• Home
  • /
  • Vardagligt
  • /
  • Stockholm bara vi två och en herrans massa bilder

Stockholm bara vi två och en herrans massa bilder

Det är sällan vi gör saker tillsammans på tu man hand en helg utan någon form av träning. Jag kan inte minnas att vi åkt i väg och bott på hotell en natt bara vi två utan att ha något träningsrelaterat att göra. Som en tävling, en cykelresa eller något annat. Visst har vi varit på väg träningsfria helger förut men med Cecilia. Efter snart 9 år tillsammans kändes det som att det var på tiden och mer efterlängtat nu när vi enbart ses på helger. Lite mer umgås på riktigt än det vanliga vad har hänt på jobbet, vad ska vi äta till middag-lunken som blir i vardagen. Kanske också lite mer att prata om när man inte setts på ett tag?

Eftersom vi båda tycker om att strosa på museer och utställningar bestämde vi oss för en kulturell helg i Stockholm. Hinna med så många museer vi kunde på två dagar utan att stressa och ha tid över att bara gå runt i Gamla Stan och titta på byggnader och äta gott Jag tycker nog att vi lyckades bra med den uppgiften och helgen kändes ovanligt lång för att vara två heldagar bara. Lika sällan bloggar jag sådana här inlägg. Men vi kör och häng med via lite text och en herrans massa bilder!

Högt på min önskelista stod Fotografiska och utställningen med Kirsty Mitchell och hennes Wonderland och utställningen Stockholm forever. Hasse har pratat länge om att besöka fotografiska men aldrig varit där. Det blev första anhalten när vi kom ett till ett iskallt Stockholm efter en fika på Sundbergs konditori i Gamla Stan där Hasse trivdes bra bland gammal inredning. Jag själv trodde jag frysa ihjäl. Konstigt det där med temperaturer, hemma klarar jag många minusgrader men inte söderöver. Fukten sa Hasse. Det är den som kryper in under skinnet.

Vi spenderade några timmar med att strosa omkring bland foton och jag fascinerades över den känsla av overklighet som Kirsty Mitchells foton var. Foto men samtidigt måleri och en underbar sagovärld. Det enorma jobbet bakom varje bild var fascinerande. Från att hon själv skapade alla kostymer till sminkning och arrangemang på plats. Allt tillägnat hennes bortgångna mor.

Stockholm Forever passerades ganska snabbt när jag inte riktigt fångades av den. Däremot blev jag stående en stund vid Jonas Bendiksen utställning om Messias innan vi köpte en riktigt dyr kaffe uppe i restaurangen.

Vi fortsatte in mot Gamla Stan och checkade in på hotellet innan vi gick vidare till Medelhavsmuseet som var Hasses önskemål. Jag fortsatte att frysa, så där att det var obehagligt. Nog för att jag är frusen men det kändes inte riktigt normalt.

Efter en stund bland mumier och gamla kärl hittade vi en grym burgaresturang i Gamla Stan. Barrels Burger. Kvalar in på första plats på bästa vegoburgaren jag ätit. Vi satt kvar en stund innan vi gick tillbaka till hotellet. Jag hade fortfarande inte fått upp värmen och kände inte riktigt för att återigen gå ut och leta någon pub. Men gjorde det och efter en timme sökande efter något som inte var fullt en lördagskväll gav vi upp och drack ett glas vin i hotellbaren i stället. Sedan kom huvudvärken och halsontet och jag förstod varför jag inte fått upp värmen.

På söndagen vaknade jag skapligt pigg och trodde att den annalkande förkylningen gått över. Stockholm bjöd på några färre minusgrader men lika kallt ändå. Vi strosade vidare och tittade på hus och gränder i Gamla Stan i väntan på att Nationalmusen som skulle öppna. Vi hade ingen brådska eftersom vi skulle åka hem sent på kvällen.

Jag hittade en cykel.
Mårten Trotzig – Gränden man bara måste igenom Hasse. Vilket vi gjorde.

När vi väl nådde Nationalmuseum en halvtimme efter öppning ringlade kön sig lång. Vi stod en kvart innan vi bestämde oss för att lämna kön och gå till Medeltidsmuseet i stället. Sedan se om kön minskat lite senare på eftermiddagen. Tillsammans med barnfamiljer spenderade vi någon timme med Stockholms medeltida historia och sa båda att det nästan var det bästa hittills. Vi värmde oss på ett fik innan vi gjorde ett nytt försök att komma in på Nationalmuseum och efter en stunds köande fick vi äntligen komma in.

Vi kunde inte riktigt förstå vilken hype det var att komma in. Så här i efterhand förstår jag att det har varit en stor grej att museet har renoverats och stod klart bara för någon månad sedan. Det hade gått mig förbli och hade jag vetat det hade jag tittat ännu mer på själva byggnaden invändigt. Det får bli ett återbesök helt klart vilket även Hasse höll med om. Vi har skilda intressen och det var roligt att han uppskattade konst lika mycket som jag gör. Tänk vad man upptäcker mycket om varandra även om man tycker att man känner varandra väl!

Vi avslutade dagen och helgen med att sitta en lång stund på Vapiano på Kungsgatan bara ett stenkast från centralen. Pratade om att det varit en fin helg och något vi ska göra om. Helger så här på tu man hand är inte dumt. Inte heller att få möjlighet att gå på museum och utställningar, något som jag saknar att göra och sällan kommer mig för på hemmaplan. Två dagar var alldeles lagom i en stad där det är ständig puls och jag blir stressad direkt. Kommer ni i håg tankesättet som Sara Borg berättade när vi var i Stockholm?

tänk dig att du är i skogen. Folk är träd. De bryr sig lika lite om dig som den riktiga skogen gör. Du kan bara stanna och betrakta alla omkring dig

Det funkade fint även nu! Likaså att låtsas att det inte var så kallt när båten från Djurgården kom in mot kajen. Som en sommardag tänkte jag och försökte glömma att mina fötter inte längre kändes i skorna. Men fint var det! Med alla träd i skogen och båten och Stockholm som bjöd på en minnesvärd helg. Att jag trots allt tog med mig en rejäl förkylning hem är en annan sak.

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: