Önskeinlägg – Vinterns planer

November 2016. Tror på en lika tidig vinter i år med!

Nu skiftar jag snart fokus. Från att cykla mycket till att byta ut mycket av den träningen mot längdskidor. Jag ägnar också mer tid åt styrketräning för att kroppen ska orka åka skidor. Jag slutar inte cykla med de långa passen blir i stället i skidspåret och jag njutningscyklar mig igenom vintern. Några intervallpass på cykel blir det förstås men de är sällan så tuffa utan hamnar mer på tröskelnivå. Jag skulle inte kunna välja mellan att åka skidor eller cykla. Skulle inte byta bort vinterns fina träning utomhus mot cykel inomhus. I stället försöker jag kombinera de båda så gott jag kan!

Vintern innebär inte lika mycket tävlingar eller lopp som på sommaren. Jag har aldrig haft någon ambition att åka skidlopp i så stor utsträckning. Det har räckt med Öppet spår, Vasalopp och Nordenskiöldslopp. Oftast bara ett mål per vinter bortsett från de två senaste åren. I år är inget undantag. Men hur ser vinterns mål ut då?

När jag frågade er vad ni vill läsa mer om fick jag frågan av Annie om vilka planer jag har inför vintern, resor och liknande. Självklart ska jag svara på den frågan!

Nattvasan- vinterns stora mål

Vinterns största mål både för mig och Hasse är Nattvasan i början av mars. Vi åkte premiärupplagan förra i vintras och fick en helt otrolig upplevelse.  Det blev en resa med marschaller, facklor och i ljuset av våra pannlampor. I bland alldeles ensamma i spåret och i bland tillsammans med några andra par. Långt i från trängseln i Öppet Spår eller Vasaloppet.

I vintras hade vi inget särskilt mål med loppet. Mer än att ta oss i mål och njuta av resan. Se det som ett äventyr vilket det blev. Vi åkte in på 6.40 vilket var superbra med tanke på att vi haft en liten dålig uppladdning och jag varit krasslig veckan innan. I år kommer vi precis so förra året se det som ett äventyr och försöka att njuta av resan lika mycket. Men vi har också ett tidsmål. Ett mål för att få vår skidåkning inför lite mer strukturerad och se hur långt vi kan gå tillsammans.

Är du nyfiken finns min racereport från loppet här!

Hasse precis efter vår målgång. Vi var ett grymt team och hade så roligt under de där 9 milen. I mars gör vi om det!

De senaste två åren har jag åkt Nordenskiöldsloppet. Första året var loppet var 20 mil och jag gidk i mål på en jättefin tid. I vintras var det 22 mil och jag bröt efter 13 mil på grund av ond rygg. Hasse däremot klarade loppet. I ett dygn var han han ute. En enorm prestation. Inför loppen har det krväts mycket förberedelser och träning. Det har tagit tid och energi och mot slutet av vintern känts stressigt. För efter vasaloppshelgen blir det vår även om kalendern inte säger det. Det blir skarföre i fjällen som är ljuvligt att skejta på. det är tid för långa skidturer utan krav på fart. Det tinar upp hemma och cykelbenen blir sprättiga. Då är det svårt att fokusera på att träna skidor på det sättet som behövs.Dessutom kostar Nordenskiöldsloppet mycket. Bående startavgift och boende.

I år hoppar vi över det. Egentligen inte ett särskilt svårt beslut. För hursom är det långt och jobbigt och inget jag vill göra gång på gång. Det räcker med en målgång och ett försök. åtmistonde just nu. I stället har vi tid att skejta så mycket som vi vill och behöver och när Nattvasan är över massor av tid att njuta av vårfjället och vårstigarna hemma. En liten omladdning och återhämtningsperiod inför sommarsäsongen.

Night Snow Run – vinterns löparutmaning

Loppet som jag skrev om tidigare i höstas är också ett av målen den här vintern. Ett lopp jag tror blir en lika fin upplevelse som Nattvasan. Fjällöpning i snö, med pannlampa och tvåmannalag. Jobbigt med all säkerhet. Att ha en löplopp inplanerat gör att jag inte kan slarva med löpträningen under vintern. Den som faktiskt är viktigt för att kunna springa en fjällmara till sommaren igen.

Kortare dagsutflykter

Några resor planerar vi inte under vintern. Vi har alldeles nyss kommit hem från Spanien och det får räcka. däremot planerar jag några kortare dagsutflykter i vinter. Till Åre för längdskidåkning för att nämna en. Åre ligger inte så långt härifrån och har otroligt fina skidspår. I vintras åkte jag i Edåsdalen i samband med att jag var i Åre på Winter Workation. Skejtade i ett otroligt fint spårsystem och längtade tillbaka. Ville visa Hasse men vi km aldrig i väg. Vi är visserligen bortskämda med fina spår i Vemdalsområdet men det är i bland roligt att få testa något nytt.

Någon gång i framtiden vill jag åka ett långlopp på skidor utomlands. Marcilonga är ett sådant lopp jag drömt om i många år. Det skulle vara roligt att kombinera ett skidlopp med en resa. Vi får se om och när det blir verklighet.

10:an i Edåsdalen. Ett otroligt fint skidspår som jag vill besöka igen i vinter!

Vinterutflykter på Fatbike

Cykelutflykter kan man göra även vintertid tänker jag. Därför planerar vi in några fjällturer på fatbike i vinter. I fjällen där vi har stugan. Global Fatbike Day sker i december. Ett event världen över där entusiaster samlas för att köra en runda. Det har pågått i några år och kommer nog att pågå många till! I vintras samlade ett stort gäng i Lillsjön ochc ylade tillsammans och avslutade med att grilla. En fin dag. Jag skrev ett inlägg om den dagen om du vill läsa!

Jag skulle också vilja åka någon annanstans i vintersverige och cykla fatbike. Runt om i länet finns det många ställen som jag skulle vilja upptäcka. Jag följer många som bor lite längre upp i landet och visar upp helt fantastiskt fina cykelställen. Sådana som jag skulle vilja ta del av. jag ställde frågan till de som vintercyklar i ett fatbikeforum och fick bland annat tips på Luleås skärgård. Jag spar på tipsen och ser var det bär i vinter!

Det var ungefär så som planen för vintern ser ut just nu. Det kan kanske dyka upp något roligt och intressant i skid- och cykelväg i vinter som vi blir sugna på. Det är också det som är lite av tjusningen att vara lite spontana och göra det som faller oss in!

Hur ser dina vinterplaner ut? Du får gärna dela med dig!

 

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

10 Comments

 • Annie

  oktober 25, 2017 at 13:56

  Härligt! Låter som bra planer! Skönt att ni inte ska åka Nordenskiöldsloppet, det låter klokt tycker jag.. Mitt mål är lära mig skejta och bara mysåka klassiskt för att det är kul. Känns skönt att inte ha något prestationsmål efter att ha åkt Vasaloppet förra vintern!

  Svara
  • Helena

   oktober 26, 2017 at 12:50

   Jag tror också att det är klokt!
   Vad roligt att du ska lära dig att skejta! Det är så roligt och utvecklingskurvan brukar vara riktigt brant åt det bra hållet. Det är roligt att få vara nybörjare på något. Det blir mycket mysåka klassiskt för mig med. När det är blåextraväder och bra spår, då tar jag fram de skidorna i vinter 🙂

   Svara
  • Helena

   oktober 26, 2017 at 12:48

   Jag med! Jag tror inte att det är så långt kvar! det har kommit mycket snö runt vår stuga, här i Östersund öppnar konstsnöspåret i helgen och Vålådalen har de redan haft öppet nån vecka.

   Svara
 • Helena

  oktober 26, 2017 at 05:58

  Nu fick jag snö-längtan. Hoppas på massor av snö i vinter här nere hos oss.
  Då ska jag åka längdskidor någon gång i veckan i alla fall. Sen köpte jag vinterdäck till cykeln förra året som jag inte han mer än prova, så det ska bli spännande.
  Helena recently posted…Små och stora utmaningarMy Profile

  Svara
  • Helena

   oktober 26, 2017 at 12:52

   Håller tummarna! Tänker att det varit så snöfattigt de senaste åren så rent statistiskt borde det bli en snöig vinter, eller hur? 😉
   Vad roligt med vinterdäck! Vintercykling är riktigt fint. Både de där snöulliga turerna och de lite längre distanspassen (visserligen inte mer än en timme eller så innan fötterna säger stopp) är fina. Det är något speciellt!

   Svara
 • Sara Borg

  oktober 26, 2017 at 09:56

  Nu är man (läs: jag) ju sjukt sugen på längdskidåkning faktiskt. Fast först ska jag en vända till Rhodos, men drömläget vore ju att det snöade under tiden jag är borta så att man kunde växla till vinterträning direkt vid hemkomsten 🙂
  Sara Borg recently posted…Intervaller in the darkMy Profile

  Svara
  • Helena

   oktober 26, 2017 at 12:53

   Men vad härligt! Det är ju inte alls dumt med en vecka sol på hösten. Visserligen har jag aldrig frusit så i oktober som nu efter att vi kom hem från Spanien. Det var som kroppen fick en chock av några få plusgrader.

   Jag tror du har skidspår när du kommer hem! Garanterat! Ha en fin semester 🙂

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: