Skvättbrödsbulllar

Cissi döpte dessa bullar till ”skvättbullar” när vi häromdagen gjorde en rensning i skafferi och kylskåp efter något att baka bröd på. Resultatet blev jättebra och i går gjorde jag en ny sats. Mycket kli och linfrön för magens skull! Morötterna gör brödet saftigt. Man kan säkert byta ut havrekli mot vetekli eller slänga ned russin eller vad man nu har. Man tager vad man haver så att säga.

20 bullar
1 dl havrekli
1 dl kruskakli
1 dl hela linfrön
1 dl fint riven morot
5 dl varmt vatten
1.5 msk sirap (det mesta jäser bort)
2 msk rapsolja
1 tsk salt
9 dl dinkelsikt
1 pkt torrjäst (har både provat den blåa och den röda förpackningen, båda funkar fint)

Blanda allt utom mjölet i bunken och rör om. Blanda sedan ner mjölet och arbeta i 5-7 minuter i maskin eller för hand. Degen ska vara degig när man bakar med dinkel. Låt jäsa i bunken under bakduk i 35 min. Ta upp på mjölat bord och arbeta degen ytterst lite. Dela den i två delar och rulla ut varje del. Dela varje ”orm” i 10 bitar med degskrapa. Lägg upp på på bakplåt med bakplåtspapper. Delarna ska inte rullas utan bara läggas upp med snittytan uppåt. Platta till litegrann med mjölad hand och låt jäsa under bakduk i ytterligare 35 minuter.

Grädda i 250 grader i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter. Låt kallna under bakduk. Bröden blir lite ojämna i formen men det är ju bara charmigt! Njut nygräddade eller frys in!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: