Veckans vardagsäventyr fick bli en mycket kort promenad. Någon längre vandring eller utflykt hade vi orkat göra. Det tar mycket på kroppen att åka skidor. Jag var lite piggare än Hasse. Han hade trots allt åkt skidor i ett dygn och jag i ”bara” 13 timmar.

Strax innan Hasse flyttade upp hit från Sörmland gjorde vi en utflykt till Tibransholmen vid Rödösundet. Då med kaffe och smörgåsar och en ganska kall vårdag. Cecilia följde inte med då. När jag frågade om utflyktsmål i bilen hem från Jokkmokk i går önskade Cecilia att vi skulle åka dit.

Vi bestämde oss för att äta middagen ute och klädde oss riktigt varmt. Stannade på en affär och köpte med oss en engångsgrill eftersom gasen till triangiaköket inte skulle räcka till.

Vi parkerade vid en av Storsjödjursspaningsplatserna som finns utplacerade runt vår sjö. Därifrån går en bred stig ända fram till själva högen. Även för en snart 17åring var det lite spännande att följa storsjödjurets spår i sten och benrester lämnade vid strandkanten!

Att ta sig upp för en ganska brant hög kändes i ett par trötta skidben men väl värt utsikten på toppen. Hasse tände upp vår engångsgrill och vi satt en stund på toppen innan vi bestämde oss för att försöka bära ned grillen till ett vindskydd på stranden. Vi frös alldeles för mycket för att sitta i kall vårblåst.

I lä försökte vi engångsgrillen att bli tillräckligt varm för att kunna grilla korvarna. Vi skrattade lite åt det hela. Frusna och hungriga med en grill som inte blev varm. Men samtidigt gjorde det inte så mycket. Vi fick frisk luft, åt middagen någon annanstans än hemma vid köksbordet och spanade på fåglar.

Till sist fick vi ge upp när jag skakade av frusenhet och började må lite illa. Vi packade i hop oss och åkte hem igen. Till värmen och en varm kopp kaffe. I bilen hem tyckte Cecilia att vi skulle äta middag ute fler gånger. Inte mig emot!

Hitta dit och lite om Tibranshögen

Runt Storsjön finns det ett par ställen där du kan spana på vårt storsjödjur. Något som barn ofta tycker är spännande! Vid Rödösundet, precis vid brofästet på Rödösidan finns parkering och en av dessa spaningsplatser. Därifrån går också stigen fram till Tibranshögen. Du kan fortsätta förbi högen på stig och nå en vandringsled lite längre upp på Rödön. Den går upp till ett område, Vikekärret. som är rikt på ovanliga orkidéer Mer information om det hittar du här. 

Själva Tibranshögen är rester Tibransholm. En medeltida borg som troligen anlades på 1300-talet. Enligt folksägen är högen namngiven efter den grymme och girige danska borgfogden Tibrand som jämtarna slutligen dödade. Borgen revs omkring 1402 enligt ett brev från unionsdrottningen Margareta. Runt själva Tibranshögen finns många äldre lämningar från bronsåldern, järnåldern och vikingatiden. Utgrävningar har visat att det låg en gård från 200-300 talet där man odlat korn. Under 1600-talet låg där ett soldatläger och man använde området som avrättningsplats.

3

6 Comments

 1. Mari april 18, 2017 at 06:26

  Mysigt 🙂

  Reply
  1. Helena april 19, 2017 at 20:02

   Förvisso riktigt kallt men det fick det vara värt!

   Reply
  1. Helena april 19, 2017 at 20:01

   Enkla och mysiga och jag blir så varm i hjärtat när dottern utan att tveka hänger på!

   Reply
 2. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr april 18, 2017 at 20:56

  Åh, vet du – jag kom att tänka på när jag var liten och vi bilade till Jämtland och Härjedalen och gjorde ett stopp i Östersund. Det blev badhus och så blev jag och min bror alldeles pirriga i magen av historierna om Storsjöodjuret, jag vågade knappt gå nära vattnet!
  Elna – cykellycka, mjölksyra & äventyr recently posted…Om att hitta sin nisch – och att justera denMy Profile

  Reply
  1. Helena april 19, 2017 at 20:01

   haha 🙂 Tänk hur det kan vara. Du får göra ett stopp lite längre fram i tiden, gå nära vattnet och låta ditt cykelfrö hälsa på Birger! För han heter så numer, vårt storsjödjur!

   Reply

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge