• Home
 • /
 • Vardagligt
 • /
 • Kalljäst formbröd med dinkel och rostade solrosfrön

Kalljäst formbröd med dinkel och rostade solrosfrön

Jag väckte ju liv i en kompis surdeg häromdagen och det lyckades. Hon hade valt att frysa ned en liten klutt och det visade sig gå bra! Nu har jag en vålmående rågsurdegsgrund fint bubblande i kylen. Vad passar då inte bättre än att baka lite? Jag gillar att exprimentera fram egna recept, i bland blir det bra och vissa gånger göra om och göra rätt. Min lilla blå skrivbok är välskriven och överstruken!

I dag blev det så pass bra att jag tänker dela med mig av receptet! Ett enkelt vardagsbröd som sjävklart går att variera om man vill, linfrö, någon frukt eller varför inte lite nötter? Jag valde att låta det jäsa under natten i kylskåpet. Vill ni kan ni sätta grunden på morgonen och låta brödet jäsa under dagen i kylen och baka av det på kvällen.

Till att börja med behövs en rågsurdegsgrund. Antigen gör ni det lätt för er och köper en färdig sådan på närmaste matbutik. Nu törs jag inte säga hur stor en sådan är men det behövs 100g av varan i detta bröd. Vet inte heller hur det fungerar att köpa en färdig och mata på den. Ska nog prova det!

Vill ni hellre starta en egen grund så finns beskrivning här under bröd i menyraden (detta moment tar tid men är väl värt besväret, en surdeg klarar sig länge länge såvida ni inte glömmer av den. Jag väger alltid ingredienserna, det är bättre. Därför har jag inte använt något vanligt mått här (bortsett från frön och salt).  Googla översättningstabeller för mjöl och liknande om du inte har en hushållsvåg. Har du ingen bakmaskin går det självklart bra att blanda degen för hand, dubbla tiden den ska arbetas.På morgonen/förmiddagen blandar du i bakmaskinens bunke:

 • 100 g rågsurdegsgrund
 • 180g grovt rågmjöl
 • 300g  ljummet vatten.

Täck sedan med plastfolie och ställ på ett varmt ställe i ca 8 -9 timmar. Jag brukar ställa in bunken i överskåpet på kylen. När grunden har börjat bubbla upp behövs:

 • 2-21/2 dl naturella solrosfrön (som med fördel torrostas i stekpanna innan!)
 • 456 g vatten
 • 225g siktat dinkel
 • 225 g vetemjöl special
 • 320 g rågmjöl
 • 1 1/2 tsk salt 

Blanda allt utom salt och solrosfrön (som bör svalna något innan du tillsätter dem) i surdegsgrunden och kör i bakmaskin på mellanfart i 4 min. Tillsätt sedan saltet och solrosfrön och kör 4 min till. Degen ska vara lite kletig. Låt den sedan jäsa i bunken under bakduk 2-3 timmar. Den kommer inte att höja sig nämnvärt men det ska anas lite småbubblor i degen/smeten.

Smörj två bakformar (avlånga sockerkaksformar funkar fint) med flytande smör eller olja och fördela degen lika i formar. Täck med bakduk och ställ formarna i kylen under natten. På morgonen tar du ut formarna och strör över lite grovt rågmjöl och låter bröden stå framme och jäsa 1-2 timmar, under tiden sätter du på ugnen på 250 grader, har du en baksten sätter du in den i kall ugn. Vill man kan man ställa in en tom plåt i nedre delen på ugnen för att sedan placera en kopp med vatten/isbitar för att sen få lite krispigare yta på brödet. Det funkar även fint att spreja lite vattten i ugnen sedan.

När ugnen är varm och bröden rest sig litegrann ställer du in dem i ugnen. Efter 5 min sänker du värmen till 200 grader och låter bröden gå klart tills de är 98 grader eller känns fasta och inte klippar. Ett tips är att sätta i termometern efter en 10-15 då bröden fått lite mer stadga.
Ta ut bröden ut ugn och form och låt dem svalna under bakduk.


Förvara helst inte i plastpåse, det gör att den goda skorpan mjuknar. Ett sätt är att låta brödet stå framme med snittytan mot en skärbräda eller förvara i papperspåse. Går utmärkt att frysa!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: