• Home
  • /
  • Vardagligt
  • /
  • #52vardagsäventyr – Äventyrsstigen i Björnrike

#52vardagsäventyr – Äventyrsstigen i Björnrike

Vemdalen är mest känd som skidort men växer även som sommarort. Det finns mycket även för sommarturister. Fisket är stort, turridning, golf och fjällvandring som familjevänlig och lättillgänglig. Det finns även små pärlor att upptäcka. Pärlor som inte kräver en dagstur eller mycket utrustning eller kostar pengar. Små utflykter som går att göra en kväll så som vi gjorde i lördags när både jag och den 17 åriga dottern var lite rastlösa i det gråmulna vädret. Jag hade fått tips av Katrin som driver bloggens Katrins Äventyr om en stig i Björnrike. En stig längs med en bäck. Det såg så otroligt fint ut på den bilden som hon visade i sociala medier.

Egentligen var vi på väg upp till spårcentralen vid Björnrike för att dricka kvällskaffe vid Björnrikestugan uppe på fjället. Se hur kvällen klarnade upp och slippa myggen. Men så passerade vi skylten strax efter infarten till Björnrikes skidområde. Jag bad Cecilia vända bilen, frågade om vi inte skulle titta på äventyrsstigen i stället. Ta Björnrikestugan en annan gång. Hon hade inget att invända mot min kastvändning av utflyktsmål.

Vi parkerade på andra sidan vägen vid den stora informationstavlan. Gick över vägen och vek av in äventyrsstigen i slutet av stugområdet. En tydlig och vältrampad stig ledde oss längs Sersåns alla små vattenfall. In i en sådan där klorofylld försommarsfjällskog där det nästan sticker i ögonen av all grönska. Jag låg mer på knä för att fota rinnande vatten och Cecilia väntade tålmodigt på mig. Vi viftade bort mygg men saknade inte kalfjället. Det var fint nog där i skogen.

Vi följde bäcken uppströms. Förbi nedfallna träd och bergväggar som nästan bildade en canjon. I bland lite för högt upp för att det skulle kännas bekvämt för oss. Vi som båda är lite höjdrädda. Gick försiktigt över fuktiga rötter. Passerade nyvakna blommor och gammalt fjolårsgräs. Tittade fascinerat på hur naturen kämpar för att slå rot och växa. Som den tunna granen som bestämt sig för att växa längs med en bergsvägg.

 

Äventyrsstigen

Vi skymtade stugorna lite längre upp. Det turistiska och bara några meter ned en känsla av orörd skog. En liten oas i ett skidområde som vid den här tiden slumrar. På håll hörde vi någon som spikade när bruset från vattnet inte svalde ljuden. En häftig känsla nära midnatt en lördagskväll.

Vi klättrade så småningom upp för en brant slänt och upp en bro över bäckravinen. Upp i bebyggelse och skidstugor och starten av Äventyrsstigen från andra hållet sätt. Drack vårt kaffe på en sten innan vi gav upp. Myggen var både stora och irriterande. Genade via en gammal körväg ned till bilen igen. Åkte tillbaka till Storhogna lagom tills kvällsdimman drog in. En fin kväll!

Hitta till Äventyrsstigen

Den 800 meter långa stigen längs med ån passar alldeles utmärkt att ta med sig de mindre barnen på. Det finns massor att upptäcka för små människor. Från breda broar till mossiga stenar och roliga trädformationer. Lite längre fram i sommar växer det mer blommor än vad det gör så här tidigt på försommaren. Bäcken är inte djup eller särskilt ström så de kan gå fritt. Enklast är att åka från Vemdalen på vägen mot Sveg. Ta till vänster vid Björnrike skidområde. Ett par hundra meter upp längs med vägen parkerar du bilen på höger sida. Det är skyltat. Därifrån är det ca 150 meter till äventyrsstigen som börjar på andra sidan vägen. Ta med myggmedel och lite fika och gör en kort utflykt.

Det är en liten oas som du inte får missa om du är i området!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: