• Home
  • /
  • vemdalen
  • /
  • Cykla i och kring Vemdalen – en sammanställning av turtipsen

Cykla i och kring Vemdalen – en sammanställning av turtipsen

 

Jag får många frågor om cykling i Vemdalssområdet. Om tips på rundor och hur cyklingen är där. Jag ser också att mina turtips från området runt Storhogna och Vemdalsskalet får många träffar. Det är jätteroligt att intresset för att cykla i området växer sig större.

Det är dock svårt att veta var man ska cykla när man kommer dit för första gången. Det finns inga leder på fjället som är uppmärkta för cykel och de vandringsleder som finns är inte alla gånger så cykelvänliga. Fjällen i området består av mycket sten och myrarna är stora och blöta. Spänger saknar på en del ställen och de befintliga i bland i dåligt skick.

De turer som finns uppmärkta med en cykelskylt samt finns med på den cykelkarta man kan köra går oftast på grusvägar – asfaltsvägar i området och i skidspåren som på Vemdalsskalet. Det är väl värda att cykla så klart men söker man fjällcyklingen räcker de inte till.

Även om fjället inte är lika cykelvänligt som på många andra ställen finns det små guldkorn att cykla. Är man dessutom beredd att i bland få dra cykel uppför steniga fjällsidor, blöta ned fötterna på myr eller ta partier på asfalt och grusväg erbjuder området fin cykling. Det här inlägget blir en sammanställning av de turtips som finns bloggen, indelade i svårighetsgrad samt en ny nybörjarvänlig runda!

Har du inte cyklat i fjällen förut så har jag skrivit ett inlägg om det mesta du behöver veta för att få en sådan bra tur som möjligt. Den guiden hittar du här. 

Viktigt att påpeka och påminna om att vi ska vara rädda om den arena vi väljer att träna i. Att vi visar hänsyn till djur, andra cyklister och vandrare. Att vi inte skräpar ned eller förstör och cyklar med huvudet. Det kanske inte är lämpligt att cykla en led precis när det har regnat mycket och vi riskerar att lämna djupa spår efter oss. Att vi respekterar privat mark. Likaväl som vi har enligt allemansrätten lika stor rätt att vistas på leder och stigar som andra som inte cyklar. Hänsyn helt enkelt!

Hotellslingans breda stig, nästintill utan stenskramel.

Turer för nybörjare

Hotellslingan på Storhogna

Slingan är en perfekt start för blivande fjällcyklister och de lite yngre cyklisterna. Den startar vid Storhogna högfjällshotell och har orangea markeringar. Du väljer vilket håll du cyklar och oavsett bjuds på du utmanade klättring och kittlande utförsåkning. Leden mäter runt 3 km men kan lätt utökas med att cykla ned till samevistet och vända. Då får du i hop ungefär 7 km cykling. Leden mot samevistet är dock lite stenig bitvis.

Beskrivning av turen finns här.

Katrinatoppens slinga på Storhogna

Uppe på Katrinatoppen finns det fin singeltrack i det befintliga skidspåret. Slingan är inte särskilt kuperad och mäter ungefär 2-3 km.  Övriga skidspåret har bitvis av bra stig men även myr och relativt blöt terräng samt delar som är grusväg.
För att nå slingan måste du transportera dig på asfalt och grusväg och får några tuffa klättringar innan du når toppen och parkeringen där slingan börjar. I gengäld får du skön utförsåkning efter åt. Startar du på Storhogna tar du vägen ned mot Skalet och åker ut på vägen i riktning mot Klövsjö. Efter ett par hundra meter svänger du vänster in på grusvägen upp till Sångbäcken och följer den vägen ända upp på toppen. På tillbakavägen tar du  toppvägen ned och sväng sedan höger och följ grusvägen ändå ned till bron och fortsätt rakt fram tillbaka till Storhogna. Det är enkelriktad trafik på Sångbäcken därav en väg upp och en väg hem.

Katrinatoppens fina singeltrack

Vemdalsskalet till Vemdalen

En fin och inte så avancerad tur som går övervägande på grusväg, asfalt, traktorväg men innehåller ett par fina stigavsnitt. Det man dock inte kommer undan när man cyklar i området är backar och sådana innehåller den här turen. Du kan starta turen från Vemdalen, Vemdalsskalet eller Storhogna. Startar du från Storhogna blir dock turen lite längre.

Den passar fint för dig som inte har cyklat så mycket och passar även lite större barn om de får putthjälp uppför. Turen är dock av det lite längre slaget, 35 km ungefär så barnen bör vara vana att hålla på ett tag. Turen går att starta på Storhogna om man vill.

Beskrivning till turen finns här!

Turer för den med lite mer cykelvana

En tur med fjällkänsla bjuder Storhogna, Vemdalskalet och Björnrike på.

Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike

Den här turen är liten favorit. En runda som bjuder på riktigt fin stigcykling och fjällvyer från Björnrike till Vemdalsskalet. Den bjuder även på några rejäla backar och den fina Nipstigen som går längs med skogskanten till Björnrike. Vill man göra den lite mer avancerad och få en riktigt fin utförsåkning i flera kilometer så svänger man in på anslutningsspåret till Björnrike i stället för att ta grus/traktorvägen ned från vargen. Ett par hundra meter in på anslutningsspåret går en stig till höger och följer fjället ned till samma grusväg vid Ol-Måns. Det är Karl XI-väg som bjuder på utförsåkning av klass! Det kan vara blött precis innan man når Ol-Måns.

Turen är runt 3,5 mil så det passar fint att stanna för en fika i Vemdalen eller ta med sig eget och pausa en stund uppe på fjället.

Beskrivning av turen finns här.

Böleleden

Det här är en tur som inte går i fjällterräng men som ändå är riktigt fin att cykla. Rätansböle (men kallas för Böle) ligger ett par mil från Vemdalsskalet efter vägen mot Sundsvall. För något år sedan rustades en slinga upp som går från Böle till Rätan och vidare till Böle igen. Efter kulturminnesplatser, efter fina stigar och en del lite svårare skoterleder. Du kan starta din tur på Vemdalsskalet alternativt Storhogna och får då ett riktigt långt distanspass. För att korta ned rundan och enbart köra själva Böleleden tar du bilen till Böle och parkerar på något lämpligt ställe. Turen är bitvis kuperad och stigarna kan vara lite kluriga för nybörjare. Startar du turen i Böle mäter den runt 17 km och är uppmärkt.

Här finns beskrivningen.

Böleleden bjuder på vackra vyer mot Vemdalsfjällen!

Oxsjön och Bräckvallen

Den här rundan är min absoluta favorit och den runda som bjuder på allra mest fjällcykling i området. Den är lång, runt 4 mil och är med andra ord en dagstur. Den kan bitvis vara lite tekniskt men det är korta partier där du kan gå. Det som gör rundan lite svårare är kuperingen. Vill man få mer fjällcykling och är en van cyklist kan man hoppa över asfaltstransporten från Storhogna till Vemdalsskalet och i stället cykla över Samevistet-Fallmoran och ta sommarleden mot Jaktstugan. När man kommit upp på Ripfjället, tagit sig över spängerna tar man höger där leden svänger (det finns ett ledkryss där och en skylt som pekar mot Vemdalen- ta den) och åker utför ned mot Vemdalsskalet och skidspåren. Blöta dagar är det här alternativet lite klurigt och du kommer att få dra lite cykel upp på Ripfjället även fina dagar.

Beskrivning finns här. 

Prostgravenrundan- en kort tur med mycket fjällkänsla.

Turer som är lite mer tekniska och passar den med cykelvana.

Prostgraven ToR

Ett av de nya turtipsen på bloggen. En kort runda med mycket fjällkänsla men som kan upplevas teknisk. Den bjuder på rejäla klättringar på smal lite stenig fjällstig och utförsåkning på den samma. Turen är inte mer än 11 km och du kan även välja att åka den i en loop om du vill.

Beskrivning finns här. 

Vemdalsskalet via nyvallsslagan

Den här rundan innebär en bit att både dra och bära cykel uppför nyvallsslagan. Belöningen är en fin utförskörning ned till Vemdalsskalet igen. Dock kan utförskörningen vara lite besvärlig om det har regnat mycket. Turen innehåller mcyket fjällstig och lite stökig sådan med stenpartier vid Jaktstugan och uppför Nyvallsslagarn. Det kan vara lite svårt att se var man ska ta höger när man når Nyvallsslagan. En läsare, Marcus;

tips är att gå rakt åt vänster när man står vid stora skylten precis efter man gått förbi stugorna och ser en träspång rakt fram mot Oxsjön, svänger man av där åt vänster så ser man en spång lite längre bort efter en liten stund.

Turen mäter runt 2 mil och du kan antingen starta på Storhogna för att ta asfalt och grus till Vemdalsskalet eller starta vid spårcentralen på Vemdalsskalet.

Beskrivning av turen finns här.

Nyvallsslagan finaste utförskörning.

Håll lite utkik under fliken turtips. Den fylls på allt eftersom och inte bara med rundor från Vemdalen. där finns även rundor i Östersund med omnejd, Dalarna samt Årefjällen!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: