• Home
  • /
  • Vardagligt
  • /
  • #52vardagsäventyr – med turistögon i sin egen stad

#52vardagsäventyr – med turistögon i sin egen stad

Det är lätt att bli hemmablind. Inte se där små detaljerna i ens egen hemstad. Inte se och upptäcka det fina som den som kommer utifrån gör. Som turistar och som med kamera tar en promenad genom stan. I lördags var vi turister i vår stad, i Östersund. Där vi bor och springer igenom stadskärnan ofta utan att titta upp. Precis som man gör i vardagen. I det som är så bekant och välkänt.

Vår ursprungliga tanke var att besöka stadsmuseet för Östersund bjuder på en spännande historia. Hasse har velat göra det sedan han flyttade upp för sex år sedan men vi har aldrig tagit oss i väg trots att museet ligger så nära. Jag själv har besökt det en gång för många år sedan tillsammans med min dotter. jag mins inte särskilt mycket från det besöket och såg därför framemot att få göra ett återbesök.

Tråkigt nog var det stängt när vi kom dit trots att det enligt kommunens hemsida skulle vara öppet på helgerna. Vi fick göra om våra planer och kom att tänka på en stadspromenad vi gjorde förra våren. In på bakgårdarna för att titta. Spännande och i bland med en wow-känsla. ”Ser det ut så här?” Eller att få en nästan lite skrämmande överraskning när vi tittade närmare på ett litet påbyggt hus på fasad. Ett litet hus vi bara sett på avstånd när vi gått förbi.

Eller komma in på en bakgård där det var alldeles tyst, grönt och lummigt och springa på en gammal fin cykel. En bakgård vi tidgare har kikat in på och fotat en vår för längesedan. En bakgård som andades lite mer storstadskänsla med sina balkonger. Där fasadfärgerna är mjuka och varma.

Passera en annan portal och innergård och upptäcka de gamla lite skeva husen från stadens barndom. från en annan vinkel än annars. Se hur det inte finns några linjer som är räta och färgerna är avskavda. Se hus som rikt utsmyckade med snickarglädje och upptäcka modrna paraboler och klotter. Lyfta blicken och se hur färger och form skapar något riktigt fint trots att det är två husfasader.

Hur ofta tar vi oss tid att verkligen stanna upp och titta? Upptäcka detaljer i något som man ser dagligen? Fascineras av hur det moderna möter det gamla och verkligen se på en entré?

På riktigt och inte bara en snabb blick på fikets öppettider medan man passerar ingången på ett av stadens äldsta konditorier. (Lite kuriosa, det var just på Wedermarks som smörgåstårtan uppfanns)

Eller hur många gånger stannar jag upp på gågatan och ser att staden faktiskt lever, att det myllrar av människor och det är vackert på sitt småstadsvis. Som nu; utsmyckat med färgglada skynken efter Kyrkgatan.

Från Kyrkgatans myller vandrade vi vidare mot Stortorget. Långt tillbaka ett nav i stadens kärna för att sedan slumra in och inte användas mer än till yrans stora scen och en passage för de som kommer från frösöhållet. Nu lever torget igen under sommaren med skönt häng hos Urban med blommor och odlingar. Utsikten härifrån är vacker sommar som vinter. I bakgrunden till höger ligger Gustavsbergsbacken. En slalombacke som vintertid används. Här går det att stadsbussen till pisten. Sommartid finns downhillbanor och till vänster där Frösöberget sluttar ligger Ladängen. Även den vintertid en pist och sommartid liftburen cykling.

Från torget in till vänster för att stanna upp på den i mitt tycke allra finaste gatan och stadsvyn. Den efter Storgatan med järnvägsstation. En gata jag passerar ofta när jag jobbar. Som alltid känns lugn och ljus oavsett tid på dagen och årstid.  Det är som det finns ro här på den breda gatan med kullersten. Skulle jag bo i centrum är det efter den här gatan. 

Slutligen fortsätta ned mot järnvägsstationen och vända sig om för att titta på ett av stans äldsta hyreshus. Det röda stora med fina våningar. Det är just den där synen som de som kommer med tåg får av vår stad. När de drar sina väskor upp för backen mot centrum. Den som jag hastar förbi och knappt ser. 

Stanna upp på en tågstation öde eftersom tågen kanske redan hade passerat. En station som lever i impulser efter tågtidtabellen.  Gå in bakom de fina tegelbyggnaderna och gena hem till vår gata med nya intryck av en stad som vi lever i.

Oavsett om du bor i en stad, ett litet samhälle eller eller by tvivlar jag inte på att det finns något att upptäcka även om du kan varje centimeter av din omgivning. Med turistögon blir det spännande och ett fint sätt att reflektera över hur det ser ut, vad som gömmer sig i historien och att det faktiskt kan vara otroligt vackert där du bor. Vackert i de små detaljerna.

Ägna en stund åt att vandra, kika in i en gränd eller vid någon gammal lada när nyfikenheten blir för stor. Det är riktigt roligt!

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: