9 life hacks som gör vardagen lite enklare

Veckans tema signerat mig och Anna Jansson är det här med life hacks. (Idén på ämnet är Annas) Life hacks, eller lite mer försvenskat, de där små sakerna som underlättar i vardagen. I bland rätt ofta billiga lösningar på saker som annars kan kosta skjortan.Vissa life hacks så där självklara att de glöms bort även om de skulle kunna rädda liv (eller nåja nästan i alla fall) Man tager vad man haver och gör något bra med det kanske man skulle kunna sammanfatta det. Som Henrik Öijers sadelväska för att nämna ett exempel.

Jag har några också och vi blandar hejvilt mellan cykliga hacks, träningshacks och hederliga husmorstips.

16690818976_8c00ba6f79_b

Ett superbra life hacks för oss i små lägenheter.

  • Spar utrymme! Bor du trångt och har många cyklar och kanske inte alltid tycker att det är så roligt att flytta på alla när du ska städa- häng upp dem på väggen. En lång tavellist, skruv, krok och bagaestropp är det enda du behöver för att inreda lite cykligt. Jag tycker personligen att det blir en riktigt snygg inredningsdetalj, så pass att i vår trea på 65 kvardratmeter pryds av tre cyklar på väggen.
IMG_7026

Förbered och spar tid.

  • Förbered kvällen innan. Morgonträning spar ofta lite tid, du har gjort dagens träningspass lagom till världen vaknar och kommer förhoppningsvis pigg till jobbet. För att göra det så smärtfritt som möjligt när klockan ringer se till att ha lagt fram allt du ska ha kvällen innan. Då är det bara att gnugga gruset ur ögonen, hoppa i träningskläderna och ge dig i väg. Glöm stressen att försöka hitta pannlampan, cykelbyxorna eller träningsskorna. Ordning och reda!

  • Kall om fötterna? Då ska jag åter tipsa om mina egentillverkade värmesulor för ett par tjugor. Frostskydd för bilrutan fixar isolering i alla dina skor. Frostskyddet räcker till hela familjen. Som bonus får du instruktion om hur du gör via film!
  • Ättika räddar unkna träningskläder. Det har de flesta hemma i skafferiet. Ättika fungerar fint att lägga in sill med, kalka av kaffebryggaren och göra kristyr till pepparkakshuset. Men ättika är även kanonbra att använda för att ta bort den där efterhängsna svettdoften ur gamla träningskläder. Vissa matreial tar direkt åt sig lukt, syntetunderställ och träningslinnen för att nämna några. Har man som jag inte en egen tvättmaskin och tränar mycket blir det i bland lite långt till nästa tvätttid. I bland känns det som något dött i sportbehån. För att rädda och ge favvoplaggen ett nyt liv gör så här: Ta en helt vanlig hink (10L) och häll i ungefär en halv dl ättikssprit och fyll på med vatten och högen av kläder. Låt ligga i blöt ett tag och tvätta sedan kläderna som vanligt. Det funkar faktiskt bra! Sen finns det plagg som aldrig mer luktar gott, i det läget är det dags att köpa nytt.
  • Första förband. Handen på hjärtat, har du ett eget litet första förband som du tar med dig på löparturen i fjällen eller på cykelturen? I min cykel- och löparygga ligger ett alltid ett förband. På längre fjällturer även ett litet apotek.  När olyckan är framme är det värdefullt att snabbt och bra kunna linda en stukning, stoppa en blödning eller plåstra om ett sår. I bland kan det vara långt till civilatiosnen. Ett första förband kostar inte många kronor så i väg och köp ett pronto!
IMG_9278

Säkerhetsnål räddar band i resår.

  • Säkerhetsnål. Sådana har du säkert hemma. En sådan är perfekt när snören dras ur träningstihgtsen. Med hjälp av den drar du lätt tillbaka snöret i resåren igen utan i frustation riva ditt här och svära över att snöret inte kommer mer än ett par milimteter innan det tar stopp.
  • Växlingspengapåse är perfekt för cykelfikapengar! Ska du resa utomlands och cykla? Se till att få en sådan påse när du växlar in till rätt valuta. Oftast har den här påsen fiffig ziplåsning och passar fint för småpengar du tar med dig i cykeltröjefickan. Den står emot svett och håller slantarna på plats! Missar du att ta en påse på växlingskontroret, norpa ett par ”säkerhetspåsar” vid incheckningen på flygplatsen i stället. De har också ziplås.
13742697573_7361105071_o

Rumpans bästa vän, självfallet finns det fler märken på marknaden.

  • Rumpkräm (det kallas så) för känsliga bakdelar. En salva/kräm som du smörjer cykelbyxans paddning eller din bakdel och slipp irriterad hud när du cyklar. Just långa pass på hård sadel är inte alltid en bra kombination. Jag får ofta besvär, speciellt när det är lite blött och grus tar sig på något mystiskt vis innanför cykelbyxan. Krämen hjälper och en stapelvara hos oss. Och du, för att undvika irritation ska du tvätta cykelbyxorna efter varje gång!

Så ett bonustips för er som vill veta vad man tar med sig ut i skogen när man hojjar happyride.

Ungefär så ;-)

Ungefär så 😉

Vill du ha ha fler tips så tycker jag du ska kika in hos Charlotta som bjuder på massor av bra användningsområden för kokosolja! Nu vet jag vad jag ska göra med burken jag har i kylskåpet. Elna bjuder på tandborsts-hack bland annat som underlättar!

Har du något life hack som du inte kan vara utan? Kommentera eller skriv ett eget inlägg, länka i kommentarsfältet så går jag in och kikar!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

20 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: