fjällmark

Fjällmark Tour 45 – Recension 

Detta inlägg görs i samarbete med butiken Friluftsvaror. Åsikterna och orden i inlägget är mina egna.

img_3322

Fjällmark Tour 45 i sitt rätta element. På ryggen i fjällen.

En vandringsryggsäck ställer jag höga krav på. Det är en av de viktigaste sakerna som jag bär med mig ut på fjället och något jag ska också ska bära på under lång tid. Ju längre vandringar desto viktigare är säckens bärsystem och möjligheterna att justera detta. När ryggen börjar bli trött vill jag kunna omfördela känslan av vikt på ryggen för att avlasta.

Jag vill att

 • ryggsäcken ska sitta skönt och ha ett avbärarbälte som gör sitt jobb, det vill säga fördelar vikten på ett bra sätt och gör att ryggsäcken sitter bra.
 • avbärarbältet ska vara lätt att justera i midjan för att fördela om vikten när det behövs.
 • axelbanden ska vara mjuka och breda och justerbara för att kunna få säcken att sitta bra.
 • bröstbältet vara enkelt att justera och göra att säcken sitter tight utan att ramla bakåt.
 • säcken ska ha många funktionella fack som är lätta att komma åt medan jag går och fack och utrymmen där jag kan förvara saker som regnjacka och liknande utan att behöva packa upp huvudfacket.

Jag är kräsen när det kommer till vandringssäckar. Har i dagsläget en gammal Fjällräven Skarja som jag verkligen gillar och som har följt på med många turer. Den har inte dagens moderna lösningar men fungerar bra men har vissa saker att önska. Som ett bättre avbärarbälte.

En vandringssäck är något som jag ”bor” in mig i. Det tar tid att hitta rätt sätt att packa så att det känns perfekt och sitter i ryggmärgen. Varje sak har sin plats och ju mer använd säcken är desto bättre blir den i min mening.

Fjällmark Tour 45

Jag har genom ett samarbete med Friluftsvaror fått prova en ny ryggsäcksmodell som de tagit fram. Fjällmark är deras egna märke och det finns bland annat även tält i serien. Intressant att få prova en ryggsäck som inte kommit ut på marknaden tycker jag. Spännande att se om den lever upp till de krav som jag ställer på en bra ryggsäck.

fjallmark6

Utseende och funktion/detaljer

Fjällmark Tour 45 sticker ut med sin gröna färg och blå detaljer. En färgklick som faktiskt är funktionell såvida du inte har för tanke att kamouflera dig. Behöver någon leta efter dig syns du om du har säcken nära. Tyget känns slitstarkt och vattenavstötande. Ett stort plus.

Säcken rymmer 45 liter, har ett stort huvudfack med två mindre fack inuti och är förberett för vätskesystem. Ett med dragkedja där du kan ha vätskeblåsan och en ficka för tex karta. Innersäcken stängs igen med snodd och ett yttre snölås. Det är en bra lösning eftersom du kan förvara en regnjacka eller liknande och ta fram den utan att behöva öppna huvudsäcken. Bra när det regnar. Under topplocket ryms liggunderlag alternativ sovsäck och topplocket är generöst tilltaget och har två fack med dragkedja. Ett på locket och ett invändigt.

Avbärarbältet är mjukt vadderat med hård kärna och har ett fack på vardera sidan. Där ryms en telefon eller extra energi, kompass eller liknande. Bröstbältet kam justeras för att det ska passa bra. Det är enkelt att flytta remmen uppåt eller nedåt till en annan plats. Överbliven rem samlas lätt i hop med ett resårband.

fjällmark

Ett stort plus att bröstbältet går att justera i höjdled.

Fjällmark

Bra hållare för stavar och lättåtkomliga fickor på framsidan.

Fjällmark

Ett plus för att det går att komprimera säcken om den inte är så välpackad. Plus även för generösa sidofickor

Väskan har två dragkedjor på framsidan där det finns separata fack, det ena lite rymligare än det andra. Bra för prylar du använder ofta och lätt vill komma åt utan att behöva packa upp allt du tagit med dig.På sidorna av säcken gummisnoddar som du kan fästa stavar . Väskan går också att komprimera med hjälp av dragremmar. På vardera sida ett generöst fack för vattenflaska, kakpaketet eller något annat du vill komma åt lätt. Dras lätt åt av dragremmar.

Under aktivetet

Ryggsäcken är skön att bära och satt bra på min rygg. Den känns stabil och vikten fördelas bra över rygg utan att det känns som man ska falla framåt eller bakåt. Axelbanden är mjuka och ger inget skav och fördelar säcken tyngd bra. Bröstbältet hjälper till och sitter fint.

Jag packade säcken med extra saker vid senaste provturen, lite extra vikt som inte kändes under aktivitet. Det är ett gott betyg. Om säcken är väl packad står den ganska stadigt på marken.

Säcken har ett ventilationssystem mot ryggen, ”Air”, som gör att ryggen hålls torr. Det är lika enkelt som det ser ut att justera väskan under aktivitet. Att lätta på axelremmar eller dra åt avbärarbältet lite till om det behövs.

Fickorna på sidan av avbärarbältet är lätta att nå och lätta att öppna. Lite svårare är det att nå facken på sidorna där jag oftast har en vattenflaska.

Fjällmark

Air-system, något jag saknar på min gamla säck från 80-talet.

Fjällmark

På plussidan

 • Den generösa packvolymen. 45 liter som känns som mer.
 • Möjligheten att addera ett vätskesystem.
 • Många justeringsmöjligheter som gör att du kan anpassa säcken efter dina behov. Enkla men funktionella spännen som gör det enkelt att lätta och dra åt.
 • Många snoddar/spännen för tex stavar.
 • Skönt, stabilt och mjukt avbärarbälte med två fickor på vardera sida. För tex telefon, kamera eller extra energi.
 • Fack inne i säcken för t ex karta.
 • Air-systemet och den hårda ryggplattan som gör att du inte blir svettig och säcken blir stadig samt att eventuell slarvig packning inte känns i ryggen.

På minussidan

 • Jag skulle vilja att topplocket hade två remmar i stället för en. Nu är det är svårt att få topplocket att sitta rakt, framförallt om du inte har så mycket packning under det.
 • Att säckens avbärarbälte möjligtvis kan upplevas sitta för högt på dig som är lite längre.
 • Saknar något att fästa avbärarbältets överblivna remmar med. Nu hänger de fladdrar. Fixas visserligen enkelt själv med en snodd eller liknande.

Sammanfattning

Fjällmark Tour 45  är en bra väska för kortare fjällturer, stugturer eller resor. Den generösa packvolymen gör att du får med dig mycket packning däribland både sovsäck och liggunderlag. Väskan är skön att bära och sitter stadigt på ryggen och känns stabil. Air-systemet förhindrar att du blir svettig på ryggen och den hårda ryggplattan gör att saker i säcken inte känns knöligt. Det finns många justeringsmöjligheter som gör att du kan anpassa säcken efter din kropp och dina behov. Dock är jag rädd att avbärarbältet kan upplevas sitta för högt upp för dem som är lite längre.

En bra utveckling och smart funktion är den att du kan addera ett vätskesystem till din säck och lätt nå drickaslangen. Även om jag personligen inte har saknat den funktionen tidigare eftersom jag dricker när vatten kommer eller ta med mig flaska kan vätskesystemet rädda upp delar av turer där det saknas vatten.

Ryggsäcken är en bra konkurrent till de större mer välkända märkena på marknaden och inget dåligt val om du är ute efter ny ryggsäck. Priset säger Friluftsvaror kommer att ligga i det lite lägre spannet. Väskan lever upp till de krav jag har och som jag punktade upp i början av inlägget. De små sakerna som hamnar på minus är egentligen inte något stort i sammanhanget. Den här säcken kommer att få följa med på många turer framöver!

fjällmark

En ny kompis till säck som jag kommer att bo in mig i.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: