Vemdalsområdet förknippas mycket med grym utförsåkning. Du har flera områden att välja på med ett SkiPass, Klövsjö med sina branta nedfarter, Storhogna med snälla barnvänvliga backar enbart på natursnö. Vemdalsskalet som bjuder på en skön blandning av pister som passar alla. Vemdalsområdet är också afterski och mycket happenings för barnen. Fördelen med området är att det är snösäkert och öppnar för vintersäsong tidigt. Det ligger på bra avstånd även om du bor söderut. 

Det finns så mycket att upptäcka i det här området och jag tänker därför bjuda på ett par vinterguldkorn och i ett senare inlägg också vad området har att upptäcka på sommaren!

Björnrikes sköna backar

Mitt absoluta favoritområde när det kommer till utförsåkning är utan tvekan Björnrike. De brantaste backarna hittar du inte här men får massor av sköna carvingbackar, mycket högfjällskänsla och för barnen ett perfekt område att lära sig åka skidor i. Jag hänger helst i omårdet runt Grizzly Express. Där finns pisten Kodiak med kilometer av skön åkning som ger lite mjölksyra i benen när du väl kommer ned. För oss med barnasinnet kvar är lite åkning under sexstolssliften lite lagom äventyrligt.

Vemdalsområdet
Kodiak med makalös utsikt! Foto: Hasse Gustafsson
Vemdalsområdet
Jag på toppen av Blästerfjället. Foto: Hasse Gustafsson

Jaktstugans våfflor.

Områdets godaste med utsikt som får vem som helst att bli lyrisk. Jaktstugan är öppen från juldagen och långt in på vårvintern och är ett perfekt utflyktsmål om du har barn! Hit tar du dig med vessla, turskidor eller till fots. Väljer du att tolka på slalomskidor efter Vessla, kan du sen åka ner igen i Hildings backe. Från spårcentralen vid Vemdalsskalet går vesslan flera gånger om dagen. 3 km upp på fjället som jag helst skejtar om jag får välja. Du kan även komma via Storhogna om du går på tur eller skejtar på hård vårskare. Lederna är väl utmärkta. Du når även Jaktstugan med skoter.

Jaktstugan har ingen el och ingen möjlighet till kortköp så ta med kontanter. En solig vinterdag är altanen det första alternativet! Här har du utsikt över Vemdalsskalet, Vargen, Timmerkojan och en klar dag ser du in i Norge. Är vädret lite ruggigt är det mysigt att sitta inne i värmen på rustika möbler som andas fjällstuga.

Vemdalsområdet
Små och stora barn gillar vesslor! Ta med fördel vessla upp och åk sedan ner på skidor. Ger härligt kill i magen. Foto:Hasse Gustafsson
IMG_6602
Det finns massor av saker att titta på inne i Jaktstugan, horn, uppstoppade lemmlar och annat som fångar uppmärksamhet. Perfekt om vädret är lite ruggigt.

Åk längdskidor och gå på tur

Området Björnrike-Vemdalsskalet-Storhogna bjuder på 7 mil preparerade skidspår, både för skejt och klassiskt. Vissa av dem har elljus och samtliga spår går i fin omgivning. Fjällkänslan är påtaglig i vilket spår du än väljer. Prepareringen är oftast riktigt bra även om det inte är högsäsong. Här är anslutningsspåren lika trevliga som de ”vanliga” och i bland ännu finare. Mina egna favoriter är 8 km-spåret på Storhogna och anslutningsspåret ned till Vemdalen. Från och med februari i mån av snötillgång och väder spåras kanske det allra finaste spåret upp på Storhogna. Milspåret som går över fjället via Samevistet och tillbaka. Där är fjällkänslan maximal och vyerna helt magiska. Missa inte den på sport- eller påsklovet! Ett litet bonustips och som oftast blir bortglömt är spåret nere vid Vargen. Ett perfekt stakspår för dig som söker det. Platt och fint jämfört med de andra som är lite mer kuperade.

Området bjuder även på 18 mil rösade leder. Lättillgängliga och familjevänliga. Lägger du till det stora skoterspårsnätverket har du nästintill oändliga möjligheter till fin vårskejt. Lederna går i fin fjällnatur och passerar ofta en fäbod eller någon av de två våffelstugorna i området. Vill du inte gå så långt eller har små barn med dig tycker jag du ska ta den fina och kortare leden från Storhogna till Samevistet. 4 km enkel resa men med stor fjällkänsla. Kan nästan garantera att lite större barn tycker sista backen ned mot hotellet på hemvägen är värd allt besvär!

IMG_2381
Milspårets början, rakt ut i ingenstans där tystnaden är påtaglig! Om du inte vill ta milrundan fortsätter du i stället mot Samevistet och fika våffla i solen.
Vemdalsområdet
Från anslutningsspåretmellan Storhogna och Vemdalsskalet en kall januaridag.
Vemdalensområdet
Skidleden upp till Timmerkojan. En av alla rösade turleder i området.
Vemdalsområdet
Ta på dig skateskidorna, packa en ryggsäck med fika och våga dig ut på alla mil av skoterspår. En garanterad fjällupplevelse!

Mathantverk och fika.

Området har ett stort utbud av lokalt mathantverk som genomsyrar det mesta ända ned till de små fiken. Du hittar lokala produkter i de flesta byarna, som Kullens gårdsmejeri och Humleliret i Klövsjö. Humleliret är inte bara en restaurang utan också ett microbryggeri. I Klövsjö finns också Klövsjö Stenugnsbageri som är väl värt ett besök. Deras bröd är bland det godaste jag vet och fikat är alltid hembakat och gjort på lokala råvaror.

I Vemdalen har du Åtgården som jag besöker nästan varje gång jag är i området. Allt är hembakat och miljön otroligt mysigt. Ett måste om du passerar Vemdalen by. Mer om fiket har jag bloggat om här. Likaså är Stenugnsbageriet i samma by en pärla. Öppet under högsäsong med områdets bästa stenugnsbakade pizzor!

vemdalsområdet
Godaste fikat hittar du på Åtgården!

 

Vemdalsområdet
Stenugnsbageriet i Vemdalen. Underbara pizzor och gott bröd!

Vemdalen design

Mitt i Vemdalen by ligger den mysiga butiken som har så mycket fint att det kliar i fingrarna när man kliver in. Här finns mycket roligt och många saker med lokal anknytning. Vad sägs om magneter med pistnamnen på eller tavla i form av kartan över Vemdalsområdet? Här finns också ett stort utbud av deras egna teblandningar! Väl värt ett besök när vädret är lite ruggigt.

unnamed
Foto: Caroline Fredin, Vemdalen Design

Kanske har du något tips på saker att göra och uppleva i området? Dela gärna med dig!

0

15 Comments

  1. Helena februari 25, 2016 at 10:54

   Den vill Hasse också köra. Fick han bestämma skulle det stå en egen vid stugan. Jag är väl inte lika pepp på den idén 😉
   Det är superfint här Elna, skulle vara roligt om du kom upp någon gång! Sommartid grym cykling också!

   Reply
   1. Hasse februari 26, 2016 at 09:42

    Vaddårå? Tänka vad coolt med en sån lite snyggt uppställt mot skogen… 🙂
    Hasse recently posted…Hej UmeÃ¥!My Profile

    Reply
 1. Selast februari 25, 2016 at 11:18

  Hej Helena, Jag vet inte om du uppmärksammat, antagligen inte, att man har sökt bygglov för en jättestor monteringshall för hus mitt emot M-huset i Storhogna. Detta känns helt fel enligt mig och jag har tipsat ÖP om detta men om du skulle ha någon åsikt om detta och känner för att skriva om det på din blogg tror jag det skulle hjälpa till att skapa uppmärksamhet om denna våldtäkt på vår fina dal! Du kan läsa kungörelsen här: http://www.berg.se/download/18.575b0f152afb2bd48908a7/1455533857875/Kung%C3%B6relse.pdf Där finns även ritningar osv på den tänkta byggnaden. Hör gärna av dig om du vill. MVH Lasse

  Reply
  1. Helena Enqvist februari 25, 2016 at 12:19

   Hej!
   Jag såg det som hastigst i vår vägföreningsforum i morse och kände va?? Känns som om det på något sätt räcker med det som redan är. Ska läsa kungörelsen och se vad jag kan sno i hop. Tack !

   Reply
   1. Selast februari 25, 2016 at 14:54

    Grymt! Jag har fått kontakt med en journalist som är intresserad av detta också så jag hoppas att vi slipper se eländet i verkligheten.

    Reply
  1. Helena februari 25, 2016 at 12:31

   Sedan får du spara the summer editon 😉

   Reply
 2. Karinas skolprojekt februari 25, 2016 at 12:25

  MEN va mysiga bilder! Själv sitter jag mitt i Stockholm utan snö så långt ögat kan nå.. Men en vecka till så får jag sätta skidorna i snön också =) Jättehäftig bild längst upp på bloggen förresten!
  Karinas skolprojekt recently posted…Samla dina lånMy Profile

  Reply
  1. Helena februari 25, 2016 at 12:30

   Tack. Vinter i sitt esse:-) Vad härligt! Tack så mycket, jag gillar den, hade en tanke i huvudet och som i verkligheten blev jättebra!

   Reply
  1. Helena Enqvist februari 25, 2016 at 17:36

   Fjällen är lite beroendeframkallande faktiskt 😉

   Reply
 3. Katrin -Katrins äventyr februari 26, 2016 at 18:48

  Skriver under på varenda av dina tips. Vemdalsområdet har så himla mycket bra och i bland är det svårt att välja. Ett annat favoritställe på vintern är Fettjåfallet, riktigt häftigt att se all is och ta en fika vid en öppen eld.
  Katrin -Katrins äventyr recently posted…Bergsstugan vid Fröå Gruva, Åre.My Profile

  Reply
  1. Helena februari 28, 2016 at 10:07

   Så är det i bland! Finns för mycket😊 ja! Där har vi varit, sent på våren och nästan innan isen smält. Det får bli ev tur dit!

   Reply
 4. Pingback: Vintertips i Vemdalsområdet - 6 saker du inte får missa! - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.