• Home
 • /
 • vemdalen
 • /
 • Turtips MTB – Vemdalsskalet via Nyvallslagan

Turtips MTB – Vemdalsskalet via Nyvallslagan

En av de finaste rundorna och vyerna.

En av de finaste rundorna och vyerna. Det är inte jag i bild utan minime.

Förra sensommaren fick vi ett grymt tips på en runda av Petter Bromeé. En runda med mycket fjällkänsla, lite dra cykel och hissande rolig utförsåkning. Vi passade på att visa Björn rundan när han var på besök. Rundan gick även hem hos min dotter som tjoade av glädje och gjorde några eleganta vändor över styret. Sådant som händer på fjället. Den här rundan är en av mina favoriter i Vemdalsområdet.

Du kan med fördel starta rundan på Vemdalsskalet. Vi utgick från Storhogna och rullade lite asfalt och skidspår innan vi åkte upp mot Jaktstugan. För enkelhetens skull utgår vi från spårcentralen på Vemdalsskalet. Räkna med att rundan tar någon timme så packa med lite fika i en ryggsäck och ha inte bråttom. Sådana här rundor ska man njuta av och inte hetsa runt. Det börjar kuperat och forsätter så vara emellanåt men du får igen det när utförskörningen börjar efter Jakstugan och efter Nyvallsslagan. Har du energi över när du når utgångspunkten igen kan du alltid bränna av ett varv i skidspåren eller prova lyckan i de två strava segmententen upp till Varggranstugan.

uppmotjaktstugan

Lite utmaning ska det vara. Fixar du spången uppför?

Från spårcentralen tar du skidspåret ”åt rätt håll” tills du når vesselleden mot Jaktstugan. Det är skyltat. Ta upp mot Jakstugan och förbered dig för en del klättring uppåt. Det är lite tekniskt bitvis med spänger uppför. Vid Jaktstugan tar du vinter/sommarleden ned mot Jors-Karivallen. Stanna dock en stund och njut av utsikten. En klar dag ser du till Norge.

Utförskörningen är lite trixig. Akta dig för en lite undanskymd spång.

Utförskörningen är lite trixig. Akta dig för en lite undanskymd spång.

Sedan följer en stenig men fullt cykelbar stig mot Jors-Karivallen är det stenigt bitvis men fullt cykelbar. När du når den sista branta utförskörningen ned mot den gamla fäbodvallen är det brötigt så håll tungan rätt i mun. När du når Jors-Karivallen passar du på att fika mot en av husväggarna!

Nyvallsslagan, mest sten. Vila lite här en stund.

Nyvallsslagan, mest sten. Vila lite här en stund.

Sedan tar du vänster och följer en liten stig upp på fjället och det som är utmärkt Nyvallsslagan på kartor över området. Bitvis är det blött och du får dra/bära cykel ända tills du är uppe. Men det är väl värt mödan. När stigen delar sig tar du vänster. Här blir stigen mer synlig och du får fin utförskörning. Det kan ligga lite träd kvar efter stormen Ivar när du når trädgränsen så var lite vaksam.

Turens finaste utförskörning i ett par kilometer!

Turens finaste utförskörning i ett par kilometer!

Stigen går sedan ned i skogen och blir så småningom en större körväg och passerar några små stugor för att sedan mynna ut i ett stugområde. Leta dig ut på väg 316 och ta vägen upp till Skalet igen via Anorak och till spårcentralen där du startade.

karat

Den blåa linjen är leden.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

 • Marcus Ottosson

  juli 17, 2017 at 11:09

  Tack för tipset! Körde majoriteten av denna led i fredags. Det var en fin och äventyrlig led, framförallt sträckan mellan jaktstugan och Jo-Ols Karinvallen, lagom flyt och fint att cykla i dalen mellan topparna. Sträckan efter Nyvallsslagan ner till stora vägen var bra men det var tyvärr alldeles för blött på stora delar av den delen när vi cyklade, så har det regnat mycket är det inte smart att cykla där, för det bildas större ”träsk” längs med stora delar av stigen i skogen.

  Att släpa cykeln genom Nyvallsslagan var lite krångligare än jag trodde det skulle vara, det var inte heller superbra uppmärkt så ibland tappade man bort sig från stigen men hittade den sen igen. Vet inte om det kommer märkas upp bättre men borde ju göras det eftersom det fanns fina spångar på några ställen redan. Framförallt skulle det behöva skyltas från Jo-Ols Karinvallen vart man ska gå, tips är att gå rakt åt vänster när man står vid stora skylten precis efter man gått förbi stugorna och ser en träspång rakt fram mot Oxsjön, svänger man av där åt vänster så ser man en spång lite längre bort efter en liten stund. Dock är det inte så lätt att släpa på cykeln där idag då man i princip måste bära den upp för kullen på delar av sträckan där det är väldigt stenigt men det går.

  Har du några andra tips mer än denna och de andra du lagt upp i bloggen för Vemdalen? 🙂

  Svara
  • Helena

   juli 17, 2017 at 14:26

   Hej!
   Den är lite bökig den turen och som nu när det har regnat och varit blött är det som du säger inte så smart att cykla där. Torrare dagar är det fin cykling ned från fjället till Vemdalsskalet. Jag vet inte om de tänker märka ut den, det är en gammal stig och tyvärr håller de gamla stigarna på att växa igen och falla i glömska i området. Det är de större vandringslederna som används. Delen över nyvallsslagan är med i fjällmaran och de jobbar på att förbättra leder men som sagt vet inte riktigt om de tänker märka upp denna. Tack för tipset om hur man ska gå vid Jors-karivallen! jag ska ändra ltie på det.

   Ett tips på fin cykling om man är beredd att köra lite asfalt på tillbakavägen är åka upp vargenvägen upp till parkeringen och ta in på anslutningsspåret till Björnrike, ett par hundra meter in går det en stig till höger, den är ganska synlig, om jag inte minns fel ska man passera två rör på anslutningsspåret innan man svänger av. Stigen går utför i minst 10 minuter innan man hamnar på Ol-Månsvägen. Det är karl XI väg man cyklar och cyklingen är superfin med lite tekniska bitar men inget jättesvårt. Det kan dock vara riktigt blött i slutet av stigen när den möter grusvägen. Sedan kan man ta skoterleden på andra sidan grusvägen som också bjuder på fin cykling. Sedan finns det lite stig vid jaktskyttebanan i ett tallskogsområde.
   Vill man ha lite fjällkänsla och slippa den tråkiga asfalten tillbaka till Skalet följ då turbeskrivningen för turen över Nipstigen och Björnrike när du åkt skoterleden. I den beskrivningen finns inte den där fina stigen utför med.

   Prostgraven ToR som jag la upp i går är också fin men kort. Likaså är det fint att cykla toppspåret på Katrina. Det når man via vägen till Sångbäcksvallen. Uppe på toppen är 2.5 km singeltrack och lite skidspår. Resten av skidspårssystemet är så där.

   Det är väl det som jag kommer på just nu!

   Svara
   • Marcus Ottosson

    januari 13, 2018 at 16:43

    Hehe läste ditt meddelande för länge sen när du skrev men ville bara tacka för det bra svaret, kommer testa lite mer turer där uppe senare under våren och sommaren helt klart!

    /Marcus

    Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: