• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • USWE airborne 9 – så här efter ett par månader

USWE airborne 9 – så här efter ett par månader

I våras köpte jag en ny vätskeryggsäck. En USWE airborne 9 som på pappret lovade ett bärsystem som skulle göra att väskan inte hoppade omkring. USWE kallar det för ”no more dancing monkeys” och är det som framförallt ska skilja USWE från andra märken. I övrigt fungerar de flesta vätskeryggsäckar likadant med olika lösningar för exempelvis förvaring och liknande.

Jag har svårt att bära ryggsäck när jag cyklar. Det krävs att väskan sitter bra och inte ger tryck över ryggen annars får jag lätt ont. Vid lugna kortare pass är det inte lika viktigt vilken väska jag har men kör jag lite hårdare och lite längre blir det besvärligt. Jag vill helst kunna bära med mig min vätska på ryggen och en del av de prylar jag behöver ta med på ett långlopp eller långt distanspass. Jag vill också slippa riskera att gå torr på tävling när jag bara får ned en halvliters flaska i ramen och sällan har langning. En flaska på ramen kan i ibland vara lite fipplig att hantera när kroppen och huvudet är tomt och därför känns en väska bättre- även för att minimera risken att någon annan cyklist kör över en tappad flaska. Jag vill också slippa stoppa slangar och verktyg i ryggfickorna på cykeltröjan eftersom det ofta ger upphov till smärta i ländryggen. Dessutom är jag en fikacyklist av rang och kaffetermosen är en trogen kompis på cykelturen.

Airborne 9

USWE har flera storlekar av sina vätskesystem beroende på hur mycket eller lite packning man vill ta med sig ut. Jag vill kunna ta med mig vätska, slang och andra nödvändiga saker till cykeln och på de lite längre lugnare rundorna även få med en kaffetermos och förstärkningskläder och en kamera. Samtidigt ville jag ha en så små smidig och lätt väska som möjligt för att kunna köra långlopp med den. Modellen Airborne 9 blev därför en bra kompromiss.

Mycket förvaring i liten väska

Väskan har fyra fack. Ett större för vätskesystemet som man placerar i separat ficka i det stora facket. Ett litet fack uppe på väskan för till exempel telefon och kort och som ska stå emot lite väta. Ett stort fack utan möjlighet att låsa som tillverkarna menar är ett fack för att transportera sin hjälm. Slutligen ett yttersta fack med plats för pump och reservdelar.

Trots att väskan är liten och nätt rymmer den mycket förvarning. Det går fint att få ned extra kläder och fikatermos samtidigt som verktygen får plats. Även om jag packat väskan till bristningsgränsen har den fortfarande känts bra att bära på ryggen vilket är ett stort plus.

Däremot har jag saknat mindre fack som är lätta att komma åt utan att ta av sig väskan. Fack där det går att förvara gels eller energi för att slippa bära sådant i ryggfickorna på lopp. Likaså hade jag gärna velat ha ett fack för telefonen lättåtkomligt.

Vätskeblåsan är på 3 liter vilket räcker gott och väl. Jag har upplevt att andra vätskeblåsor har skvalpat när de inte varit helt fyllda men har inte känt det med det här vätskesystemet. Blåsan fylls blåsan i två kanaler vilket gör att vattnet håller sig på plats och fördelas skönt över ryggen och det kanske gör att det inte skvaplar på samma sätt som andra vätskeblåsor jag haft.

Det fina med vätskeblåsan som följer med USWE-väskan är att den har ett snabblås mellan slang och själva blåsan. Det går snabbt att koppla bort slangen utan att vattnet rinner ut vilket underlättar när man fyller vatten. Slangen däremot är lite för lång men går såklart att kapa om man vill. Med lite god vilja går det att fylla ut innerfacket med överflödig slang men den tenderar att dras ut ändå och störa lite under aktivitet. Den lilla hake som finns på bröstbältet håller dock slangen på plats bra.

 No dancing monkey –  funkar det?

Väskan har ett litet annorlunda bärsystem. Det finns inget midjebälte utan i stället knäpps axelremmarna i hop mitt på bröstet. Axelremmarna justeras sedan att väskan sitter tight mot ryggen. Detta ska enligt USWE göra att väskan inte hoppar omkring på ryggen.

USWE airborne

Jag var lite skeptiskt i början. Ett midjebälte avlastar i bland vikten från ryggen och det är lättare att få bra passform på en väska med midjebälte. Jag har kört med camelbacks där det inte finns något midjebälte och väskan har haft en enkel bröstrem. Jag har även kört med min lite äldre Ospreyväska där midjeremmen inte avlastat något men axelremmar kunnat justerat till bra passform. När väskteblåsan varit full har båda typerna av väskor suttit bra så länge jag inte kört snabba och tekniska stigar med mycket svängar och studs. Då har de velat glida omkring på ryggen och ju mer jag druckit av vätskan har väskorna studsat allt mer och behövt justeras allt eftersom. Att väskorna rört sig mycket har i sin tur gjort min rygg trött.

USWE-väskan däremot sitter på sin plats oavsett hur mycket vätska jag i blåsan och har inte märkts av på stig vilket är ett bra betyg. Jag har kört lugna pass med mycket packning. Kört grusvägspass och hårda korta och långa tävlingar och ryggen har inte bråkat så mycket bortsett från vid några tillfällen. Men det är inte enbart väskan fel utan mer min egen ovilja att stärka mina bålmuskler.

Jag har dock varit noga med att packa väskan lite klokt inför lopp. Lite så som jag gör när jag packar vandringssäcken för att underlätta för ryggen.

USWE airborne

Plus

 • Bärsystemet som verkligen gör att väskan sitter stadigt och inte märks under aktivitet och som är enkelt att justera till bra passform.
 • Bra lösning för att spänna fast en fullfacehjälm med snoddar.
 • Trots 9 liter packutrymme får det plats mycket i väskan och bra lösning för verktyg i ytterfacket.
 • Smidigt att kunna koppla bort slangen på västskeblåsan vid rengöring och påfyllning utan att risekra att det läcker.
 • Ryggplattans utformning med kanaler som gör tat det cirkulerar luft mellan rygg och väska och förhindrar att det blir för varmt.
 • Liten och smidig och upplevs lätt trots att Airborne 9 är en mellanstor väska.

Minus

 • För kvinnor med större byst kan spännet över brösten kännas obehagligt och inte passa så bra. Så testa innan köp.
 • Saknar små fickor som är lättillgängliga för tex gels, energi och att komma åt till exempelvis telefonen snabbt.
 • Saknar ett lite smidigare sätt att bära en vanlig hjälm utanpå ryggsäcken. Stora facket avsett för hjälm känns inte helt säkert och snoddarna för fullfacehjälm passar inte riktigt för min vanliga cykelhjälm. Här har min gamla Osprey en bättre lösning.

Sammanfattningsvis

Letar du en smidig ryggsäck som fungerar lika bra på lopp och på fikaturerna är USWE airborne ett bra val. Den rymmer tillräckligt mycket vätska för att du inte ska riskera att gå tom och även om du inte fyller blåsan helt så skvalpar det inte. Den fungerar lika bra på lopp som till lugna fikaturer eftersom det ryms mycket väskan trots sin mindre storlek. Gör du däremot längre lugna turer och inte behöver en smidig raceryggsäcka är är den större modellen Airborne 15 ett bättre val. Där får mer kläder, fika och cykelutrustning plats.

USWE:s bärsystem fungerar jättebra i praktiken och när en väska inte märks på tekniska stigar är det ett gott betyg. Det är inget som skumpar eller fördelar vikten konstigt. Det är lätt att justera väskan under cykelturen. Två enkla kardborreband gör jobbet. Låsningen av remmarna känns inte mot bröstet utan väskan sitter skönt.

Väskan kommer i någon form av unisexstorlek och jag fick justera min till en S/M-storlek och även det gör man enkelt och smidigt. Man får dock vara noga med att justera eftersom spännena som banden löper igenom annars kan kännas lite i sidan av kroppen.

Airborne 9 är en perfekt långloppsväska och lika perfekt fikaväska helt enkelt!

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: