Hur man bäst spenderar en vilodag- på fjället

Lunchstället utsett. Den toppen blir bra. Foto:Hasse

Hur spenderar man bäst en vilodag?

I mitt fall med en dagstur upp på en fjälltopp. Som Märkestenshågna med sin sambo. Vi packar ned en burk gulaschsoppa, kokkaffe, singoallakex och trangia-köket och går rakt ut över myren upp mot toppen. I väskan har jag en tunnare vindjacka för fjället den 5 juni är inte sommarvarmt när vinden ligger på.

Eftersom jag inte har särskilt bråttom slänger jag mig ned i ljungen och fotar fjällets första blommor. Kikar efter hjortonblom och ser att om det inte fryser till blir ett bra bärår. Ser även att det blir ett myggår vilket det förvisso alltid är här.

Vi går obanat upp längs fjällkanten i tät fjällbjörksskog och hittar ett bra lunchställe med lä. Bestämmer oss för att stanna där på vägen ned för toppen ska vi ta först. Känner doften av varmt fjäll och en sommar som väntar, lyssnar på ljungpipares läte som ljuder över myren nedanför oss. Vi är i fjällfåglarnas barnkammare.

Står en stund på toppen av Märkestenshågna och blickar ut över slättfjället och Klövsjö en bit bort. Bort över Härjedalen. Vinden viner i öronen. Tacksam över att få ha det här så nära. Tankarna vandrar bort. På allt och ingenting innan vi tar oss ned i fjällbjörkskogen igen.

Kokar soppa på trangia-köket. Äter ett par kex som förrätt och slumrar en stund efter lunchen. Med huvudet på ryggsäcken och till ljudet av randiga blomflugor som inte bits. Solen värmer i ansiktet och där på marken är det lä.

Dricker kaffe och äter ett par kex till som efterätt och packar i hop sakerna. Går samma väg tillbaka och med vinden i ryggen. Solen värmer och myren är ovanligt torr för att precis släppt i från sig snön. Går över ljung och ser spår efter alla renar som vistades här i vintras. Ser hur de har ätit små granar rena och hur de har bökat stora hål i ljungen. Hör ljungpiparen igen.

Går i tystnad längs med den upptrampade stigen tillbaka till hotellet. Tankarna vandrar i väg igen och bryts sedan av med lite prat. Viker av ned på hotellslingan och rekar lite inför fjällcyklingseventet vi ska ordna för Happyride-gruppen om två helger. Tittar på grillplatsen och konstaterar att det nog blir bra innan vi går till bilen och åker de två kilometerna hem till stugan. Trötta av solen och nöjda långt in i själen.

Ett fint sätt att spendera en söndag på. Ett fint sätt att gå ned i varv och bara vara. Vara i nuet.

img_3356

Hjortonblom

Något annat som blommar, vet inte vad.

vilodag

Här mår jag som allra bäst. Foto:Hasse

img_3358

img_3353 img_3352

Hur spenderar ni era vilodagar? Var hämtar ni energi? Berätta gärna!!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: