#52vardagsäventyr – glögg i adventstid

 

Den här veckan fick Hasse bestämma en utflykt. Ett vardagsäventyr. Han har länge velat fota stan från Gustavsbergsbacken på Frösön. Just därifrån är Östersund otroligt vackert med alla ljus. Den lilla staden som inte är större än en förort men stor ändå. Vi har väntat in rätt dag för fotografering. I onsdags var det inte stjärnklart och lite för kallt. Till slut bestämde sig Hasse för att 1:a advent skulle passa ypperligt och dessutom skulle det vara ganska stjärnklart.

Nu är det ju så att oavsett vad prognoser säger och med vår otur att pricka in klara kvällar blir det inte riktigt som vi tänkt alla gånger.

Hasse ordnade glögg i termos och saffransknyten. Han hämtade det stora stativet på vinden och vi klädde oss varmt. Tog bilen upp till utsiktstornet på Frösön för att gå bakvägen till slalombacken och vindskyddet där. Jag var lite orolig att det skulle bli allt för mörkt. Inte för att fota stadsljus utan för att se att fika. Men vi behövde inte vara orolig för månen var ovanligt stark i går kväll.

Jag hade tagit med mig lilla kompaktkameran och visste på förhand att det skulle bli en stor utmaning att få en någorlunda skarp bild på stan. Den har sina begränsningar. Jag tog också med vårt lilla böjbara stativ som jag använder till mycket, som att montera telefonen på cykeln när jag kör trainer. Det går att fästa i saker, som en snökanon.

Medan Hasse ställde upp det stora stativet med den stora kameran på lyckades jag vrida av ett av tre små ben på stativet. Med två ben kunde jag ändå fästa kameran i snökanonen och försöka ställa skärpan mot stan. Det gick så där. Den är bra min lilla kamera men inte till allt.

När Hasse kände sig färdig med fotandet satt vi i vindskyddet och tittade ut över stan medan vi drack glögg. Det är lite som att titta på eld sa Hasse, lika rofyllt. Bakom oss ven vinden och vi tyckte båda att månen var ovanligt stark bakom molnen.Väl hemma såg vi att det varit supermåne och därav det starka månljuset. För vår del var det för mycket moln för att kunna fota månen men man kan ana hur stark den var bakom molnen.

Skapligt ändå med en liten kompaktkamera.

Men jämfört med en rejäl Nikon ter sig bilden ovan lite tam. Hasse fångade stämningen bra!

Vi har inte fått till någon jul i lägenheten ännu men att fira in första advent med varm glögg i ett vindskydd på det här sättet var fint. Så nära hemifrån men där uppe i mörkret så långt borta. Jag undrar var vi firar in andra advent?

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

10 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: