• Home
  • /
  • vemdalen
  • /
  • Turtips mtb – Storhogna, Vemdalen och Björnrike

Turtips mtb – Storhogna, Vemdalen och Björnrike

Nu när sommaren är här igen tycker jag det passar bra att bjuda på lite nya turtips. För er nytillkomna läsare finns det en egen sida med mina turtips samlade. Du hittar dem i menyraden här ovan eller här. 

I mitten av maj fick vi ett tips på en fin stig från Vemdalen till Björnrike. Den så kallade Nipstigen. Nya stigar är alltid roligt och när vi kunde sy i hop den stigen med med anslutningsspåret från Björnrike till Vemdalsskalet var vi inte sena att testa.

Det här en runda med mycket fjällkänsla, en del trixig men underbar stig, en del klättring och lite grusväg. Den mäter runt 3-4 mil beroende på om du väljer en liten avstickare för cykelfika på Åtgården. Det är en runda för dig som är lite van att cykla stig och fjäll men med tålamod och lite dra-cykel klarar de flesta den. Eftersom det är en runda kan du välja att starta från Vemdalen, Vemdalsskalet, Björnrike eller Storhogna. Jag utgår från Storhogna. Karta från Strava hittar du sist i inlägget. 

Från Storhogna tar du väg 316 tills du når avfarten till gamla landsvägen som går till Vargen. Efter ungefär 4 km svänger du vänster och tar vägen upp mot Varggransstugan. Den kommer en liten efter Vargens Värdshus. (Startar du på Vemdalsskalet tar du landsvägen till Vargen och svänger höger mot Varggransstugan).

image

Följ Karl X1 ned till Vemdalen.

Här kommer turens första pulsstopp  när du klättrar upp till toppen och vändplanen. Stanna gärna en stund och njut av vyerna över Vemdalsskalet och Vemdalen innan du tar skogsbilsvägen/Karl den X1 väg ned mot Vemdalsskalet. Du ska passera anslutningsspåret mot Björnrike och strax efter når du en bom. Ett par meter efter den tar du höger in på skoterled/stig och följer den hela vägen ned till Olmåns och nästa vägbom. Här får du lön för mödan. Det går utför i princip hela vägen så det är bara att stå på!

När du har nått bommen cyklar du en liten bit till och svänger sedan höger in på en stig/skoterled. Här väntar en rolig liten stigsnutt. När du passerat en bäck tar du vänster där stigen delar sig och sedan vänster igen när sigen åter delar sig. Följ körvägen tills du når asfalten. Ta vänster och åk upp en bit längs med asfaltsvägen. Ta sedan höger när du når en skogbilsväg med en liten orange cykelskylt på. Här kan du välja att göra en liten avstickare ned till byn för att fika gott på Åtgården och få en rolig liten stig på köpet. Kika i sådana fall efter en liten stig med röd markering på sten ett par hundra meter in på körvägen. Den kan vara lite svårt att upptäcka. Följ den stigen som är stenig och lite svår till att börja med men som mynnar ut i en härlig tallmostig. Du når så småningom en större parkering med skylten ”naturstig”. Åk sedan ut på stora vägen och följ den förbi Ekbergs fiske och ta sedan höger för att komma igenom byn. Stanna till och fika. När du ska tillbaka kan du välja samma väg eller svänga vänster efter bron över Veman och åka upp mot Olmåns igen. Du kommer att känna igen dig. Ta in på samma körväg och passera sedan avstickarstigen.

Följ skoterleden till Vemdalsskalet. Den är bred och stor. Det går en skoterled till höger mot Björnrike, den ska du inte ta. Här är det bitvis lite brant men du plockar effektivt höjdmeter. Det finns en del blöta partier men det är fullt cykelbart.

image

Här är det fint put-and-take-fiske!

Så småningom när du Järpbäcksdammarna. Fortsätt efter skoterleden förbi vindskyddet och ta sedan vänster när du når grusvägen. Den är riktigt brant men kort som tur är. Efter en bit håller du ögonen öppna efter en skylt på höger sida. ”nipstigen” står det. Här ska du svänga in.

image

Skylten kan vara lite svårt att upptäcka.

Nu kommer turens roligaste stigparti. Följ stigen mot Björnrike. Till en början är brett. Avverkningsstig. Det finns markeringsband på träden. Håll koll på dem för avverkningstigen tar slut och övergår sedan i singeltrack. Håll rakt fram mot Björnrike hela tiden så är det ingen fara.

Underbar stig helt enkelt.

Underbar stig helt enkelt.

image

Gillar du utförskörning? Ta rundan åt fel håll så får du susa nedför i stället för uppför!

Efter en del branta och tekniska backar planar stigen ut och kommer fram i ett stugområde. Här tar du vänster och fortsätter uppåt. Följ asfaltsvägen och ta sedan vänster upp mot Björnrikes spårcentral. Turens jobbigaste backar kommer här. Kilometerna upp till spårcentralen känns långa men du är på rätt väg.

Följ anslutningen tillbaka till Vargen

Följ anslutningen tillbaka till Vargen

Passa på att dricka lite, ta något att äta och pusta ut en stund när du når spårcentralen. Nu väntar rolig cykling i anslutningsspåret ned mot Vargen igen. Det går lite uppför i början men det är inte så farligt. Det kan vara blött bitvis. Har du slut på vatten i flaskan rekomenderas en påfyllning i en bäck som rinner. Följ skyltningen för skidspåret. Du passerar ett vindskydd med makalöst vacker utsikt över Sonfjället och fjällkedjan med Helags och Lunndörren. Väl värt en liten paus.

image

Vyerna är vackra här i Härjedalen.

När du når vändplanen vid Vargen tar du samma väg som du cyklade uppför nedför i stället. Passa på att vila lite trötta ben. Vik av mot Storhogna eller mot Vemdalsskalet igen. Har du startat från Vemdalen tar du Karl x1:s väg ned mot Vemdalen så som jag beskrev i början.

Screen Shot 2015-06-16 at 13.35.27

Länk till turen på strava finns här.

 

Lycka till och njut av den fina cyklingen! packa självklarat en väska med lite fika och ha inte bråttom. Sådana här turer ska man njuta av med alla sinnen och inte enbart jaga mjölksyra!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: