• Home
  • /
  • Vardagligt
  • /
  • #52vardagsäventyr – eftermiddagskaffe vid Frösö Skans

#52vardagsäventyr – eftermiddagskaffe vid Frösö Skans

En helt vanlig tisdagskväll förra veckan när Jämtland bjöd på vårvärme även om västanvinden rev i håret passade vi på att göra en utflykt. Det hade varit ganska mycket på jobbet och jag kände mig ganska låg och tom på energi. Ville få rensa huvudet med att göra ingenting alls. Som att sitta ned en stund i solen, dricka eftermiddagskaffe och lämna jobbet bakom mig. Jag hade föreslagit för Hasse att göra en utflykt när vi träffades för en gemensam lunch. Nyttja en vilodag till att just vila. Vi funderade en stund på ett lämpligt utflyktsmål. På lagom avstånd hemifrån men ändå någon annanstans än just i stan.

När vi geocachade som mest för några år sedan besökte vi som hastigast Frösö Skans för att ta en cache där innan vi skyndade vidare till nästa. Vi har vid många tillfällen passerat ängen och golfbanan där skansen ligger på våra cykelturer utan att stanna. Så vi tog bilen ned mot gamla F4 på Frösön och svängde ned mot Kungsgården. En stor herrgård som har riktigt gamla anor och som flyttades ned till stranden runt 1480 från Mjälle lite längre in på Frösön. Den har varit bostad åt kungar och fungerar nu som resturang om somrarna. Parkerade strax ovanför där stigen utgår i från.

Vi letade vårtecken på väg ned. I kanten på åkern började någon för oss okänd orkide att knoppa sig. Blåsipporna letat sig fram i fjolårsgräset och knopparna på träden börjat få liv. Jag kröp omkring på knä för att försöka fota macro med den lilla kompaktkameran. Den lite för starka vinden fick blommorna att darra. Insåg att oskärpa skulle jag få oavsett hur nogrann jag skulle vara. Det var bara tussilagon som höll sig så stilla att det blev skarpt.

Vi fortsatte sedan ned mot skansen via kanten på golfbanan. 700 meters lätt vandring ned mot strandkanten och den gamla skansen. Där nutid möter dåtid i form av en golfbana som trängs med en riktigt gammal stig.

Vi har många skanser i Jämtland och vi har besökt en del av dem. En skans är enkelt uttryck en militär fästning och den på Frösön uppfördes 1611 i samband med Baltzarfejden. Den fejd där Jämtland och Härjedalen åter lämnades över till Norge. 1645 blev Jämtland och Härjedalen åter svenskt. Skansen raserades 1670-talet och ersattes med en ny skans. som var i bruk fram till 1815 då den raserades i samband med unionen med Norge.  Nu sitter en minnnessten med plakett uppsatt vid Frösö skans.

Bortsett från den spännande historien som ryms på en liten yta vid strandkanten är utsikten fin. Bynäset till vänster, Norderön och Bydalsfjällen rakt fram och till höger ”annersia” och Vallsundsbron. En klar dag ser man fjällen. När vi var där hade isen på flaket, den stora delen av Storsjön släppt. Det är ett vårtecken. Isen närmast oss, i viken in mot Bynäset låg den kvar med medvindens tydliga spår.

Vi drack kaffe i skydd från vinden. Lät tankarna vandra i väg och avhandlade lite vardagliga saker. Planerade lite inför sommaren och pratade om Bynäset. Konstaterade att man kunde se de nya staketen från skansen. Vi packade sedan i hop oss och tog strandvägen tillbaka mot Kungsgården och bilen. Nu på våren är vattennivån alltid låg i Storsjön och det är alltid lite roligt att få i stenskramlet och leta fina stenar.

Vi tog upp vid Kungsgårdens långbrygga och fortsatte upp för den lite illa skötta grusgången och förstod att en gång i tiden hade det här varit en mäktig byggnad och framförallt en vacker trädgård. Nu har jag förvisso inte varit här sommartid så det kanske bara är den nyvakna vårens bruna toner som spelar ett spratt. Det kanske är riktigt fint här en sommarkväll. Jag gör ett återbesök lite längre fram!

Återigen ett enkelt och anspråkslöst vardagsäventyr. Men ändå ett sätt att komma ut. Koppla bort på många sätt och bara vara en stund. Få lämna jobb och annat som tar energi och få ny av att vara ute i naturen. Det finns så otroligt många små ställen att besöka runt min stad. På så kort avstånd från min port. Ställen som jag annars bara trampar förbi med hög puls och tunnelseende. Det är just det som är det fina med sådana här utflykter. Att få stanna upp och utforska något som bara finns där och som man inte ens registerar. Så ett tips. Var turist i din egen stad. Ta del av den historien som finns just hos dig. Det är spännande!

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: