En annan hobby

Är att baka. Helst inte sötebröd eftersom jag inte riktigt hanterar det så bra. Jag gillar att sväva ute lite, experimentera och inte vara så noga mer än vatten i förhållande till bröd. Jag bakar på det som finns i skåpen. Bullar och kakor är lite mer kemi och noggranna recept föreställer jag mig. Men kanelbullar kan jag. Till och med att snurra dem skapligt snygga.

Men det är ändå bröd som ligger mig varmt om hjärtat. Att med få och enkla ingredienser skapa något som smakar så gott. Som jag vet precis vad det innehåller och inte förvaras i en platspåse i en affär. Mina bröd förvaras förresten stående på skärbräda med snittytan nedåt för det mesta. Har jag lyckats skära lite snett kan de hamna i påse i skafferiet och då försvinner den goda skorpan direkt. Även om inte alla bröd räcker så länge håller ändå de bröd jag bakar länge utan att bli torra. Framförallt de med råg i. De blir bara godare när dagarna går.

Jag bakar uteslutande på surdeg. I mitt kylskåp står en rågsur- och en vetesurdegsgrund. Med locket lite på glänt och en gång i veckan fräschar jag upp dem båda. Tömmer ur, fyller på och låter stå över natten. Ska jag baka sätter jag den första starten när det bubblar friskt i burkarna. Det tar tid och oftast jäser det klart i kylen runt 12 timmar. Men det är bara tid det tar och momenten enkla. Det handlar till största del om tålamod och kärlek till degen. Låta den få ta sin tid. Vila och vika, forma och vila. Känna lite om det jäst klart.

Sedan kommer den roligaste delen. Att få låta den kreativa sidan få komma fram och snitta bröden. Få öva, prova nya mönster och spänt vänta på resultatet. Spricker det på rätt ställe? Eller kommer mönstret försvinna. I bland blir det inte som jag tänkt men det har även sin tjusning. Bröd är levande och gör som de vill och i bland blir det så bra att jag blir lite pirrig i magen av att se hur brödet reser sig och mönstret blir precis så som jag tänkt mig.

Sedan få känna doften av bröd i lägenheten. Torka bort lite mjöl och ha tålamod att vänta på att få skära upp brödet. Dagen efter gör jag det för att det ska få sätta sig om jag inte kan vänta.Vänta på se hur inkråmet ser ut. Är det som jag tänkt? Ingen degrand i botten. För det allra godaste är trots allt en varm skiva bröd med smör på. Sedan frysa in och låta en halva vara uppe.

Det är något rogivande och tillfredställande att få baka och fylla frysen. Att få göra något som tar lång tid och något med händerna. Det är skönt i en vardag som ofta snurrar i hög hastighet. Det är en viktig del i mitt liv.

Vad vore livet utan bröd? Lite tråkigt tycker jag.

6

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: