#52vardagsäventyr – Nyvallen och Lillfjället

Omslagsbild: Hasse Gustafsson

Vi fortsätter att utforska vårt närområde runt stugan. Vi gör korta dagsturer för ännu finns det mycket nytt att upptäcka trots att vi har varit i området i många år.  Just de kortare dagsturerna på fjällen är i bland de allra finaste. De som blir lite spontana och ger massor tillbaka. Det är inte så krångligt och behövs inte så stor förberedelse. Många gånger ger de lika mycket fjällkänsla som att gå en flerdagarstur.

En sådan kort tur gjorde vi för ett tag sedan. När vi var cykeltrötta i kropparna men ville ändå vara ute och röra på oss. Vi åkte till Sonfjällets nationalpark utanför Hedeviken. Dit har vi varit en gång tidigare, då tillsammans med dottern. Vi gick då från Nysätern och upp till Sododalen. Raststugan som ligger inne i Sonfjällets massiv. En riktigt fin dagstur som jag skrev några korta rader om.

Vi parkerade vid Nysäterns fäbodvall. En vall som fortfarande är i drift under sommaren och som hyr ut stugor. De har även kaffeservering vissa dagar under sommaren men när vi var där var kafet stängt. Men det finns mycket annat än kaffe att upptäcka. Som den lilla utställningen om Sonfjällets nationalpark, om hur den kom till, om djurlivet i och runt fjällen och fäbodvallen i området och om mycket fakta om själva fäbodvallen. Intressant och lärorikt. Sonfjället är till exempel ett av Sveriges björntätaste områden och har man tur kan man få se björnarna på fjällsidorna.

Från vallen går det vandringsleder in i Sonfjällsmassivet och vidare runt fjället. Även om Sonfjället inte är så stort så finns det många alternativ till fina dagsturer och flerdagarsturer om man vill. Vi valde att gå upp på Lillfjället som ligger 1010 meter över havet. En promenad på 4 km sammanlagt. Alldeles perfekt en eftermiddag. Högfjällstoppen som ligger bredvid når 1278 meter över havet.

Leden upp börjar i fjällbjörkskogen och man kommer ganska snabbt ovan trädgränsen. Det är brant men ändå lättgånget och det finns fina rastbänkar efter vägen. Det är tacksamt att snabbt plocka höjdmeter och utsikten är väl värt mödan upp.

 

 

När man når upp på fjällkanten delar sig stigen åt flera håll och du kan gå fritt på upp Lillfjällets topp. Här uppe har man utsikt över många fjäll, bland annat Funäsfjällen och Vemdalsfjällen. En klar dag kan du se in till Norge.

Vi sa till varandra när vi satt en stund på Lillfjällets topp att det är något speciellt med att ta sig upp på höjd. Att det kan liknas med att längta ut på havet. Till de öppna vidderna och friheten. Som Hasse uttryckte det att det inte är något som är i vägen för ögonen. De behöver inte fokusera om utan skapar ett lugn i huvudet. Kanske är det så. Oavsett är det en fin känsla att sitta på en sten och titta ut. Se om man känner igen topparna på avstånd och se hur världen är liten nedanför sina fötter.

När vinden blev lite för kall gick vi den korta vägen ned ned till fäbodvallen igen. Lite skönt trötta i benen. Nästa gång vi besöker Sonfjället blir det en topptur på Högfjället.

Hitta hit

För att komma till Nyvallens fäbod åker du till Hedeviken och följer skyltarna mot Sörviken. Sedan följer du skyltarna till Nyvallen fäbodvall. Från Sörviken är 14 km fin grusväg fram till den stora parkeringen vid vallen.

Vill du veta mer om Nyvallen har de en egen facebooksida och mer om själva Sonfjällets nationalpark hittar du här.

Är du i Vemdals och Hedeområdet får du varken missa varken fäbodvallen eller Sonfjället. Det är så otroligt fint och lättillgängligt fjälläventyr för hela familjen!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: