Om köttet och larmet

Veckans tema i Svenska Hälsobloggar handlar om larmet om att processat kött ger cancer. Ett ämne jag aldrig hade skrivit om annars. Ett ämne som är hett och risken att gå ut på lite djupt vatten är stor, åtminstone för mig.

Hur tänker jag kring det här? Jag som sällan skriver om mat. Jag som många gånger inte alltid tänker på vad jag stoppar i mig mer än att ge kroppen näring, orka träna, bli mätt och ha energi över till annat. Jag som skulle kunna leva på frukostmat och vore det inte för min sambo som gillar att laga mat och ser till att jag inte får vitaminbrist av min annars ensidiga kost. Men helt omedveten är jag ändå inte. Försöker tänka lite extra på vad som hamnar i korgen på affären för min familjs skull. Tror att jag faktiskt har lite koll och läser noggrant innehållsförteckningar för att slippa så många tillsatser som möjligt. Vet att det är bra att minska konsumtionen av rött kött.

Men jag satte nästan frukosten i halsen den där morgonen på morgonprogrammet när de diskuterade hur korv, charkuteriprodukter och annat processat kött ökar risken för cancer enligt WHO . 500 g i veckan var gränsen. Jag började räkna lite hur mycket jag egentligen stoppar i mig och insåg att det blir mer än just de här 500g per vecka. För jag gillar korv, leverpastej och en god salami bland. Jag gillar också kassler och rejält blodig köttbit eller en rejäl burgare i bland.

12200630_10153722750564521_1693557971_n

En rejäl burgare efter ett lång cykeltur är nog det godaste som finns. Som den här i Strömstad efter Grenserittet. Foto:Hasse.

Men sedan tänker jag lite som med alla larm om det som är farligt bara är skrämselskott. Är det inte mjölk ena dagen, är det bröd eller socker andra dagen. Vi får cancer av allt. Det är liksom ingen mening att reagera. Camilla skriver lite om det också. Att det faktiskt finns en risk att folk slutar bry sig. Det är ju heller bra.
Precis som Camilla skriver vidare i sitt inlägg tänker jag också balansen viktig. Men även om jag tänker på miljön och faktiskt känner en oro över larmet nu så tror jag att det som med mycket annat, Att äta i bland men inte jämt. Om att bli mer medveten, lära sig att läsa innehållsförteckningar och tänka lite före.

Sedan något år tillbaka försöker att vi att så långt som det är möjligt och ekonomin tillåter att handla ekologiska varor. Vi handlar enbart svenska mejerivaror och kött från djur som behandlats väl och enbart svenskt kött. Försöker att köpa så mycket närproducerat vi kan även om det är dyrare. Det skulle aldrig falla oss in att köpa griskött från Danmark där djuren har haft det vedervärdigt. Erika skriver bra om det, om att prova och jämföra en bra köttbit jämte den billiga danska.

Det gör att vi väljer att lägga lite extra pengar på bra kött någon gång i veckan och äter mer kyckling och fisk och väljer fler vegetariska middagar. Försöker byta ut slentriankorven och makaronerna mot något annat men lyckas inte alltid. För hur det än är med en familj med mycket aktiviteter på kvällar så ska det ju gå fort. Det är inte alltid så lätt att hinna med och inte heller så lätt att komma på nya maträtter. Det är ingen ursäkt men så är vardagen i bland.

Men det här valet att äta mindre kött och mer grönt handlar inte enbart om risken för att få cancer. För min del handlar det mer om att jag inte vill bidra till köttindustrin där djuren far illa för att vi ska kunna äta mer kött än vi egentligen behöver. Det handlar också om miljöaspekten där en ökad köttkonsumtion förstör i det avseendet. Det är nog min största drivkraft. Mitt val  gör kanske inte så mycket i det stora men om fler väljer bättre varor i miljöhänsyn så skapar det förändring. Det allt större och framförallt billigare ekologiska utbudet är ett fint exempel på det.
Att helt sluta äta kött kommer jag dock inte att göra. Jag gillar det för mycket och mat måste vara god.

Det är ett svårt och känsligt ämne. Det inte är svart eller vitt. Hur tänker du kring det här? Vad tänker du om det jag skriver? Berätta!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

16 Comments

 • Hans

  november 6, 2015 at 18:45

  Jag försöker vara okomplicerad vad gäller maten. Inget är förbjudet men att äta mycket tomma kalorier gör ju ingen frisk, sark och uthållig. Allsidighet tror jag är viktigt. Kosten är en vattendelare – nästan som en religion. Allt ifrån kolhydratshatare, köttfrossare till frukterianer. Samtliga anser sig ha funnit lösningen på fetma och ohälsa. I grunden handlar det nog om energibalansen och balans mellan makro- och mikronitrienter. Vad än Colting m fl påstår tycker jag Livsmedelsverket har bra koll på forskningsläget och för de flesta är det helt rätt att följa de Nordiska kostrekommendationerna.
  Tyvärr utgör kosten en hämsko för många som har träning som intresse. Maten blir en nojja som stöts och blöts på bloggar och sociala medier i käcka såväl som ångestdrypande inlägg. Det ska cleansas och rensas – smoothies och chaiapuddingar till höger och vänster. Lustigast av allt är bloggare som återkommande visar att de vågar äta efterrätter och godis – som om det vore så svårt. Det sist nämnda kanske är en större grej bland tjejer än killar.
  Så vad tycker jag om kost? Ät allsidigt, ät så att energin är i balans. Har man problem med övervikt, fokusera på bra näring och rör dig mer. Följ SLVs rekommendationer. Vad gäller kött låter det vettigt att äta mindre charkprodukter. Överlag ska vi nog äta mindre kött – inte minst för djurens och klimatets skull.

  Svara
  • Helena

   november 7, 2015 at 19:51

   Tack för din kommentar Hans! Tänkte när jag läste att JA men så enkelt är det ju. Det är ju så du skriver en vattendelare det här med kost och mat och enormt många självutnämnda experter i sociala medier. Eller inte bara där egentligen, det räcker ju med att se mig om vid fikabordet på jobbet. Vad man ska äta eller inte är inte så lätt och ännu svårare kanske för dem som är yngre och läser/ser vad andra äter.
   Tror som du skriver att det nog (tyvärr) tjejer i större utsträckning gärna ”visar” att de äter godis/efterrätter. Vad det egentligen står för vet jag inte men i bland kan det kännas som en liten täckmantel för något annat mindre sunt.
   Helena recently posted…Om köttet och larmetMy Profile

   Svara
  • Helena

   november 9, 2015 at 10:10

   Det är verkligen det. Jag tänker ju lite som så att jag gott kan äta den där burgaren eftersom jag äter lite mindre kött och kött av bättre kvalitet. För en burgare emellanåt gör ju livet lite roligare 😉

   Svara
  • Helena

   november 9, 2015 at 10:12

   Som med det mesta, lagom av allt är ju bäst. jag önskar jag bara var lite bättre på att komma på veggoalternativ och faktiskt äta mer fisk än vad jag gör.

   Svara
 • Nettan

  november 7, 2015 at 12:37

  jag tänker nog som du. , en tankeställare köpa mer ekologiskt, och är man sugen så kan man allt äta det ibland utan att få dåligt samvete

  Svara
  • Helena

   november 9, 2015 at 10:14

   Precis! Vi har ju köpt ekologisk under några år nu, börjat med det som vi åt lite mindre av och när det blivit allt billigare ännu mer varor. Det kostar lite mer men är slutändan värt det.

   Svara
 • Clara Edvinsson

  november 9, 2015 at 00:14

  Grymt! Jag äter också mer än 500g i veckan och jag kommer heller aldrig lägga av med att äta kött, för det är för gott för det. Men intressant att du ser på mat på det sättet, att du alltså inte tänker speciellt mycket på mat mer än att du ska få i dig näring och energi.
  Clara Edvinsson recently posted…ÄlvsjömässanMy Profile

  Svara
  • Helena

   november 9, 2015 at 10:18

   Jag skulle visserligen vara lite mer som min sambo som kan prata om mat som något att längta och hur gott det är, och minnas just en rätt för hur otroligt god den var. Längta efter något speciellt. Han gillar att laga mat, det gör inte jag. Jag vill bara få i mig näring så att jag orkar. Jag ganska tråkigt i bland på det sättet. Sedan finns det viss mat som jag verkligen kan längta till i bland.

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: