Turtips MTB- Vemdalsskalet till Vemdalen

En tur med fina vyer, två rejäla klättringar och ett par riktigt fina stigsnuttar. En tur du kan börja antingen i Storhogna, på Vemdalsskalet eller i Vemdalen. Turen går i blandad terräng med övervägande grus och asfalt men de fina vyerna, en fin utförskörning och stigarna nere i Vemdalen by väger upp. En tur som inte är särskilt teknisk och passar alla även barn med lite putthjälp uppför stigningarna. Innehåller ett stigparti som kan upplevas stökigt men som går att hoppa över. Ca 3.5 mil och en tur som det passar fint att fika under!

En tur som passar ungdomar fint!

Startar du i Storhogna får du ganska mycket transport ned till Vargen. Utgår du från hotellet tar vägen ned till stora vägen, 315. Där åker du runt 1 km och när du har passerat Fjällgårdens infart tar du vänster upp i skogen, passerar en stuga och tar sedan höger på den lilla skogsbilvägen som kommer. (En bit in i filmen nedan ser du vart du ska åka in) Åk den tills den tar slut och ut på stora vägen igen. Sväng sedan höger där det står Vargen 4 km. Nu slipper du asfaltsvägen till Vemdalskalet och åker den gamla landsvägen fram till uppfarten till Varggransstugan.

Startar du från Vemdalsskalet åker du till Vargen och åker upp vid infarten till Varggransstugan.
Startar du från Vemdalen åker du helt enkelt längs med 315 upp till vemdalsskalet och får den jobbigaste backen först sedan vidare till Vargen.

Nu väntar ca 2 km uppför längs med vägen. Det tar lite på krafterna men backen planar ute lite med jämna mellanrum. Passa på att titta dig omkring medan du cyklar uppåt. Usikten är vacker och det väntar en fin belöning när du når vändplanen. Till höger går vägen vidare upp till Varggransstugan och dit ska du inte nu.
Fortsätt i stället rakt fram längs Karl den XI väg som korsar anslutningsspåret mot Björnrike. Det ligger just nu träd efter stormen Ivar som du får gå runt. Följ den breda stigen/vägen och du får en hissnade utförsåkning ändå ned till Ol-Måns i Vemdalen. Du når en vändplan och där fortsätter du rakt fram och ta inte vänster.

Se upp för rullgruset som kommer i slutet, ta det lite lugnt, det är lätt att ramla.
När du når bommen som står öppen kommer Karl den XI stig igen och går in på höger. Åk in där och få härlig stigkörning. Stigen är bred och övergår i skoterled, åk bara efter den och ta inte av förens du har passerat en liten bäck. Där tar du vänster och vänster igen och kommer efter ett par hudnra meter ut på asfaltsvägen igen. Här kan du välja att åka direkt ned till Vemdalen by.

stigen är väl värd de extra 50 meterna tillbaka!

Vill du ha lite mer stig åker du upp ca 50 meter efter asfaltsvägen och tar in höger på en bred stig. Här sitter en pinne med cykelskylt på. Forstätt in på den breda stigen ett par hundra meter och håll ögonen öppna åt höger. Det sticker ned en liten stig i skogen med rödmarkerade stenar. Det är natursslingan. Följ den och när du kommer till en parkering med bord fortsätter du efter stigen. Här är starten för naturslingan. Fortsätt ända upp på skoterleden och ta vänster så hamnar du småningom på den breda stigen du först körde in på.

Nu följer du asfalten ned till Ekbergs och tar vägen mot Vemdalen och genom byn.
Om det suger lite i fikatarmen rekomenderar jag varmt Åtgårdens café. Välbehövlig för asfalten och den långa backen som kommer sedan.

Nu har du lite tråkig asfalt tillbaka till Vemdalsskalet men se backen som en rolig och rejäl utmaning! Ska du till Storhogna tar du med fördel vägen via Vargen som du kom och samma väg genom skogen sedan för att slippa lite asfalt.

Vill du se en större karta klicka här!

Turen är 35 km och bjuder på många fina vyer! Hasse filmade delar av turen nedan.
God tur! Och du, glöm inte fikat på Åtgården!

Fler turtips hittar du här.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: