Fota en bar är inte lätt, det ser sällan så där aptitligt ut. Här helt okej men vänta bara till bilden nedan.

Jag gillar Raw-bites och Paelo Nordics energibarer. Vi har dem i godislådan på jobbet. Enkelt och snabbt inför ett träningspass eller när mellanmålet inte är med. Bara schyssta grejer i vilket jag gillar. Men priset är lite högt. Tänkte att det måste ju gå fint att göra egna till en lite billigare peng. Sedan är det ju alltid roligare att få göra sina egna saker. Som bröd som jag bakar ofta.

Jag fick lite mandlar och dadlar över sedan baket av kärleksmumskakan i söndags. Hade lite kokos och citron i kylen. Raw-bite har en variant med just kokos som är supergod. Jag gjorde en egen och resultatet blev bättre än originalet. Eller åtminstone lika gott.
Experimenterade sedan med lite andra smaker. Så pass bra att jag tänker dela med mig av dem till er!

Barerna är både gluten- och laktosfria för den som inte kan äta det. Tillvägagångsättet är lika oavsett bar så ni får receptet först.
Varje sats ger ungefär 4-6 stycken bars beroende hur stora du väljer att göra dem. Mina vägde runt 40-45 gram styck. Du kan enkelt dubbla receptet om du vill!

Citron och kokosbars.  
1,5 dl mandlar
1,5 dl hela dadlar (som du sedan enkelt klipper i mindre bitar)
1-1,5 msk citron.
1,25 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver (Det går säkert lika bra med vaniljsocker. Prova dig fram för rätt mängd då)
Ev 1 msk vatten

Lakrits och citronbars med solrosfrö
1,5 dl mandel
1,5 dl dadlar
1-2 msk citronsaft
1-2 tsk lakritspulver
3 msk solrosfrön

Chokladbars med paranötter, cashew och sesamfrön
1,5 dl mandel
1,5 dl dadlar
0,5 dl grovt hackade paranötter
0,5 dl grovt hackade cashewnötter
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
2 msk sesamfrö

Mixa mandlar till ett mjöl. Klipp dadlarna. Blanda i allt i mixern och kör en stund. Vänta lite med vattnet. Jag la sedan över ”degen”, den är smulig, i en bunke och knådade. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite vatten för att få det att gå i hop. Tag lite i taget. Det ska inte bli särskilt kletigt utan stabbigt. Det är inte säkert att du behöver tillsätta vatten alls.

Lägg sedan över på skärbräda och forma barer eller bollar om du vill. Förvara i kylskåp. Håller nog ett par dagar. Frys dem annars. Förpacka i fint papper eller liknande om du vill. Chokladbaren kan du med fördel doppa i sesamfrön. Den med citron och kokos gör sig bra att doppa i kokos.

Du självklart kan byta till andra nötter om du känner för det. Bara fantasin sätter väl gränsen för smaksättning? Vill du hellre göra bollar går det lika bra.
Jag ska prova en variant med hallonpulver, paranötter, solros- och pumpa- och sesamfrön. Lite som Paelos hallonbar som är farligt god!

Priset då? Blev det billigare? En bar i godislådan på jobbet kostar 20 kr. För en hundring fick jag ut desto fler barer.

Underst i den otroligt fina bilden ligger chokladbaren, i mitten den med lakrits och citron och på toppen den med kokos och citron som även syns i första bilden i inlägget. Servetten var fin i alla fall.

Så sätt i gång nu och pyssla lite!
0

12 Comments

 1. Hasse mars 31, 2015 at 07:39

  Supergoda ju! Hade tänkt ta med en till fikat men insåg just att jag glömde ta med nån till jobbet… :/

  Reply
 2. Inger mars 31, 2015 at 08:42

  Ska absolut testas!! spännande.

  Reply
  1. admin april 1, 2015 at 06:50

   Gör det Inger! Försvinnande goda 🙂

   Reply
 3. John mars 31, 2015 at 09:48

  Ska testa Citron och kokosvarianten. Den tror jag på. Kör mest på "bananpower" men ibland behövs extra energi.

  Reply
  1. admin mars 31, 2015 at 10:45

   Brukar bli mycket bananpower här med. Men i bland är det gott med något annat, bara för att det är gott liksom:-) ja gör det! Den är god!

   Reply
 4. LinaTriathlet mars 31, 2015 at 19:09

  Låter jättegoda! Vad kör du med för mixer? Jag måste ha en som orkar dra dessa nötter och dadlar. Nu blir det att jag hackar för hand 🙂

  Reply
  1. admin mars 31, 2015 at 19:13

   En från OBH-Nordica. Hasses. Jag klipper ned dadlar och mixar lite i taget. Nötterna är det inget bekymmer med. Handmixern blir för het och ryker så den använder jag i.

   Reply
 5. Anna Lindén april 15, 2015 at 15:33

  Gjorde citron och kokos, jättegoda! Dessutom långt färre än mina tidigare cykelkakor som har ca tusen ingredienser i jämförelse, enklast är bäst!

  Reply
 6. Anna Lindén april 15, 2015 at 15:33

  gjorde citron och kokos, jättegoda och dessutom lagom många ingredienser om man jämför med mina cykelkakor som har ca 1000 ingredienser!

  Reply
  1. admin april 15, 2015 at 20:01

   Men vad roligt att du provade och gillade det! Visst är det 🙂 Vad har du i dina kakor då? 😉

   Reply
 7. Abbe i det natursköna Sjuntorp januari 6, 2016 at 19:43

  Gjorde citron & kokosvarianten idag – jisses, kanongoda! Det kommer dröja tills jag köper några powerbars framöver, detta var ju jättelätt att sno ihop åsså har man koll på vad det är i dem.
  Tack för receptet! 👍

  Reply
 8. Pingback: att tänka cykel och bry sig samtidigt | Grön Cyklist

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.