Gör egna mellanmålsbars – 3 varianter Raw-style

 

Fota en bar är inte lätt, det ser sällan så där aptitligt ut. Här helt okej men vänta bara till bilden nedan.

Jag gillar Raw-bites och Paelo Nordics energibarer. Vi har dem i godislådan på jobbet. Enkelt och snabbt inför ett träningspass eller när mellanmålet inte är med. Bara schyssta grejer i vilket jag gillar. Men priset är lite högt. Tänkte att det måste ju gå fint att göra egna till en lite billigare peng. Sedan är det ju alltid roligare att få göra sina egna saker. Som bröd som jag bakar ofta.

Jag fick lite mandlar och dadlar över sedan baket av kärleksmumskakan i söndags. Hade lite kokos och citron i kylen. Raw-bite har en variant med just kokos som är supergod. Jag gjorde en egen och resultatet blev bättre än originalet. Eller åtminstone lika gott.
Experimenterade sedan med lite andra smaker. Så pass bra att jag tänker dela med mig av dem till er!

Barerna är både gluten- och laktosfria för den som inte kan äta det. Tillvägagångsättet är lika oavsett bar så ni får receptet först.
Varje sats ger ungefär 4-6 stycken bars beroende hur stora du väljer att göra dem. Mina vägde runt 40-45 gram styck. Du kan enkelt dubbla receptet om du vill!

Citron och kokosbars.  
1,5 dl mandlar
1,5 dl hela dadlar (som du sedan enkelt klipper i mindre bitar)
1-1,5 msk citron.
1,25 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver (Det går säkert lika bra med vaniljsocker. Prova dig fram för rätt mängd då)
Ev 1 msk vatten

Lakrits och citronbars med solrosfrö
1,5 dl mandel
1,5 dl dadlar
1-2 msk citronsaft
1-2 tsk lakritspulver
3 msk solrosfrön

Chokladbars med paranötter, cashew och sesamfrön
1,5 dl mandel
1,5 dl dadlar
0,5 dl grovt hackade paranötter
0,5 dl grovt hackade cashewnötter
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
2 msk sesamfrö

Mixa mandlar till ett mjöl. Klipp dadlarna. Blanda i allt i mixern och kör en stund. Vänta lite med vattnet. Jag la sedan över ”degen”, den är smulig, i en bunke och knådade. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite vatten för att få det att gå i hop. Tag lite i taget. Det ska inte bli särskilt kletigt utan stabbigt. Det är inte säkert att du behöver tillsätta vatten alls.

Lägg sedan över på skärbräda och forma barer eller bollar om du vill. Förvara i kylskåp. Håller nog ett par dagar. Frys dem annars. Förpacka i fint papper eller liknande om du vill. Chokladbaren kan du med fördel doppa i sesamfrön. Den med citron och kokos gör sig bra att doppa i kokos.

Du självklart kan byta till andra nötter om du känner för det. Bara fantasin sätter väl gränsen för smaksättning? Vill du hellre göra bollar går det lika bra.
Jag ska prova en variant med hallonpulver, paranötter, solros- och pumpa- och sesamfrön. Lite som Paelos hallonbar som är farligt god!

Priset då? Blev det billigare? En bar i godislådan på jobbet kostar 20 kr. För en hundring fick jag ut desto fler barer.

Underst i den otroligt fina bilden ligger chokladbaren, i mitten den med lakrits och citron och på toppen den med kokos och citron som även syns i första bilden i inlägget. Servetten var fin i alla fall.

Så sätt i gång nu och pyssla lite!
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

12 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: