Höstlistan

Det är september. Så sakta börjar träden ändra färg. Vi pratade om det i dag medan vi lagade middag. Om att det är färggrannare i fjällen runt stugan än här i Östersund. Här är det fuktigt grönt och lite gult. Inte det där röda skarpa fina. Inte än men det kommer. I helgen fick vi en magisk höstkväll uppe på Vargransfjället och jag har bilder jag vill visa er så småningom. En annan sida av vårt stugliv. En av alla bilderna som jag tog i helgen är den ovan. Tagen vid Varggransstugan och i fonden syns Härjedalsfjällen, Lunndörren och en riktigt klar dag kan man skymta Helags. Till vänster kan man ana Funäsfjällen. Ett mäktigt panorama när man står där i verkligheten. I söndags i de allra första höstfärgerna.

Höst är också listor i bloggvärlden och jag hittade en trevlig hos Malin, Trail och inspiration ni vet! Jag lånar den helt fräckt!

Beskriv din höst med tre ord.

Återhämtning, stillhet och förväntan

Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Som ni har kanske har förstått är hösten en av mina favoritårstider även om jag dem alla fem som vi har här uppe. Det är lättare att andas när luften är hög och krispig och det ligger en känsla i den. Om att snön snart kommer och om att naturen snart lägger till sig ro. Hösten är också återhämtning på många plan. Både i träningen och för huvudet. Det är inte mycket som ger sådant lugn som att vara ute en fin höstdag oavsett som det sker till fots eller till cykel.

Så färgerna såklart. Det det lite jobbiga höstmörkret lättare att hantera.

För det sämsta även om jag sover så mycekt bättre nu än på sommaren är just mörkret. Det som kryper på i oktober/november och nästan klistrar sig fast vid kroppen. Det är mörkt när jag vaknar och går till jobbet och mörkt när jag går hem. När snön kommer blir det lättare och ljusare. Det är nog det enda som jag kan komma på är dåligt med hösten.

Hur höstmyser du?

Jag är inte den som tänder ljus men det står Hasse för. Han eldar i öppna spisen i stugan och tänder våra stormlyktor inomhus. Det är fint. Men jag myser på annat sätt. Som att ladda pannlamporna och cykla ute. Gärna tillsammans med andra. Slirar på blöta stigar och dricker kaffe i ett vindskydd. Det är höstmys på mitt vis!

Sedan höstmyser vi med kaffe på en fjälltopp också. Som i helgen när dottern bestämde att vi skulle äta ute på riktigt. Hon lyckades fånga ett sådant kaffeögonblick dessutom!

Foto: Cissi Nordgren

Hur ser din höstoutfit ut?

En ganska rolig fråga att ställa till mig som inte har det minsta intresse av kläder. Skulle väl säga att den består av underställ hemma, lite lagom ordentligt med jeans och tröja på jobbet och framförallt består den av skoskydd, cykelshorts och benvärmare och vindjacka. Mössa hör till. Det längtar jag alltid efter. Mössa är lika med höst!

Vad har du på TO-DO listan just nu?

Att lägga den sista handen i Lightroom på de bröllopsbilder jag tog i fredags. Jag har ägnat helgen åt att gallra. Kill your darling som det heter. Det blev bra i alla fall och till helgen ska jag vara klar och kunna leverera dem.

Så ska jag börja leta lite sommarkläder i röran i garderoben. De kom inte till användning i somras men vi ska utomlands om en månad!

Bästa musiken för regniga dagar?

Lars Winnerbäck. Vad som helst med Lars Winnerbäck fungerar ypperligt.

Vilka serier rekommenderar du att andra att följa? Eller kanske någon sevärd film?

Jag ser inte på serier i särskilt stor utsträckning. Visserligen fastnade jag för SKAM. För i syfte att se vad min dotter tittade på men jag fastnade. Nu häromveckan började jag titta på The Fall på Netflix. Jag visste faktiskt inte ens att vi hade Netflix på TV:n. Det säger i sig rätt mycket om mitt obefintliga tv-tittande. Men hursom är The Fall bra än om hemskt, så där så det gör lite ont i magen. Thriller utan att vara för blodigt och rått.

Vilken är den höstigaste maträtten

Grytor i alla former. Grytor med morötter och lök, mustigt och varmt.

Var hänger du helst på helgen?

I stugan utan tvekan. På fjället, i lingonsriset och lite senare gärna en löprunda i lite kyligare väder. Hemma är också trevligt. En höstlördag med kaffe i cykelryggan och lite kylig cykling är fint.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Den nionde oktober flyger vi till Allicante och åker vidare med bil till Torrevieja. En veckas landsvägscykling väntar tillsammans med två fina vänner. Vårresan blev i år höstresa och jag längtar. Längtar efter värme, sol, Fanta i en spansk by och grillat på altanten. Det är bara en månad kvar.

Hur förbereder du dig för vintern?

Jag sorterar i byrålådan i hallen för att hitta alla vinterhandskar, pannband och skoskydd. Plockar fram vinterjackan och letar fram pannlampebatterier och ser över vinterdäck till cykel och bil.  Jag börjar längta snö ungefär nu och pillrar lite i vallaboxen och längtar att få sickla av skidorna och lägga på nytt glid.

I stugan sätter vi på värmeslingorna till vattenledningarna in till köket och duschen, plockar undan lite på bron och ser över våra spadar och skyfflar. Vi boar helt enkelt. Annars gör jag inte så mycket mer.

Helst av allt skulle jag behöva förbereda kroppen med styrketräning men jag kommer inte mig för riktigt än. Jag cyklar lite i stället och springer.

Hur ser din höstlista ut? Berätta!

 

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

7 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: