10 saker jag gillar med mtb

Att få cykla på stig, i skogen och på fjället är det som jag tycker allra mest om. Det är inte bara ett sätt att få träning utan kanske mer ett sätt att varva ned, rensa tankarna och få uppleva naturen. När jag och mina bloggkollegor Sara Borg och Elna Dalhstrand bestämde oss för lista varför vi tycker så mycket om mountainbike blev det svårt att enbart välja ut 10 saker. För cykling är så mycket mer än bara cykel och det finns så många fler anledningar än bara 10 stycken. Men det fick mig att tänka lite och faktiskt inse hur otorligt mycket jag har fått uppleva, vilka härliga människor jag träffat och hur fint det är att ha en hobby som ger så mycket energi.

Här är mina 10 anledningar!

Vintercyklingen på fatbike på fjället. Allt det vita, fjälltopparna och de hårda skoterspåren. Fraset under de tjocka däcken och fikat vid en buvall. Det är lisa för själen och ett sätt att tanka energi under den mörka årstiden lika mycket som det är att få in lugna värdefulla pass vintertid. För på en fatbike går det sällan särskilt fort.

Jag gillar också den delen av cyklingen där tävlingspirret kommer och alla endorfiner efteråt. När jag tagit ut mig så hårt och känt att benen och kroppen levererat precis som jag önskat. Känslan av att vara urstark oavsett hur själva tävlingen har gått. Det är beroendeframkallande även om det är en hatkärlek inför som många gånger kantas av lite för mycket prestationsångest.

Vännerna jag träffar. Alla jag får möjlighet att cykla tillsammans med och som lär mig så mycket. Alla fina ställen jag fått uppleva när cykelkompisarna är utspridda över landet. Det är något med mountainbike som förenar. Det är häftigt!

Att ständigt få utvecklas. Att jag lär mig något nytt och blir bättre nästan varje pass jag gör. Jag gillar att leka på cykeln och tror att det är så man lär sig. Kan ungarna kan väl jag tänker jag många gånger. Just nu övar jag på att cykla på bakhjulet, stegra och klara bunny hop.

Prylarna. Får man säga så? Jag gör det. Mountainbike är en prylsport om man vill och jag gillar att pillra lite. Uppgradera cykeln, matcha med fina handtag och surfa cykelprylar. För det mesta drömmer jag om nya saker och i bland sparar jag i hop till något jag verkligen vill ha. Som en höj- och sänkbar sadelstolpe eller en ny vätskeryggsäck.

Jag gillar, åtminstone på hösten att få köra i riktigt misärväder. När det är lite kyligt och kallt och träden har börjat tappa sina löv. När det slirar under däcken och leran stänker. När tårna är kalla i cykelskorna och jag får tända pannlampan på kvällen. På något sätt är den tiden den allra mest kravlösa i min cykling. Våren och sommaren är över och jag rullar bara för att få komma ut. Ett par pass senare har jag tröttnat på att tvätta cykel i badkaret och längtar snö som inte är lika skitigt.

Cykling och framförallt mountainbike är för mig ett sätt att få upptäcka naturen. Upptäcka den genom turerna i långsamt tempo med kaffetermosen i ryggsäcken. Ta en stig och se vad den leder och kanske hitta en pärla. Många gånger leder inte turerna till nya stigar men det gör sällan särskilt mycket. Det är bara fint att få vara ute.

Fartkänslan. Den är häftig på smal stig eller i pannlampans sken. När det runt omkring en blir en suddig massa och stigen är det enda jag fokuserar på. När det stämmer i kurvorna och cykeln gör precis som jag vill och jag känner mig trygg. Det ger gåshud och gör mig rusig.

Den kanske största anledningen- att jag mår bra. Jag kan släppa så mycket av vardagstankar som mal i bland. Jag får koppla av och bort. Det lindrar rastlösa ben och jag kan fokusera på här och nu på ett annat sätt än i tillvaro som många gånger handlar om snabb information, om att fatta beslut och se till att familjelivet flyter på.

Visst blev du nyfiken på vad Elna och Sara listar som sina tio saker? Kika in till dem!

Vad gillar du allra med den sport du håller på med? Berätta gärna!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: