Bakar väl lite då och tappar formen

…för att få tiden att gå. 

Det var ju rätt längesen jag slängde i hop nåt. Surdegarna är just sura i kylen och ska förpassas till sin sista vila. Men med lite jäst, med betoning på lite och man tager-vad-man-haver i skafferiet kan man göra goda bröd. I dag med fikon, lite råg och hasselnötter.

För att få tiden att gå ännu mer har jag fotat och slängt ut en contessa på Blocket. Funderat om det är NU som byrån i hallen ska målas, det var typ 2 år sedan jag köpte färg och först idag inhandlade slippapper.

Så har jag hängt lite på Happymtb, där hittar man trevliga och lite smågalna trådar som börjar seriöst och sen spårar ur i takt med att smilbanden blir bredare! Som här, cykel på taket.


Sen råkade jag googla ”tappa form under vila”. Vissa saker ska man inte googla och det man får fram ska väl också tas men en nypa salt. Hursom var det ingen uppmuntrande läsning.

Sammanfattningsvis ger ett uppehåll på 3 veckor en konditionsförsämring på 15%-30% beroende på hur inaktiv man varit under perioden. Beroende på hur vältränad man var innan tar det mellan 10 dagar till 6 veckor att få tillbaka formen man hade före uppehållet.

Vilar man i 4 veckor tappar man 25% av uthåligheten också. Tar 2-3 gånger så lång til att bygga upp uthålligheten, typ 8-12 veckor.

Styrkan däremot tappar man väldigt sakta, på tio veckor tappar man 10% och efter 4-6 veckor är man tilblaka dit man var före upphållet. 

Jäkligt synd att jag inte styrketränat mer då. Resan tillbaka kommer att bli jobbig, känner en lätt panik. Huvudbry över hur jag på bästa sätt ska återuppta min träning när jag får.


Någon av er som sitter på några bra handfasta tips på hur jag på bästa sätt kommer i form igen? Hjälp mig i sådana fall!
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: