#Sommarminnen – julipromenad i filmformat

Jag har så mycket bilder och filmer i min kamerarulle på telefonen. Bilder och filmer från den här otroliga sommaren. Den som jag både njöt av och skrämdes av. Som var så varm att benen blev bruna i maj och ännu inte tappat färg. Sommaren som Sverige brann och allt för nära oss. Ett av de starkaste minnena från den varma sommaren var i juli. Ett par dagar innan SM i mtb och vi var nere i stugan för att jag skulle få tänka på annat än cykling och tävling. Vi hade planerat en dagstur  till Märkestenshogna, en av topparna runt stugan. En dag med ryggsäck och kaffe i termos och lunch ute.

När vi vaknade den dagen låg brandröken tät över Storhogna. Det brann i alla väderstreck och jag hade en molande känsla av oro i magen och kände sorg över alla som var drabbade, som bodde närmare än vi. Det var hett den där morgonen och vi funderade en stund om det var någon mening att försöka gå upp på toppen vi sett ut. Vi skulle inte se så mycket och brandröken retade mina känsliga luftrör.

Vi bestämde oss för att åka upp till parkeringen vid hotellet för att ta en liten kortare tur och insåg snabbt att det var ett bra beslut. För det var lågt i tak. Det blev en i stället en kopp kaffe uppe på Storhognaplatån och det var som att gå i dimma om hösten. I bland lättade det lite och i bland drog ännu ett sjok av brandrök in. Så nära men ändå så långt borta var bränderna. Det var också en bisarr känsla av att det var vackert när röken strilade genom rallarrosorna efter vår väg upp till stugan när vi kom hem.

Den eftermiddagen fotade Hasse det av värde vi har där. Om något skulle hända i den otroligt torra marken i området. Om det skulle sprida sig det som brann. Vi åkte hem till stan och kände en tacksamhet över att vi inte var drabbade och en tacksamhet till alla frivilliga och alla brandmän som jobbade dag och natt.

Det var en sommar som jag kommer att minnas länge. Både som den varmaste på länge och hur olustigt det kändes när markerna var torra och regnet uteblev.

Har du några extra starka sommarminnen? Berätta gärna!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: