Vett och etikett i skidspåret

vett och etikett

Under jul och nyårshelgen som gick funderade jag på hur det kommer sig att det råder ren anarki i skidspåren. Framförallt under högsäsong.  Jag stannade flera gånger för att upplysa de som gick i spåren om olämpligheten att göra det. Om hur mycket jobb som ligger bakom ett fint preparerat spår från pistörerna och hur tråkigt det är att få det förstört. Skidspår är inte enbart det klassiska på sidan. Skidspår är även det breda bredvid, skejtbädden. Det kan tyckas att det inte gör så mycket om man går där. Det blir inte så stora skada. Men det är precis vad det blir. Inte av en enda person men när spåren används som promenadstråk blir det svårt att skejta.

Jag har absolut inget emot hundekipage i spåren när det är tillåtet, vilket det är i spåren jag åker i runt Storhogna och Vemdalsskalet. Vill förtydliga det. Men jag blir både rädd och frustrerad när hundarna inte är kopplade eller i vissa fall kopplade i  i ett livsfarligt flexikoppel, som många gånger släpar efter hunden medan matte eller husse är lite längre fram. Eller ännu värre i det klassiska spåret medan hunden är på andra sidan skejtbädden.

Jag funderade mycket på om det berodde på okunskap eller ren och skär och respektlöshet? Jag väljer att tro på det förstnämnda. Då under julhelgen var jag så frustrerad att jag valde att inte skriva ett inlägg om vett och etikett. Inlägg i affekt blir sällan bra. Jag valde i stället att göra Skistar uppmärksamma på att det skulle vara en ypperlig ide att informera vid spårcentralerna om enkla regler att hålla sig till. För att minska okunskapen.

Vett och etikett

 • Skidspår är just skidspår. De lämpar sig sämre för rena promenader. Måste du gå i spåret vilket kan hända så höll så långt ut som möjligt.
 • All åkning sker på egen risk. Se till att välja spår efter din förmåga.
 • Det är ditt ansvar som skidåkare att känna till reglerna för den anläggning eller spår du åker i. Det innebär att du ska följa skyltningar, anvisningar om åkriktning för att nämna några exempel. Det är inte bara obehagligt att möta åkare som kommer från fel i håll i nedförs- och utförsbackar. Det är också lätt hänt att det sker olyckor.
 • Vissa spår tillåter inte åkning med hund, respektera det. Där hundar är tillåtna ska de vara kopplade. Tänk på de som är hundrädda. Oavsett hur snäll och gullig du anser att din hund är kanske inte den som hunden glatt hejar på tycker likadant. Tänk också på hunden. Se till att du har uppsikt och kan åka med din hund på ett säkert sätt. Ett koppel liggandes lite slött vid sidan om dig är lätt för andra att trassla in sig i vilket kan göra illa din hund.
 • Åker du med pulka som inte är anpassad för klassiska spår åker du i skejtbädden. Annars plogar du effektivt sönder spåret bakom dig.
 • Den som kommer bakifrån har väjningsplikt. Det är alltså du som kommer i kapp som får kliva ur spår för att passera. Gör dem som du ska passera uppmärksamma på att du kommer. Det är trevligare och säg gärna ett litet hej!
 • Ha alltid uppsikt bakåt när du kliver ur spår eller gör en omkörning. Även den som kommer ikapp har uppsikt är det bra om du vet att det inte är någon precis bakom dig.
 • Ska du stanna kliv åt sidan, åt höger förslagsvis så att du inte hamnar i skejtbädden.
 • Stanna helst inte på ställen där sikten är sämre, så som bakom krön, kurvor och brantare backar.
 • Behöver du saxa i en uppförsbacke gör du det utanför det klassiska skidspåret. Detta för att inte förstöra de för andra.
 • Finns det två klassiska spår dragna bredvid varandra är det till höger för långsammare åkare och det vänstra för de som åker lite snabbare. Respektera detta och åk helst inte i bredd för att prata med varandra.
 • Anpassa din fart så att du kan stanna om det dyker upp hinder. Spårmaskiner kan förekomma när som helst.
 • Skräpa inte ned, plocka upp hundens bajs och stör inte eventuella djur. Vi måste vara rädda om vår arena vi tränar i , naturen. Respektera det!
 • Grillning av korv (det är inget skämt, det hände under nyårshelgen där jag åker) hör INTE HEMMA i ett skidspår även om det sker i skejtbädden. Än mindre där sikten är dålig.

Det är egentligen inga konstigheter och jag tror att det kan vara bra att påminnas om att visa hänsyn till varandra. Oavsett hur snabba eller långsamma vi är. Om vi väljer att ”gå på tur” i makligt tempo eller tränar. Om vi åker med hund eller inte. Så ut och njut av snön om du har tillgång till den!

6

7 Comments

 1. Haha, fantastiskt! Mycket har jag varit med om men korvgrillning i spåren. Herrejösses vilka tokar ser finns.
  En sak som dem har i Alperna är ju dessa Winterwanterwegen, alltså pistade gångvägar oftast intill skidspåren men alltså inte i skidspåren. Dem är tydligt utmärkta och perfekt för hästfolk, hundfolk men framförallt för dem som vill vandra/promenera! Tycker absolut det vore något för skistar att ta efter på dem större orterna. Kanske ska maila dem?!
  Tycker det är superbra att ALLA kan och får komma ut på fjället och att var och en då får göra det på sitt sätt.

  • Jag blev så paff då att jag inte visste om jag skulle gråta eller skratta när en hel familj grillade.
   Jamen något liknande borde finnas. Vi lyfte bekymret med promenader i spåret där vi har stugan och den vi pratade med funderade just om det inte skulle kunnas dras ”spår” för dem som går. Håller med dig, alla ska få möjligheten.

 2. Haha, korvgrillning. Minns att du skrev om det, och jag skrattar lika mkt igen 🙂 Men ja, vett och etikett borde alla få lära sig.

  • 🙂 En upplevelse.. Eller hur!? Som en liten påminnelse. Som sagt, många gånger handlar det nog om okunskap. Men jag har ändå så svårt att förstår varför man väljer att ta sina promenader i skidspår, det finns ju så många andra ställen att gå på.-

 3. Det här borde FLER läsa. Särskilt vilket spår man åker i. Märker inte folk det själva när de blir omkörda att de ska ta ett spår längre till höger kan man undra?

 4. Kult. Och typiskt Sverige. I Norge där längdskidor är riktigt stort bland den stora massan. Är det inga regler mer eller mindre. Folk går i spåren, rastar hundar (en del tar rätt efter sig en del inte), en del går i spåren och inte ens vid sidan utan mitt i, folk skidar åt båda hållen = aldrig eller väldigt sällan åkrikting, 20% skidar med hund ( inga speciella hundspår) etc osv mm

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: