jutjärnsängen

#52vardagsäventyr – Jutjärnsängen

 

Vi var nere i Rättvik för att åka Långa Lugnet. För att få lite mer tid tillsammans tog vi ledigt på fredagen. En långhelg när Dalarna bjöd på sitt allra finaste väder. Ove berättade om Jutjärnängen. Ett ställe han och Hasses mamma besökt många gånger. En äng som blommar rikligt och är en upplevelse om man tycker om blommor. Eftersom små vardagsäventyr i bland kan bli en utmaning. I att hitta något som passar alla, från en som befinner sig i tonåren och en annan som passerat 80 års strecket och inte kan gå så långt i allt för kuperad terräng.  Men att få komma ut tycker vi alla tre om. Få ta en kaffe i naturen och bara sitta på en stubbe som Hasse brukar säga.

Ove hämtade en fälthandbok till naturen i Dalarna. Längs de vägar som Carl von Linné vandrat och skrivit ned. En bok som är vältummad och använd av Hasses föräldrar. Ove ville gärna besöka ängen igen även om blomningen inte kommit i gång på riktigt ännu. Vi bestämde oss för att åka dit. Packade ned kaffetermos och muggar i ryggsäck. Svängde förbi på Fricks och köpte bullar.

Vi parkerade på en liten skogsbilväg och gick en kortare promenad ned till ängarna. Där som det slås två gånger per år av naturbruksgymnasiet för att ängen ska bevaras. Vi fick använda fantasin lite för att föreställa oss hur det kunde se ut när det är som allra finast. Nu tittade bara vita och blå små blommor upp i det korta gräset. Ove berättade om en isälv som går under ängen och bildar en liten damm längre ned. Dammen var i söndags torrlagd.

Vi hittade stubbar att sitta på. Hällde upp kaffe och lyssnade på fåglarna. Pratade om sommaren som kommer och tävlingen som skulle gå dagen efter. Cecilia som är rädd för både skalbaggar och kryp stod mestadels upp. Det fanns gott om liv på ängen till hennes fasa. Långt bort kunde vi höra trafiken på riksväg 301 annars var det så rofyllt som det blir i skogen.

När det började dugga lite lätt och spindlarna blev lite för stora för att Cecilia och jag skulle tycka att det var bekvämt packade vi i hop oss och gick tillbaka till bilen. Hem för att grilla och äta middagen ute på altanen. Alla fyra nöjda över att få komma ut och få en stund tillsammans. Få sitta på en stubbe och dricka kaffe. Något som verkligen uppskattades. Även om vi inte gick så långt var det en utflykt som jag kommer att minnas länge. Det handlar i mångt och mycket att ta tillvara på alla små stunder man kan. För man vet aldrig hur framtiden ser ut.

Vi kan kalla det för en sorts familjeporträtt.

Hitta till Jutjärnsängen.

Jutjärnsägen ligger några utanför Rättvik. Du åker efter riksväg 301 mot Furudal och svänger höger mot Jutjärns kalkbrott. Följ sedan vägen och ta höger vid en liten skylt där det står Jutjärnsängen. Parkera på den lilla skogsbilsvägen åt vänster och ta den andra skogsbilvägen till höger till fots. Efter ca 500 meter når du ängen. Med fördel besöker du ängen när blomningen har kommit i gång. Lite senare i sommar med andra ord.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: