Det jag har "nyttjat" är som du skriver, var de svar jag gav på det inlägget som ett par tjejer som skrev om att få cykelsällskap, och de diskussionerna fortsatte sedan i privata medelanden. Innan mitt medlemskap löpte ut i år skrev jag även ett par inlägg. Ett förslag är väl att göra eran facebooksida låst? Endast för medlemmar? Enkelt, lika enkelt som jag att precis gick ur den gruppen på facebook.

  Sen hade jag faktiskt ingen aning om att nya banan på ÖSK enbart var för medlemmar, det ber jag i såfall om ursäkt för. Å andra sidan ligger banan offentlig på Strava där även icke-medlemmar kan se och på så vis köra banan.
  Även att jag gillat inlägg på facebook ber jag om ursäkt för.

  Allt jag nyttjar? Är i mina ögon inte mycket. Mer än ovan, dvs klubbens inlägg i min facebooksfeed, ett par inlägg som jag sjäöv skrivit och att jag cyklade banan i går. Rätta mig om jag har fel.
  Mig veterligen är väl ÖSK-banan (den gamla) och stigarna på Frösön, spikis och Odensala öppna för alla så där tänker jag fortsätta att cykla oavsett klubbtillhörighet.

  Svara
 • Anonym

  augusti 7, 2013 at 06:38

  Det här är lite intressant.
  Jag tänkte gå med i klubben för nåt år sen och åkte till en av de öppna söndagsträningarna för att känna mig för. Jag har ALDRIG känts mig så ovälkommen i en förening tidigare. INGEN hälsade eller verkade det minsta intresserad av att det dök upp nån ny, och då var ändå flera av ÖCK's "profiler" på plats. När träningen väl rullade igång så hittade jag en annan ny kille att surra lite med men ingen i ÖCK ville prata med mig. Om någon halkade efter så väntade klungan inte in utan någon enstaka fick vänta in och försöka hjälpa tillbaka den som tappat.

  När jag läser Anonyms kommentar ovan så förstärks det intryck jag fick då att ÖCK är en klubb för inbördes beundran som vill ha ensamrätt på cyklingen i stan. Är man inte "fin nog" får man inte vara med och är man inte med så tittar man snett på en.

  Att komma och säga till någon att det är "dålig stil" att cykla på allmän mark(allemansrätten gäller väl även här i Östersund vad jag vet) gör nog inte att medlemsantalet stiger.
  Jag har cyklat en del av den nämnda stigen och jag mötte då löpare på den. Får dom springa där för er?
  Hur skulle det se ut om ÖSK skulle börja bete sig på samma sätt mot alla som åker i skidspåren på vintern?

  Jag förstår att några bröt sig ur och startade cykelsektionen i Frösö IF. Enligt rykten var detdelvis p.g.a. ekonimoskt fuffens i ÖCK men det är ju som sagt bara rykten.

  Så nej ÖCK, mig får ni aldrig se som medlem.

  Svara
 • Anonym

  augusti 7, 2013 at 13:09

  Oj! Här har det hänt grejor.
  Känns inte helt som ni förstod min poäng, men skall svara på frågorna.
  Till Hasse
  1.Jag vill inte se några förbud alls! Alla skall träna och ha skoj!
  2.Hade du varit med på träffen för de som skulle köra landsväg hade du säkert också fått hört att det gick låna tröjor pga förseningen, detta erbjöds du också på internet om jag inte minns fel. Varför tröjorna i sig blev försenade har jag noll koll på.
  3.Hela Frösö IF historien finns det nog ingen hemlighet i vad jag vet, och via cykelförbundets hemsida så hittade jag alla som hade bytt klubb då jag är nyfiken av mig. Sen kom det ju även upp på Helenas blogg. Dock utan motivering…

  Till Helena
  1. Du visade din besvikelse på fb sidan ang tröjorna och sen bytte klubb. Inge forskning i den analysen. Tråkigt dock du inte delade din besvikelse till klubben, hur skall de då kunna ändra sig? En idrottsklubb är ju inget företag, utan några få själar som sliter hårt för att få allt och funka. Ge dem möjlighet göra rätt så skall du nog se du får respons tillbaka. Att i tystnad va bitter gynnar nog ingen.
  2. Gudomligt höra att du tränar ihop med en massa andra cyklister, gläder mig.
  3. Tror ej på låsta sidor bara för medlemmar, men min syn, upp till medlemmarna väl? Sen löpte väl medlemskapet ut vid nyår….
  4. Den nya banan skall självklart vara till alla, vi är rörande överens!

  Till Anonym
  Blir besviken och ledsen på det du vart med om, inge skoj känna sig ovälkommen. Jag vet klubben har haft problem tidigare år med avhängda cyklister, och just därför har de ändrat Tisdagar och torsdagar och gjort 3 grupper, där grupp 3 skall vara lugn! Men de har skrivit in vilka snittfarter som gäller.
  Och för Söndagar finns det nu 2 grupper, en som kör som normalt, dvs rätt bra tempo i 13-16 mil. Samt en som cyklar och har skoj ihop. Men lugnt tempo i ca 8 mil. Har funkat bra vad jag vet.
  Sen sa jag aldrig de var dålig stil cykla på allmän mark. Tråkigt du tolkar mig så hårt. Jag vill se att alla cyklar åt alla håll och kanter med varandra!
  Ta gärna chansen att vara med påverka istället, bättre hjälpa till som ledare och få en klubb som du vill ha den. Alltid svårt få ledare och aktiva i en klubb. Gör nått aktivt i stället för att vara bitter. Tror alla i ÖCK vill ha fler medlemmar. Blyghet, svårt hantera nya människor, svårt kliva fram som ledare är nog snarare problemet. Hjälp till så blir det bra. 🙂

  Fuffens med ekonomi har jag aldrig hört nått om, inte ens ett rykte. Så kan inte säga nått där.

  Och till er Alla
  Istället för att bli sur pga försenade tröjor, aktivt blogga om det, byta klubb som en protest(?) och sen ändå vara kvar och tycka fb sidan är bra, tycka att klubben försöker fixa nya banor mm är bra men inte vilja va medlem känns märkligt! De betyder ju rent aktivt att ni vill gärna att några skall styra fb-sidor, göra banor, driva MTB frågor i Östersund men slippa betala och vara aktiv i klubben.
  Vore det inte bättre om ni tycker det är bra det finns en fb-sida där cykelintresserade i Östersund har sitt forum, driver nyheter på sin hemsida, gör nya banor, har klubbträffar mm och stödja dem med 200kr, och kanske till och med va aktiv medlem?
  Då kan ni själva vara med och fixa så som man själv vill ha det? Vore inte det bättre?
  En klubb blir ju såsom medlemmarna vill ha det. Har ni kontaktat styrelsen och gett förslag på hur ni tycker och tänker? Var ni med på årsmötet och valde in de ni tror på skall driva klubben. Man får så mycket mer tillbaka om man är aktiv än att bara vara bitter.

  Hoppas få se er i ÖCK kläder! Och att ni hjälper till så fler kan ha skoj i Östersund på cykel. Tro inte jag vill utesluta folk! Blir bara så besviken/ledsen att många vill andra skall göra saker för dem men själva inte behöva göra något mer än att klaga…
  Ses på cykeln! 🙂

  Svara
 • Hasse

  augusti 7, 2013 at 14:04

  1. Så vad är problemet? Här dödar du ju själv hela ditt första inlägg eftersom Helenas blogg handlade om just det nya spåret och hur tacksam hon var att Jens märkt upp det. Hade hon hittat det på annan väg än ÖCK's FB-sida så tror jag öht inte att du reagerat.

  2. Visst blev jag det, men jag är inte så intresserad av att cykla runt i nån annans bibs. Sakfrågan är att klubben p.g.a. dålig planering(beställning i april, då det redan borde varit levererat) inte kunde leva upp till SCF/UCI's krav om tävlingsdress.

  3. Det är sant, den infon kan man hitta om man gräver lite. Nu begärde jag inte utträde ur ÖCK utan överföring av licenstillhörighet.

  Den enda här som är bitter verkar vara du som inte kan acceptera att jag valde att byta klubb. Oavsett anledning så är det väl upp till var och en att välja? Om du sen inte gillar att man cyklar på stigar som nån i ÖCK hängt ut snitslar på utan att vara medlem i klubben så har du nog rätt många att jaga.
  Ditt(vem du nu än är) agerande här har inte direkt ökat min lust att gå tillbaka till ÖCK.

  Svara
 • Anonym

  augusti 7, 2013 at 14:28

  Min fråga från början var ju varför man vill att andra skall göra "saker" i Östersund men ej stödja klubben som medlem…

  Tror det snarare handlade om sponsor problem och försenad leverans om jag hört rätt, har ej vart involverad så borde ej uttala mig. Men dyrt trycka tröjor innan sponsorkontrakt mm är löst skulle jag gissa. Sen är det bara tröja man behöver för att få tävla, ej klubb-bibs… men men förstår din poäng varför du blev bitter.

  Jag är absolut bitter på att många vill att ÖCK skall göra en massa, men ingen vill göra det och få vill dessutom betala medlemskap eller engagera sig på något sätt. Vi skulle ju helt kunna skita i ha en klubb i östersund, går cykla ändå utan problem. Men vi snackar 200kr per år… och då kan vi få det betydligt roligare om medlemmarna vill det. En klubb drivs ju av medlemmar….

  Vad skriver jag som får dig att tro att jag ej gillar att man cyklar på stigar. Vem det nu är som gjort banan? Gudomligt bra när någon tar initiativ och gör en stig och märker ut som alla kan nyttja.

  Men tänk om fler vore med i klubben och fokuserade sin energi på att tillsammans skapa en massa nya stigar och träningar.
  Känns ju lite märkligt att se Helena i en del inlägg på en fb-klubbsida som hon aktiv väljer att ej vara med i, om man nu ogillar en klubb så mycket dissar man inte den då? Nu blev det ju bara skumt se henne i olika inlägg och ändå aktivt stå utanför!

  Och exakt det handlade min fråga om (mitt inlägg i från början). Varför vill man aktivt vara engagerad i klubbens fb-sidor, men ej vara med i klubben?

  Svara
 • admin

  augusti 7, 2013 at 15:04

  Anomym- Detta börjar allt mer likna påhopp tycker jag. Jag ogillar inte ÖSCK som klubb, varför skulle jag dissa den? När har jag sagt det? Återigen du vet inte mina anledningar till klubbyte, vilket DÅ handlade om tävlingslicens. Jag gick över till Frösö IF, sedan till IK Jarl i år. Hur många av de som är medlemmar på er facebooksida är aktiva medlemmar?
  Jag har inte påstått att jag vill att andra ska göra jobbet "åt mig" med banor etc, vad jag minns lades väl min beskrivning om frösö lång ut på facebooksidan, skulle jag då ha blivit sur över att jag "gjort" jobbet och någon annan cyklat? Jag har inte heller bett andra driva MTB-frågor åt mig, vilka det nu skulle vara. Inte heller har jag begärt att andra ska driva facebooksidor. Vad jag minns så skulle även mina gps-filer vara till nytta över de rundor jag gjort, vilka jag med glädje hade delat med mig av om jag fått till det praktiskt i ett mejl.

  Bara för att jag valt att vara medlem i en annan klubb innebär inte att jag inte tycker att det är bra det som görs, av den anledningen gillade jag på facebook.
  För min del valde jag att inte vara medlem i ÖCK i år eftersom jag är medlem i IK Jarl, dubbelt medlemskap dubbla medlemsavgifter. Barn som tränar aktivt etc. ÅTERIGEN klubbbytet var ingen prostest för tröjor, har väl min fulla rätt att välja vilken klubb jag vill tillhöra och om jag VILL tillhöra en klubb.

  Vad gäller tröjorna fördes en diskussion på fb angående detta. Vi tog även kontakt med styrelsen och försökte få svar. DVS delade min besvikelse till klubben. Bitter har jag inte sagt att jag är, det är din tolkning.
  Vad jag skriver i min blogg, vilka åsikter jag uttrycker är min sak och min fulla rätt att göra.

  Okej, medlemskapet gällde enbart ett halvår då? Trodde det var årsmedlemskap, hade familjemedlemskap, licensen räcker en säsong dock. Ursäkta för det.

  Sen tycker jag att din mening om att det "gudomligt att jag tränar med så många andra" känns både ironisk och rätt överflödig i sammanhanget. Varför jag skrev det var för att förklara att jag inte deltagit i gruppträningar med klubben, vart du nu hade fått det ifrån.

  Slutligen, visst är det väl bra med ett gemensamt forum för alla cyklister i stan, har väl inte sagt något kring det? Å andra sidan är det ju medlemmar i ÖCK som skriver i det? Sen finns det fler forum för cyklister i stan som du vet.

  Återigen känns det lite fegt att inte kunna ange vem du är i en kommentar, varför anonym när du har så starka åsikter om mig?
  Och att jag nu ska känna mig välkommen i klubben känns ju rätt långt borta vilket är synd. Men uppenbarligen finns massor av förutfattade meningar om mig och vad jag tycker. Vilket också är synd.

  Börjar kännas löljeväckande detta, varför inte bara kontakta mig på andra sätt och uttrycka din besvikelse? Du behöver inte läsa det jag skriver om det upprör dig.

  Svara
 • Anonym

  augusti 8, 2013 at 14:04

  Oj vad ett trevligt och intressant inlägg kunde röra upp så mycket känslor. Ett inlägg som gör gratis reklam för en bana ska man väl vara glad över.
  Rent spontant skulle jag nog tveka en aning om jag skulle gå med i ÖCK. Om du anonym företräder klubben (vilket jag får känslan av) gör du inte någon vidare reklam för den. Ingen trevlig ton i dina kommentarer som verkar grunda sig på rykten och felaktigheter.

  Som ovan skribent skriver folk gör väl som dom vill.

  MVH Stefan

  Svara
 • Malin Aktius

  augusti 9, 2013 at 10:21

  Hej Helena!

  Va kul att du är tillbaka i träningsform, och med en ny bana att träna på!

  Blir mörkrädd, men tyvärr inte förvånad över vad jag läser i kommentarerna. När jag ifjol krigade för att vi i ÖCK skulle få möjlighet att beställa klubbtröjor i dammodell blev jag utsatt för hån, personangrepp och rena hot. Efter några försök att engagera mig, hela tiden med känslan av att vara oönskad och ovälkommen gav jag upp och tog mitt engagemang till annat håll. Med det ersattes kamp och problem med träningsglädje och möjligheter för min del. Visst har anonym rätt att engagemang behövs, men jag kommer alltid välja klubbar då detta uppmuntras genom glädje, och samhörighet snarare än genom påhopp och härskartekniker.

  Svara
 • Anonym

  augusti 9, 2013 at 11:52

  Jag har cyklat lite då och då med ÖCK. Upplever dem som mycket snälla och öppna, inte alls som ni beskriver!
  Men jag har har inte heller betalat medlemsavgiften, borde man kanske göra om man gillar det de gör. skyller på glömska..

  Senan verkar ni vara lika stora kålsupare allihopa på dessa inlägg. Ni läser inte ens vad som kritiserats! Bara svarade med påhopp, missnöje och rykten….

  Patrick

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: