• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Premiär för Jämtlandsserien MTB – race i Tandsbyn

Premiär för Jämtlandsserien MTB – race i Tandsbyn

Vi åkte till Tandsbyn i dag för att ta på oss nummerlapp och delta i premiären av Jämtlandsserien i MTB. Det har under många år funnits en jämtlandserie för landsväg med tempo och linjelopp. Jag har deltagit i den lite sporadisk under åren. Vann till och med serien för något år sedan. Mest för att damfältet var magert. Sedan är inte tempo eller linjelopp på landsvägen min starka sida.

Vi hade egentligen planerat en stughelg med tävling i Lofsdalen i lördags. Ett mtb-lopp som jag stått som segrare i vid två tillfällen med andra damer på banan ska tilläggas. Jag hade sett framemot årets upplaga eftersom vi avstod i fjol. Men när väderleksrapporten utlovade stora regnmängder under tävlingen och sedan lika stora regnmängder i Storhogna i dag valde vi att avstå att åka ned. Vi stannade hemma i stan i stället. Det i sin tur var bra eftersom jag känt mig lite seg och trött och sovit alldeles för lite. Kroppen protesterade högljudd i torsdags under mitt lunchpass. Jag har ansträngningsastma och i bland fungerar det inte med bricanyl. I torsdags var en sådan dag. Trots att benen var sugna på backar var känslan i luftrören otäcka. Jag avbröt passet och åkt tillbaka till jobbet. Sprang i lugnt tempo på kvällen vilket fungerade bra. I fredagseftermiddag var jag så seg och trött i benen att jag övervägde att vila hela helgen.

Men samtidigt skulle det kännas lite dumt att inte ställa upp och köra när det äntligen arrangeras mtb-lopp på hemmaplan. Har man satt bana och ordnat med att ha en öppen kiosk vore det synd om det inte kom så många. Så jag åkt dit med inställningen att ta mig runt i skapligt tempo trots att jag helst av allt hade velat sova bort dagen. Hasse däremot var peppad och han har fått upp farten rejält på senare tid. Jag gissade att han skulle köra riktigt bra.

Olle Eriksson var tuff och ställde upp med Fatbike!

Vi betalade en tjuga och fick våra nummerlappar och jag kände mig inte det minsta nervös. Hade på förhand fått veta att det var en enkel bana utan några värre stigningar. Fyra varv om 5,4 km skulle vi köra och banan skulle till största delen gå i skidspår. Jag är som bäst om jag får ett par backar eller två och slipper köra fullt ös hela tiden. Det skulle även vara intervallstart. En minut mellan varje åkare så som tempoloppen på landsväg körs här. För mig en ovanlig mtb-start. Det är alltid roligare att få starta tillsammans och kämpa mot varandra mer än att jaga någon och ha någon bakom sig. Dessutom vet man inte hur det gick förens alla gått i mål och listan summeras.

Jag bad Hasse starta bakom mig för att jag skulle få lite sparring. Målet var att inte låta honom gå om på första varvet. Att jag skulle bli omåkt tvivlade jag inte alls på. Jag spanade efter några fler damer. Såg en dam som startade runt 10 minuter innan mig. Förstod att det skulle vara som på tempoloppen jag kört, rätt magert i damfältet. Det gör att motivationen sjunker lite. Det finns liksom inte så mycket att köra för. Å andra sidan får jag jaga herrarna i stan vilket är bra träning i sig.

Jag kände redan efter ett par hundra meter att det inte var några starka ben under mig. När första backen kom tappade jag fart direkt men ändå glad att det bar uppför. Jag fick ut alldeles för hårt och tyckte att jag hörde Hasse växla bakom mig redan efter en kilometer men tänkte att det inte kunde vara möjligt. Första varvet gick åt till att lära mig banan som faktiskt innehöll ett par jobbiga knixar och lite rolig stig. Dessutom hade de slängt in en grusväg som sig bör och där jag i vanlig ordning tappade mycket fart. Jag passerade den enda damen in på första varvningen och jag antog att hon körde den korta motionsvarianten. Passerade sedan någon åkare till innan jag hamnade ensam.

Det tog faktiskt två varv innan jag skymtade Hasse och vid varvningen in på det tredje gick han om. Jag tog rullen och kunde gå med i hans tempo tills vi nådde asfalt och grusväg. Jag tappade honom och såg hur han seglade i väg. Han hade tagit en minut på mig och var på god väg att dryga ut tidsavståndet rejält. Nu skiftade jag fokus till att inte låta någon annan bakom passera och kunde gå om en kille som inte riktigt ville släppa förbi mig. Jag surnade till lite. Varför tänkte jag, när jag ändå kommer i så mycket högre fart och är snabbare. Svalde lite irritation och hängde av honom. Tänkte en stund innan jag fick rejäl huvudvärk att loppet borde ha varit dubbelt så långt när kroppen äntligen började komma i gång. Sedan var jag glad att jag bara hade ett varv kvar trots allt.

Sista varvet skymtade jag inte Hasse men en annan åkare framför mig på den där långa grusvägen. Jag tryckte så hårt jag kunde och fick upp farten även när det började stiga. Spurtade de sista kilometerna in i mål och låg en stund i gräset med rejäl hosta. Återigen fungerade inte sprayen.

Vi köpte kaffe och glass och hängde en stund med Happygänget innan vi åkte hem. Trots sega ben kände jag mig nöjd. Jag hade kört så hårt jag kunde och var ändå inte så långt efter Hasse som jag trodde. När resultatlistan kom upp på Facebook var jag som trott ensam dam. Placerade mig dock som åttonde åkare av 19 startande. Tuffast var Reinhold som vägrade starta i sin åldersklass eftersom han då bara skulle få köra 2 av 4 varv. Han blev herrar 60 och gjorde ett fint lopp. Hasse slog till med en fin fjärdeplats.

Efter lunch och lite vila på soffan var benen galet rastlösa och kroppen full av överskottsenergi. Jag och Hasse rullade en sväng över Lillsjön och jag tog en solorunda mot Lugnvik och satte pers på ett par stigar. Plötsligt var kroppen pigg och benen starka. I bland är det konstigt hur den fungerar, kroppen.

Slutligen var det ett trevligt arrangemang och jag hoppas att det dyker upp lite fler damer i de resterande deltävlingarna. Banan i dag blev man trött av och innehöll lite roliga partier där man fick vara vaken för köra bra. Trots intervallstart vilket jag inte gillar så stor tumme upp för Tandsbyn och jag anar att det finns en del roligt i stigväg om man letar lite!

6

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: