Mjuk pepparkaka med apelsin

Det händer igen, att bloggen blir en bakblogg. Men bakade saker är ju en del av livet, en väldigt viktigt del av livet för mig!

Jag fick ett sug att baka något i dag. Något som doftar lite jul. Mjuk pepparkaka är gott som det är. Men ännu godare blev det idag med en liten touch av apelsin. Jag lovar att kombinationen lingon och apelsin fungerar mycket bra. Så har du inget för dig i morgon, baka en kaka vetja! (Katja varsegod! )

Grundreceptet har jag bakat många gånger. Vad det från början kommer i från vet jag inte riktigt. Ur mammas receptlåda eller någon mattidning? Vanligtvis brukar jag ta gräddfil men vanlig fil var det enda som fanns att tillgå i kylen. Du behöver inte ta laktosfri fil, det är bara min mage som är känslig.

1 kaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl fil 3%
1 liten apelsin, skal och saft av den. 
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kardemumma
3 dl vetemjöl special
2 tsk bakpulver
1/2 dl rårörda lingon


Smöra och bröa en form. Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda försiktigt ned smöret, skalet och saften av apelsinen och filen.
Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en liten bunke. Vänd ned försiktigt i smeten. Blanda sist ned lingonsylten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Prova med stickan om kakan är klar.
Låt svalna lite innan du tar den ur formen. Mjuk pepparkaka blir bara godare om den får stå lite!

(att min kaka blev lite matt och gul beror på att jag inte hade ströbröd hemma utan fick ta lite mannagryn)


Smaklig spis!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: