stockåflostugan

Vinterbucketlist

Vår båthamn i en tidig solnedgång i mitten av december.

Jag läste Sara Rönnes stora lista för vintern för någon vecka sedan. Ett inlägg fullt av vinterinspo. Hennes inledning satte liksom fingret på vad vinter är. Den där speciella känslan som kommer med kylan, snön och mörkret. Eller den känslan när det vänder. Som när midvintersolståndet inträdde häromdagen och vi går mot ljusare tider även om vi inte märker av det riktigt än.

Jag älskar vintern. Längtar lika mycket efter den som man längtar efter sommaren. Jag gillar kylan, knarret av snön under skorna, de lite sköra ljusa dagarna i december och januari och vårvintern i mars. Jag gillar att vara ute. Gillar den där känslan av kall luft i lungorna. Gillar att få ha mössa och tjocka sockor. Gillar när det blåser och vinden tjuter i öppna spisen i stugan och snön yr utanför.

Jag vill ta tillvara på vintern och försöka vara ute så mycket som jag kan. Den här vintern blir inget undantag! Så dagen före julafton ser jag min vinterbucketlist som en önskelista. Inte till tomten utan till mig själv. Att kunna pricka av och uppfylla under vintern som precis har börjat!

Fjäll- och skoterspårsturer på cykel

I vårvintras gjorde vi en av de finaste fjällturerna någonsin. Vi cyklade fatbike till Gammelvallen, stekte kolbullar i en stuga och cyklad hem  i eftermiddagssolen till Storhogna. Vi sa redan då att vi skulle göra om det. Och det ska vi. Flera gånger. Skoter- och vessellederna ska bara få bli uppkörda och omfrusna först. Eller Vemdalsfjällen behöver lite skoterburna vinterturister först!

Övernatta på fjället

Vi har pratat om det så länge. Att göra en tältnatt framåt senvintern. Gå på tur, slå upp tält och sova ute. det blev inte av i vintras. Vi har även pratat om att övernatta i en stuga. Ni kanske minns att vi gjorde ett försök till det i början av november? Det blev i slutändan en kort tur till Samevistet på cykel och hem igen. Om vi gör en tältnatt och en stugnatt med cykel eller på skidor är inte bestämt. Eller så gör vi båda två.

stockåflostugan

Med snöskor till Stockåflåstugan

Gå på tur med snöskor

I vintras upptäckte jag tjusningen med snöskor. Ett enkelt sätt att komma ut på vinterfjället. Vi gjorde en tur till Björnrikestugan och en tur till Stockåflåstugan i vintras. Vi fikade vid en raststuga. Det skulle vi göra om sa vi då. Och det ska vi. Det finns fler stugor att besöka i omårdet runt stugan och det kostar inte så mycket att hyra snöskor.

Göra ett par dagar i pisten

Hasse älskar att åka utför. Han började sent och lärde sig snabbt. Dottern är lika förtjust i slalom. Jag däremot uppskattar det en förmiddag eller två. Men i år tänkte jag faktiskt försöka att åka lite mer. Framförallt vill jag hänga i Björnrikes sköna pister.

Koka kaffe över öppen eld

Finns det något som smakar så gott som kokkaffe utomhus? Doften som sprider sig och elden som sprakar. Det är något alldeles speciellt. Ännu mer speciellt är det på vintern när det är kallt. Vi har ätit frukost några gånger och det ska vi fortsätta med även på det nya året. eller inte bara frukost, det går lika bra att koka eftermiddagskaffet utomhus! Kanske ska jag prova att grilla kanelbullar som Sara tipsade om i sin vinterlista. Låter lite konstigt men ändå inte!

Distanspass på mtb:n

De allra flesta distanspass jag kör under vinterhalvåret blir på skidor. Inte så konstigt eftersom jag åker skidor i större utsträckning än jag cyklar. Det är också lättare att vara ute längre i skidspåret, det blir inte lika kallt. Men när tempen inte ligger så lågt och vintersolen värmer lite är det otroligt fint att cykla långt utomhus. Vi har gjort några sådana turer med vänner, runt Locknesjön som bilden kommer i från och runt Singsjön som vi cyklade i fjol. Då i ishalka. Sådana turer vill jag göra om!

Skejta i månsken

Vi gjorde det vintras. Det var magiskt på riktigt och gav gåshud. Månen suddade ut horisonten och fjäll och himmel flöt  i hop. Det var som att ha en enorm pannlampa och vi kunde ha varit ute länge den natten. Jag vill göra om det, skejta lite längre än till Samevistet och ta med mig kaffe i ryggsäcken.

Har du något du så gärna vill göra under vintern? Berätta! 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: