Vemdalsområdet

Vintertips du inte får missa i Vemdalsområdet

Vemdalsområdet förknippas mycket med grym utförsåkning. Du har flera områden att välja på med ett SkiPass, Klövsjö med sina branta nedfarter, Storhogna med snälla barnvänvliga backar enbart på natursnö. Vemdalsskalet som bjuder på en skön blandning av pister som passar alla. Vemdalsområdet är också afterski och mycket happenings för barnen. Fördelen med området är att det är snösäkert och öppnar för vintersäsong tidigt. Det ligger på bra avstånd även om du bor söderut. 

Det finns så mycket att upptäcka i det här området och jag tänker därför bjuda på ett par vinterguldkorn och i ett senare inlägg också vad området har att upptäcka på sommaren!

Björnrikes sköna backar

Mitt absoluta favoritområde när det kommer till utförsåkning är utan tvekan Björnrike. De brantaste backarna hittar du inte här men får massor av sköna carvingbackar, mycket högfjällskänsla och för barnen ett perfekt område att lära sig åka skidor i. Jag hänger helst i omårdet runt Grizzly Express. Där finns pisten Kodiak med kilometer av skön åkning som ger lite mjölksyra i benen när du väl kommer ned. För oss med barnasinnet kvar är lite åkning under sexstolssliften lite lagom äventyrligt.

Vemdalsområdet

Kodiak med makalös utsikt! Foto: Hasse Gustafsson

Vemdalsområdet

Jag på toppen av Blästerfjället. Foto: Hasse Gustafsson

Jaktstugans våfflor.

Områdets godaste med utsikt som får vem som helst att bli lyrisk. Jaktstugan är öppen från juldagen och långt in på vårvintern och är ett perfekt utflyktsmål om du har barn! Hit tar du dig med vessla, turskidor eller till fots. Väljer du att tolka på slalomskidor efter Vessla, kan du sen åka ner igen i Hildings backe. Från spårcentralen vid Vemdalsskalet går vesslan flera gånger om dagen. 3 km upp på fjället som jag helst skejtar om jag får välja. Du kan även komma via Storhogna om du går på tur eller skejtar på hård vårskare. Lederna är väl utmärkta. Du når även Jaktstugan med skoter.

Jaktstugan har ingen el och ingen möjlighet till kortköp så ta med kontanter. En solig vinterdag är altanen det första alternativet! Här har du utsikt över Vemdalsskalet, Vargen, Timmerkojan och en klar dag ser du in i Norge. Är vädret lite ruggigt är det mysigt att sitta inne i värmen på rustika möbler som andas fjällstuga.

Vemdalsområdet

Små och stora barn gillar vesslor! Ta med fördel vessla upp och åk sedan ner på skidor. Ger härligt kill i magen. Foto:Hasse Gustafsson

IMG_6602

Det finns massor av saker att titta på inne i Jaktstugan, horn, uppstoppade lemmlar och annat som fångar uppmärksamhet. Perfekt om vädret är lite ruggigt.

Åk längdskidor och gå på tur

Området Björnrike-Vemdalsskalet-Storhogna bjuder på 7 mil preparerade skidspår, både för skejt och klassiskt. Vissa av dem har elljus och samtliga spår går i fin omgivning. Fjällkänslan är påtaglig i vilket spår du än väljer. Prepareringen är oftast riktigt bra även om det inte är högsäsong. Här är anslutningsspåren lika trevliga som de ”vanliga” och i bland ännu finare. Mina egna favoriter är 8 km-spåret på Storhogna och anslutningsspåret ned till Vemdalen. Från och med februari i mån av snötillgång och väder spåras kanske det allra finaste spåret upp på Storhogna. Milspåret som går över fjället via Samevistet och tillbaka. Där är fjällkänslan maximal och vyerna helt magiska. Missa inte den på sport- eller påsklovet! Ett litet bonustips och som oftast blir bortglömt är spåret nere vid Vargen. Ett perfekt stakspår för dig som söker det. Platt och fint jämfört med de andra som är lite mer kuperade.

Området bjuder även på 18 mil rösade leder. Lättillgängliga och familjevänliga. Lägger du till det stora skoterspårsnätverket har du nästintill oändliga möjligheter till fin vårskejt. Lederna går i fin fjällnatur och passerar ofta en fäbod eller någon av de två våffelstugorna i området. Vill du inte gå så långt eller har små barn med dig tycker jag du ska ta den fina och kortare leden från Storhogna till Samevistet. 4 km enkel resa men med stor fjällkänsla. Kan nästan garantera att lite större barn tycker sista backen ned mot hotellet på hemvägen är värd allt besvär!

IMG_2381

Milspårets början, rakt ut i ingenstans där tystnaden är påtaglig! Om du inte vill ta milrundan fortsätter du i stället mot Samevistet och fika våffla i solen.

Vemdalsområdet

Från anslutningsspåretmellan Storhogna och Vemdalsskalet en kall januaridag.

Vemdalensområdet

Skidleden upp till Timmerkojan. En av alla rösade turleder i området.

Vemdalsområdet

Ta på dig skateskidorna, packa en ryggsäck med fika och våga dig ut på alla mil av skoterspår. En garanterad fjällupplevelse!

Mathantverk och fika.

Området har ett stort utbud av lokalt mathantverk som genomsyrar det mesta ända ned till de små fiken. Du hittar lokala produkter i de flesta byarna, som Kullens gårdsmejeri och Humleliret i Klövsjö. Humleliret är inte bara en restaurang utan också ett microbryggeri. I Klövsjö finns också Klövsjö Stenugnsbageri som är väl värt ett besök. Deras bröd är bland det godaste jag vet och fikat är alltid hembakat och gjort på lokala råvaror.

I Vemdalen har du Åtgården som jag besöker nästan varje gång jag är i området. Allt är hembakat och miljön otroligt mysigt. Ett måste om du passerar Vemdalen by. Mer om fiket har jag bloggat om här. Likaså är Stenugnsbageriet i samma by en pärla. Öppet under högsäsong med områdets bästa stenugnsbakade pizzor!

vemdalsområdet

Godaste fikat hittar du på Åtgården!

 

Vemdalsområdet

Stenugnsbageriet i Vemdalen. Underbara pizzor och gott bröd!

Vemdalen design

Mitt i Vemdalen by ligger den mysiga butiken som har så mycket fint att det kliar i fingrarna när man kliver in. Här finns mycket roligt och många saker med lokal anknytning. Vad sägs om magneter med pistnamnen på eller tavla i form av kartan över Vemdalsområdet? Här finns också ett stort utbud av deras egna teblandningar! Väl värt ett besök när vädret är lite ruggigt.

unnamed

Foto: Caroline Fredin, Vemdalen Design

Kanske har du något tips på saker att göra och uppleva i området? Dela gärna med dig!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

15 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: