Siljansnäs – en cykelpärla!

Vi brukar utforska Dalarnas stigcykling när vi är nere och hälsar på Hasses pappa. För oss gör det inget om vi får åka en bit i bil om cyklingen är riktigt fin. Av en händelse läste jag om Siljansnäs i en turisttidning. Ett nytillskott i Biking Dalarnas omfattande ledsystem. Siljansnäs beskrivs som ”Stigcykling i det ursprungliga och orörda Dalarna” och ska vara familjevänlig med både enkla och lite svårare leder. Det väckte min nyfikenhet. Jag har bara passerat Siljansnäs på landsvägscykel när jag cyklat Siljan Runt. Av erfarenhet vet jag också att lederna som ingår i Biking Dalarnas utbud oavsett vilken del av landskapet det är håller hög klass och är bra utmärkta. Så vi bestämde oss för att göra en utflykt till Siljansnäs och vi fick full pott av cykelglädje. Väl värt ett par mil i bil från Rättvik.

Av ledbeskrviningara framgick att de blåa och den röda leden till största del skulle på gamla kärrvägar och naturlig stig i skogen. Bara korta partier grusväg och asfalt som dit och hem-transport. Det skulle passa mig bra eftersom jag inte riktigt har fått ordning på knät ännu.

Vi tog den blåa längre leden till att börja med, körde den korta och avslutade med den röda leden. I lugnt tempo rullade vi fantastiskt fina skogs och hyggesstigar. Sådana där stigar som jag började cykla mountainbike på för många år sedan. Som gav så mycket glädje i kroppen och bjöd på lite utmaningar i form av stenar. Stigar som i Siljansnäs gick genom lummig skog för att sedan övergå till gamla kärrvägar genom död dunkel granskog och genom ormbunkar. I bland släta och i bland lite stenigt stökiga och leriga. Alla leder föredömligt utmärka med skyltar och aldrig någon tvekan var man skulle.

Lagom trötta ställde vi upp cyklarna på taket och konstaterade att Siljansnäs var en riktig cykelpärla och något vi kommer att återkomma till igen!

Hitta dit

Siljansnäs ligger efter den klassiska sträckan Siljan runt. 11 km från Leksand och runt 3 mil från Sollerön. Lite utanför de klassiska turisstråken i sommardalarna.

Vi parkerade som rekommenderat vid Siljansnäs kyrka. Sedan stod vi villrådiga och visste inte riktigt var vi skulle för att hitta skidstadion där lederna utgick i från. Det fanns inga skyltning och kartappen i telefonen hittade inte skidområdet. Det skulle vara runt 400 meter från kyrkan till ledcentralen. Jag hade läst om Buffils Annas cafe, ett fikatips enligt hemsidan. Det borde ligga någorlunda nära lederna tänkte jag. Med hjälp av Google Maps hittade vi vägen dit och kom i kapp ett gäng cyklister. De guidade oss rätt och vi vek in på blåa leden ungefär mitt på. När vi väl kom tillbaka till skidstadion via leden förstod vi att vi tagit en rejäl omväg.

Så står du vid kyrkan åker du ut på landsvägen genom byn. Tar höger vid sockenstugan och följer den vägen en bit. Tar vänster uppför backen och sedan höger igen. Där är det skyltat skidstadion. Där finns också ledkarta och värdefull information.

Passar Siljansnäs för alla?

Ja utan att tveka! Här finns något för de allra flesta. En grön slinga på 8 km som enbart går på grusäg. Två blåa leder som bjuder på riktigt fin stigcykling utan att det är särskilt svårt eller kuperat. En röd slinga där den mer vane cyklisten får lite mer puls och utmaning. En slinga som går att varva flera gånger för att få in bra och rolig träning i benen.

Siljansnäs passar för hela familjen och har barnen lite kondition klarar de utan tvekan den längre blåa leden. Siljansnäs är en bra introduktion till stigcykling. Stigarna är naturliga och kärrvägarna fina. Att de bitvis är lite steniga gör bara att tekniken utvecklas utan att det är för svårt!

Långa Björkberget 11 km

Långa Björkberget går på nästan samma sträcka som den kortare Björkberget men gör några avstickare på stig. Leden bjuder på enkel men otroligt fin stigcykling och bara korta partier av transport på grusväg. Det är inte särskilt kuperat. En perfekt led för den som vill prova på stigcykling och en led som passar även den som cyklat mycket.

Stigarna är otroligt fina och slingrar sig fram. I bland alldeles släta, i bland lite steniga och smala genom lummig klorofyllgrön skog. Gamla kärrvägar bryter av och bjuder på vackra omgivningar. Även om leden är 11 km känns den aldrig särskilt lång eller jobbig. Bara rolig och jag kan tänka mig att den är riktigt fin att cykla med lite mer tempo. En perfekt slinga att köra om man tränar för långlopp. För det andades mycket långloppskänsla över Björkberget. Stigtyper man känner igen från många av loppen runt om i Sverige men med stor Dalakänsla!

Hallberget runt 5 km

Hallberget runt är markerad som en röd led. Vilket innebär lite mer teknisk stig och mer kupering än de blå och gröna lederna i Biking dalarnas utbud. Men mycket beror också på hur terrängen ser ut i det område man cyklar.

Hallberget runt startar nere vid ledcentralen och man bjuds på en rejäl klättring direkt för att sedan få lite bredare skidspårsgata. Leden vek sedan av in i skogen på en alldeles nygjord stig och bjöd på överraskande rolig utförskörning med en nybyggd del på slutet. Inget för den allra färskaste cyklisten dock. Leden gick vidare på fina skogsstigar, över spänger nere vid en myr och via lika fina kärrvägar som de blåa lederna. Dunkla skogspartier med alldeles kal granskog och steniga stigar. Jag fick även här en känsla av långloppens stigpartier emellanåt. De som är lite stökigare men inte så svåra att man får kliva av.

Hallberget bjöd på riktigt mycket cykleglädje och bitvis på rejäla klättringar. Som den allra sista upp på berget igen. En klättring där jag fick gå ned på lättaste växeln, skjuta fram rumpan på sadeln och bita i hop för att inte stanna mitt i backen. Samtidigt försöka hitta rätt linje mellan stenarna. Sådana där klättringar som jag tycker är allra roligast. Och efter backar kommer ned ofta nedförslut. Hällebergets avslut var riktigt fint. Smal singeltrack som inbjöd till fart och stenpartier att ta sig igenom för att sedan avslutas i en gammal crossbana. Stor tumme upp!

Hallberget passar allra bäst för dem som har cyklat lite och kräver lite kondition och benstyrka. En slinga som jag gärna skulle varva flera gånger och försöka åka så fort som möjligt!

Litet bonustips!

Om det finns lite krafter kvar i benen är det väl värt att ta sig upp till Dalarnas naturum. Du följer landsvägen upp och får 2 km uppförsbacke på asfalt. Här uppe ligger Buffils Annas kaffestuga. Vi längtade kaffe och behövde energi men fick snopna rulla ned igen när allt fika var slut. Men vi fick makalöst vacker utsikt över Siljansnäs!

Fler spännande cykelområden som ingår i Biking Dalarna hittar du här. Rörbäcksnäs, Rättvik och Lugnet är personliga favoriter!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

 • Daniel Fridén

  juli 13, 2019 at 20:04

  Hej Helena!
  Va roligt att du varit hos oss i Siljansnäs. Och ännu roligare att du tyckte om det vi gjort där. Vi är några få eldsjälar som jobbat hårt med kommun, markägare, icke-cyklister och banken. Men efter att vi fick med oss Sockenföreningen här i Siljansnäs så gick det framåt.

  Nu är alla lederna helt klara och uppmärkta. Måste få skryta lite och säga att ”det blev jäkligt bra”😉.
  Hoppas du tittar förbi någon mera gång, och gör du det så hör gärna av dig så kan vi i Siljansnäs gänget följa med och visa lite andra stigar också.

  Ha det gott & skoj på hoj😊
  Mvh
  Daniel.

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: