Höstens bucketlist

Kalendermässigt är det fortfarande sommar även vi börjar närma oss slutet av augusti. Det är lite lättare att andas när luften är kyligare och snart byter naturen färg. Jag brukar säga att jag gillar årstider och det gör jag men kanske är hösten ändå det som jag gillar allra bäst. Eller i alla fall innan den har blivit allt för mörk och ruggig och snön inte kommer så tidigt som jag vill. Oavsett så är hösten speciellt på många sätt. Det är ett fint avslut på en sommar. Ett litet adjö till en tillvaro som inte alltid är så rutinmässig. Det är en nystart, både på jobbet och fritiden. Mål sätts och formuleras. Jag skissar på träningsplaner med färgpennor i fin bok och vet att jag inte kommer att följa det trots allt. Men det hör till. Att få planera och strukturera. På jobbet återgår det mesta till det vanliga med många möten och planer och lite mer intensivare arbetsmängd.

Höstkläderna plockas fram här hemma. Pannband, vantar och skaljackor får ta plats och i cykelgarderoben hamnar sommarens tunna kit lite längre in. Vi letar pannlampor och batterier och suckar lite över att vi inte ordnade med smart förvaring för dessa innan de lades undan för vintern. Likaså med skidorna och de varmare strumporna. Tvättar vintercykelskor och tänker att det är praktiskt att börja använda dem innan snön kommer eftersom de står emot väta.

Så är vi ute. Tar tillvara på dagsljuset och upptäcker nya cykelstigar när säsongen är över. Struntar i att ta i så hårt och struntar i att benen kanske skulle fått vila och jag cyklar lite extra mycket. Vi cyklar grusvägar i stugan och tar några sena cykelturer på fjället. Vi plockar lingon och börjar så smått längta efter vinterns första skidtur. Jag andas lite djupare på hösten. Drar in luften, den som är hög och klar och som i oktober börja bita i kinderna. Jag fotar. Alla färger och dimman. Den som är så vacker.

Och så skriver jag höstens bucketlist och tänker att jag ska pricka av varje liten grej just den här hösten. Den som ska bli den allra bästa. Jag vet med mig att jag kanske inte hinner med allt det där jag vill men ändå. Det är är fint att skriva ned, att planera och strukturera.

Boa in mig i stugan

Hösten är mycket stuga för mig. Det är att tända ljus redan på eftermiddagen när våra små fönster inte tar in särskilt mycket ljus. Det är att elda i öppna spisen och känna värmen från murstocken. Det är också att göra vinter när sommaren över och träden börjar skifta färg. När morgonen är klar och krispig och solen värmer försiktigt fram på dagen. Då när allt är stilla boar jag in mig. Vi hugger veden som vi klyvt med motorsåg under sommaren. Staplar i vedboden i fina högar för att den ska torka. För att vi ska kunna elda lite längre fram.

Vi sätter på värmelsingorna till det ingående vattnet vid duschen och köket utifall någon tidig höstdag bjuder på nattfrost. Vi tar tillvara på dagsljuset och njuter av fjället och väntar på den första snön. Allt det där vill jag göra den hösten med.

Fylla frysen med lingon

Förra hösten hann vi inte plocka lingonen vid stugan. Vi drog ut på tiden för länge och stughelgerna blev inte så många som vi tänkt. Vi har våra ställen som vi plockar av. Fyller frysen med bär i tvåliterspåsar och kokar sylt allt eftersom. Jag tänker i bland att jag ska plocka lingon här i stan och ser så många bra ställen när jag cyklar. Men det blir inte av.

Utemiddagarna

Vad jag har saknat dem den här sommaren. Saknat att laga mat på murrikkan och koka kaffe över öppen eld. Det har varit torrt och eldningsförbud och självklart något vi har respekterat. Men nu när markerna börjar bli mer åt det normala hållet och eldningsförbudet hävt vill jag göra hösten till en riktigt bra utematssäsong. För det allra bästa är att få äta på en höjd. Med en höstsol som sjunker bakom fjällen och tar med sig värmen och jag får knäppa skaljackan. Dricka kaffe på maten ur vikmuggenVad jag har längtat efter det här!

Pannlampsturer med vänner

Jag längtar efter att få cykla med pannlampa. Få köra mina stigar i mörker med ljuskäglan som enda referenspunkt. Det gör att de välkända stigarna blir som nya och får en annan karaktär och farkänslan en helt annan. Det är mysigt samtidigt som jag tycker mörkret är lite läskigt. Men i sällskap känns det bättre. Och kaffet i vindskyddet smakar extra bra när det är alldeles mörkt omkring en. Jag vill cokså köra de där kvällarna när vi cyklade med Erika och Claes och ät middag tillsammans efteråt. Cykla och äta-kvällarna. De var fina och fortsatte långt in på vintern.

Fota höstens dimma och den första frosten

Jag har tänkt det så många gånger och har bilderna i huvudet. Den där allra första frosten en tidig höstmorgon. När det är så krispigt att det nästan gör ont. När alla färger är lite klarare och skarpare och det är fuktigt. Jag vill fota dimman över alla lägdor vi har runt stan och dimman över myrarna runt stugan. Den lite spöklika. Jag drar oftast på det och missar det. I höst ska jag vara på tårna. Jag ska ut tidigt och se hur naturen vaknar!

Ta en dag ledigt mitt i veckan

En semesterdag för att bara göra det som jag tycker allra mest om. Vara ute och cykla. Börja dagen med lite sovmorgon och frukost framför nyhetsmorgon. Packa ryggsäcken med fika och ta med mig fatbiken på upptäckarfärd. Åka stigar jag inte åker så ofta. Leta något nytt jag sett på kartan och fika mot en fäbodvägg. Inte behöva tänka på att det ska bli mörkt som en vanlig eftermiddag efter jobbet. Bara ha hur mycket tid som jag orkar till att cykla. Komma hem och duscha varmt och äta en sen lunch i soffan. Slumra en liten stund innan resten av familjen kommer hem.

 

Har du något särskilt du vill göra i höst? Berätta gärna!

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: