I april vill jag

Snart är det månadsskifte igen. Mars har passerat i hög fart och vårens första riktiga månad står för dörren. April. I början fortfarande vårvinter, snörik men ljummen. Så skiftar det i slutet och skogen är kal och stigarna kanske har tinat fram lagom tills södra Sverige börjar bli grönt. Isen ligger fortfarande kvar på sjön in i maj. Tranorna kommer i slutet av månaden, trampar i den sista snön på åkrarna och jag tar ut racern för första gången. Kvällarna är långa och ljusa. I stugan tinar det sakta och snöhögarna blir allt mindre. Vårsolen värmer på riktigt. April är också månaden som min dotter fyller år. Hon kom den 21 april för 19 år sedan.

Jag tycker om april smatidgit som det alltid känns lite vedmodigt att säga hejdå till vintern. Till alla skidspår, vinterstigar och kyla som biter i kinderna. Samtidigt tar längtan efter sticykling och tävlingarna över efter vemodet och jag stamrpar lite otåligt för att få komma ut och träna lite mer speciifikt samtidgit som många kör tävlingspremiär.

Det är något speciellt att få blicka mot en ny säsong, på flera olika sätt. Årstidsmässigt, frilufsigt och träningsmässigt och april är starten på den. Ett vitt blad som jag fylla. Så i april vill jag

  • Njuta av det sista av vårvintern i fjällen. Jag vill gå på turskidor i fjällen omkring stugan eller cykla skoterspår. Dricka kaffe mot en varm husvägg i underställ. Göra något spännande sista vinteräventyr helt enkelt.
  • Lägga undan de allra varmaste cykelkläderna en sista gång för att ta fram den långärmade flossade cykeltröjan och frysa lite. Leta fram benvärmare och tunnare fingervantar och känna att det är vår. Backa lite när aprilvädret spelar ett spratt och använda vintercykeljackan igen.
fjällskejt
  • Vill ta den sista svängen på fjället på skejtskidorna. Åka via skoterlederna upp till Jaktstugan för en sista våffla för den här vintern. Sitta ute på altanen och få vända ansiktet mot solen. Allra helst skulle jag vilja att Cissi följer med men jag vet att hon har helgerna bokade den här månaden.
  • Vill göra premiär på racern. Cykla isfri asfalt med snö i vägkanterna. Frysa lite om fötterna i landsvägsskorna med skoöverdrag. Känna den där förväntansfulla känslan av att benen blivit starkare och farten finns där. Cykla vägarna som jag alltid cyklade förr. Som då kändes tjatiga men som nu är har något nostalgiskt över sig.
  • Leta cykelbar stig och bli lycklig över några få kilometer med rötter. Få hoppa lite, låsa upp dämparna och drömma om varma sommarkvällar. Känna i slutet av april att snart, snart är det dags för säsongens första race!

Vad vill du göra i april?

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: