• Home
  • /
  • Vardagligt
  • /
  • Stugliv – mellan höst och vinter och att följa sina drömmar

Stugliv – mellan höst och vinter och att följa sina drömmar

Det är säsongsskifte och naturen stampar i gränsen mellan höst och vinter. De allra skarpaste färgerna har mattats av och färgskalan går mot brunt. Det är nu som naturen lägger sig ned och vilar. Det blir tyst och dovt innan snön lägger sig. Det luktar snö i luften.

I fjällen blev det höstvinter i år. Förra helgen pudrades topparna runt vår stuga vita och skapade en otroligt fin kontrast till färgerna på träden. Det kändes tidigt med vinter redan i slutet av september. I lågland övergick snöandet på lördagen till regn och bara några hundra meter längre upp från vår stuga var snöflingorna stora och mjuka. Vi hade precis kommit hem från Björnrike och fått fota den allra första snön och planerade en dagstur upp på Märkestenshogna på söndagen.

Det är just det här som är en del av stuglivet för oss. Att följa årstiderna och vara ute så mycket som vi bara kan på helgerna. Oftast rör vi oss i fjällen i någon form av träningskläder. Hittar våra sätt att uppleva naturen och storheten på. I bland sker turerna i vandrarkängor, ryggsäck med fika och varsin kamera. Gör sådant vi inte hinner med så ofta som vi skulle vilja. Vi låter timmarna gå medan vi upptäcker nya delar av fjällen som vi efter några år kallar våra. Det bekanta ledkrysset som vi passerar upp på Storhognaplatån och ser Mörkfjället och Skuvfjället i fonden. Det som skiftar i utseende i takt med årstiderna. För att sedan lite längre upp se bort till Hovde och skidbackarna vid Skalet och Varggransfjället.

Det ger lugn och ro i kroppen på sitt speciella sätt och även om det är bekanta vyer upptäcker jag ofta något nytt. Som den helgen när fjället var i mellan och höst och vinter och solen inte orkade fram. Vi gick rakt ut från den stora leden till Samevistet. Över myren som vi brukar plocka hjortron på och vintertid åker skidor över. Mot Märkestenshogna och den toppturen vi aldrig hann göra i somras. Vi gick över frusna tuvor och såg hur isen lagt sig i surhålen på myren. Såg hur fjällandskapet ändrat karaktär från det mjuka röda av ljung till det mer karga och brunvita.

Vi kom aldrig upp på toppen den här helgen heller. När fukten och blåsten trängde sig in under flera lager av kläder hittade vi en sänka i lä. Med utsikt och där kaffet värmde. Precis vid trädgränsen där lavskrikor flög från björk till björk och det orangea skapade en nästan surrealistisk känsla. Vi satt så länge som vi uthärdade den råkalla luften innan vi gick längs med skogskanten ned mot Samevistet och sedan leden tillbaka till bilen. Då under de timmar vi varit borta hade plusgraderna töat en del av den snön vi tidigare gått i. ”Det börjar likna vanlig höst igen” sa jag till Hasse när solen tittade fram och värmde igen.

Vi följde våra drömmar när vi köpte stugan och bestämde oss för att tillbringa mer tid ute. Ha en plats att hämta energi i från och som ger en skön kontrast till lägenheten och stan. Vi har pratat mycket om att vi båda skulle vilja bo i stugan längre fram. Att få ha det som vår vardag och för min del komma längre bort från ljud, stadsljus och mycket människor.

Hasse kommer att få följa årstiderna på ännu närmare håll. Han vågar följa sina drömmar och förverkliga dem. I november flyttar han ned för att börja jobba som pistmaskinförare. Han gör det som vi pratat om så mycket och det värmer i hjärtat. Att våga ta steget – det är modigt.

Han gör stugliv till sin vardag och jag har kvar det som en plats att ladda batterierna på helgerna. Det kommer att bli annorlunda och omständigt på många punkter men jag tror att det kommer att det kommer att bli riktigt bra.

Mellan höst och vinter sker det i bland förändringar, inte bara i naturen och snön ligger kvar såg vi går när vi passerade. Det var ingen tillfällighet att vintern kom tidigt i år. 

 

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: