Turtips MTB – Karl XI:s led

I fjol vid den här tiden cyklade jag och en vän Karl XI:s led från Storhogna ned till Vemdalsskalet. En stig jag tidigare sprungit och försökt cykla men inte tyckt varit särskilt rolig på cykel. Dels för många nedfallna träd och bitar över känslig mark utan spång. Förra året rustades leden upp och blev en positiv överraskning. I sommar har jag cyklat leden ett flertal gånger. Dels bara för att cykla den i sin ensamhet och dels som en del i längre turer. Den är inte för den som är alldeles ny på cykel men har man lite cykelvana ger den mycket pirr i magen. Och nu när fjället brinner av färger är leden allra finast att cykla!

Är du ny i fjällcykelsammanhang tycker jag du ska ta del av det tipsinlägget jag skrev tidigare i somras. En lite fjällcykelguide som ger dig svar på det mesta som rör cykling i fjällen. Inlägget hittar du här!  Vill du ha fler turtips finns det en egen kategori till höger i bloggen eller här under turtips. 

Leden startar på Storhogna är ca 6-7 km och kommer ut på skidspåret 5 km-slinga på Vemdalsskalet. Du väljer om du vill ta hotellslingan från barnbacken och vindskyddet upp på fjället eller den lite flackare men längre vägen via hotellslingan bortanför hotellet. Väl uppe på fjället har du gjort den jobbigaste biten såvida du inte tänker cykla tillbaka samma väg.

Följ leden mot Samevistet men följ sommarleden till Vemdalsskalet när den skylten kommer. Du ska med andra ord hålla rakt fram.

Här börjar en av Storhognas finaste cykling. En klar dag är utsikten otroligt fin och du ser Vemdalssfjällen framför dig. Leden är till en början flack och bred men lite stenig. Ganska snabbt börjar leden leta sig utför fjället och blir lite mer teknisk och klurig men cykelbar i princip hela vägen ned. Breda spänger har lagts ut över känsliga delar men spängerna kan vara lite svåra att cykla över då de är lite tvära att komma upp på. Så ta det lite försiktigt.

Det finns några svårare passager av stenig stig ned i små raviner som du med fördel kan titta på innan du cyklar dem om du känner dig osäker. Eller så kliver du helt enkelt av cykeln och går ned!

När leden delar på sig ska du fortsätta rakt fram. Här byter stigen karaktär ju längre ned i skogen du kommer. Det blir brantare och stigen smalnar av och har en del sköna men tighta svängar. Innan leden når en bro i när du en brant och teknisk utförslöpa som kräver ett bra linjeval och fart för att inte fastna bland stenarna.

Fortsätt över bron och ta dig vidare upp längs med stigen. Den är bitvis lite stenig men enklare än det du precis har cyklat. Så småningom når du skidspåret på Vemdalsskalet. Här kan du välja att cykla samma väg tillbaka eller ta höger och följa skidspåret ned till Vemdalsskalet. Därifrån ta landsvägen eller grusvägen via Vargen tillbaka till Storhogna.

Ett bonustips

När vi cyklade leden i höstas fortsatte vi ned till Vemdalsskalet och tog grusvägen hela vägen upp till Varggransstugan. En rejäl klättring som kräver kondition men ger otroligt fina vyer och lite sköna stigar runt tjärnen. Dock är Varggranstjärnen avstängd under den här hösten men till sommaren är det öppet som vanligt för att ta sig upp.

Fler tips på cykling i Vemdalsområdet har jag samlat i eget inlägg. Så ut och njut av höstfjället när det är som alla vackrast. Packa ned lite varma kläder och fika så blir dagen ännu bättre!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: