16 minus och klä sig varmt

Äntligen kallt, vinterkallt på riktigt. Normalt tillstånd här i Jämtlandet.

Jag älskar vintern och kylan upplever jag inte som ett problem. Nyckeln är att klä sig smart. Lager på lager-principen. Då fungerar det fint att vara ute. Det är ju så viktigt att få dagsljus under det mörka halvåret. Själen mår också gott och av lite blek vintersol och snöulliga träd.

11888986976_2135a59255_o
Nu tycker jag dock att vintercykling är lite klurigare. Åtminstone när graderna kryper ned rejält. Fartvinden skapar ju en rejäl kyleffekt. Därför är min trainer guld värd och längdskidorna ett bra sätt att underhålla motorn.

I morse visade temperaturen på 16 minusgrader här vid stugan. Inte för kallt att ge sig ut. Utefter spåret ned mot Vemdalsskalet brukar det variera litegrann. I regel några grader kallare.

Hur klär man sig då?
Jag gjorde så här i dag;
Närmast kroppen boxertrosor och sportbehå och ett par tunna merinoullstrumpor.
Hade det varit ned mot 20 grader och kallare hade jag tagit en tunn underställströja och eventuellt ett par tunna underställsbyxor.

11888987706_cf708f816e_b
– Utanpå det mina varma underställsbyxor . Tjockare underställströja i merinoull och ett par tjockare strumpor i samma materiel.

11888992956_71beafdf83_b

  • Ytterlager i form av skidbyxor med vindskyddad front. Dessa är riktigt varma. En skidjacka med samma egenskaper och en fleccefodrad ”rånarluva”. Den värmer kinderna. På det min tjocka mössa som i dag blev lite för varm.

11888585374_33bda60002_o
Som pricken över i:t mina riktigt varma handskar (jag är en riktig fryslort) och min ovärderliga airtrim. En värmeväxlare som gör inandningsluften varm och skonar luftrören mot kylan. Dessutom fryser jag lite mindre när luften jag andas inte är kall. Den är inte vacker men jag skulle inte kunna vara utan den.

11888440293_597b9e672e_o Hasse brukar addera en vindväst som han skryter om. Den värmer lite extra! Det finns fiffiga pjäxöverdrag att ta till om fötterna är känsliga och speciella överdragshandskar som funkar fint i hop med stavar.

Det är egentligen inte så svårt och det går utmärkt att applicera på vilken utomhusidrott som helst. Oftast klär man sig alldeles för varmt och blir för svettig. Det i sin tur gör att man fryser mer när kroppen blir blöt. En bra regel är att man faktiskt ska frysa lite i början. Då har man klätt sig rätt!

11888995876_840e493590_o
För vår del blev det nästan 17 km i underbart fina spår ned till Vemdalsskalet. Vi åkte och njöt av hur otroligt vackert det är! En lite ”kortare” tur. Det blir nämligen pannlampeåkning i Katrina i kväll.

Livskvalitet helt enkelt.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: