Vinterns bucketlist

Förra året vid den här tiden publicerade jag ett inlägg med inspo från Sara Rönne. En vinterbucketlist. Jag kom att tänka på den där bucklisten i dag. Nyfiket gick jag tillbaka för att se om jag uppfyllde några av de saker som jag så gärna ville göra förra vintern. Och det hade jag gjort! Jag ville övernatta på fjället. Något som jag längtat efter men som jag varit lite rädd för. Varför vet jag egentligen inte. Vi gjorde den där övernattningen tillsammans med tre vänner i Skäckerfjällen precis när fjället bjöd på vårvinterkänslor. Ett minne jag kommer att bara med mig länge och en tur jag bloggade om här. 

Jag ville också göra ett par dagar i pisten, koka kaffe över öppen eld och cykla distanspass utomhus. Det uppfyllde jag också. Det blev inte många dagar i backen men väl någon. Vi drack kokkaffe flera gånger utomhus, bland annat 

Det vi däremot inte gjorde var att skejta i månljus eller gå med snöskor. Vi prickade aldrig in kvällar med fullmåne under vintern bortsett från en fatbikerunda under påsken. 

Den här vintern då?

Precis som förra året längtade jag lika mycket efter snön som jag brukar längta efter sommaren. Snön kom lite senare men med besked. Det är något speciellt med knarret under skorna när jag går till jobbet. Kylan som biter i kinderna den klara luften. Det är också speciellt med vintertystnaden i skogen och på fjället. Världen vilar på något sätt och bryts bara av fåglar i bland. Det är en fin känsla att cykla eller åka skidor sådana gånger. När man bara hör sig själv andas och ljudet av däck eller skidor mot snön. Lika speciellt är det när ljuset återvänder. Om två dagar går vi mot ljusare tider och sakta men säkert märks det av. Eftermiddagarna blir längre och solen börjar värma om något månad. 

Jag kryper inte in på vintern. I stället försöker jag vara ute lika mycket som jag är om sommaren. Försöker få allt dagsljus jag kan få och ta tillvara på de oändliga möjligheterna till aktiviteter utomhus. Inte alltid i syfte att träna utan också lika mycket äventyr och upplevelser. 

Fatbike på fjället

Påsken som gick var episk. Skare, solsken och vindstilla. Vårvinter så fin vårvinter kan vara. Det gick att cykla nästan överallt och vi gjorde turer runt fjällen vid stugan. Det var sådan där cykling som jag kan i bland tänker på med ett stort leende. När livet var enkelt och fikat vid en solvarm husvägg var guldkant på en redan guldkantad dag. I vinter vill jag cykla ännu mer fatbike på fjället. Göra kaffeturer vid fäbodvallarna, jag vill åka med lågt lufttryck i däcken på skoterspår och ta mig upp till Jaktstugan via vesselspåren. Men jag får vänta lite. Tills skoteråkarna och skidturisterna sett till att bär bra!

Topptura

Det har stått högt på min önskelista länge. Att få gå upp med stighudar på fjällkanten och åka utför och göra om det tills kroppen är trött och fylld av endorfiner. Som med övernattning på fjället skrämmer det mig lite. Kanske för att jag inte vet hur det går till, vad jag bör kunna och är rädd för laviner. Men jag har en kompis som kan och han hintade om äventyr framöver! 

Gryning på Storhogna

Möta gryningen på fjället

I vintras klev jag upp långt före solen. Packade ned min frukost i ryggsäcken med kameran och åkte upp till parkeringen vid Storhogna högfjällshotell. Långt före alla gäster vaknat gick jag upp på fjället och väntade in soluppgången. Det blåste lite kallt och jag letade motiv. Såg hur gryningen skiftade i alla färger till ljuset återvände. Just sådana där ögonblick vill jag uppleva mer av. När jag är alldeles ensam i det stora. När ingen annan vaknat. Äta frukost någon annanstans än vid köksbordet och få energi. 

Läsa böcker

Något som jag ofta längtar efter men sällan tar mig för är att läsa böcker. Jag gjorde det mycket förr men när jag började plugga för massor av år sedan tappade jag det. I stället var kurslitteraturen som fick plats. Jag saknar doften av böcker, ljudet när man vänder sidor och att få räta ut musöron där jag sist slutade. Nu lyssnar jag i bland på ljudböcker och poddar men det är inte samma sak som att få läsa. Jag tänker att jag ska göra det när jag är i stugan. När det finns tid till det. Sjunka ned i soffan och med hjälp av orden förflyttas någon annan stans. Men det stannar vid en tanke. I vinter ska jag göra det. Läsa de där böckerna som fångat mitt intresse men som samlar damm i stugan. 

Gå på tur

Den där fjällturen på turskidor och tältning gav mersmak. Jag vill göra mer av den varan. Det behöver inte vara storslagna fjäll eller många dagar. Det räcker med dagstur på leder runt stugan. Jag vill gärna göra det i sällskap av vänner. Med god mat i pulka och höra riporna på morgonen. Eller bara ta turskidor till en våffelstuga på vårkanten och sitta i solen. 

Vinterdistans

Precis som förra året står vinterdistans på bucketlisten och träningsschemat för den delen också. Något av alla de där distanspassen som ska göras vill jag göra i sällskap av cykelvänner. Med fikastopp på en bygdegård som för några år sedan. Få frysa lite om tårna och höra ljudet av dubb. Få surra så gott det går och bara trampa. Det är något speciellt att få komma hem sedan. Känna att man gjort något lite extra, trotsat väder och kyla och fått in bra timmar på träningskontot. 

Så finns det så mycket mer jag tänker fylla min vinter med. Små och stora saker och framförallt göra 2019 till ett riktigt bra år. På alla sätt och vis.
Och du, vad vill du göra i vinter? Berätta för jag är nyfiken!

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: