Bullet Journal- vad är det?

Har ni hört talas om Bullet Journal eller Bujo som det förkortas med i bland? Jag har läst om det på en del bloggar, sett bilder på Instagram och funderat på vad det är och hur man ska använda det.

En Bullet journal är en blandning mellan kalender, att-göra-listor, dagbok och anteckningsbok eller vad du själv gör den till. Det är bara fantasin som sätter stopp. Vill du läsa mer om hur du påbörjar en Bullet Journal ska du kika in hos Anna Finnborg. Hon har beskrivit hur du kommer i gång på ett mycket bra sätt. Hon beskriver också hur du kan använda tecken för att tex markera viktiga saker du ska koma i håg att göra, saker som du vill lära dig mer av. Du kan googla Bullet Journal för att hitta ännu mer tips.

Jag gör gärna listor, försöker att anteckna saker i min mobil, försöker att använda den digitala kalendern. Det är ju bra att kunna få påminnelser om saker jag ska göra. Har använt Trello, en form av planering via nätet och en app i telefonen. Det var jättesmidigt ett tag innan jag tyckte det blev för jobbigt att synka app med webb och komma i håg att skriva in saker.

Jag vill helst planera och anteckna för hand. Jag älskar papperskalendrar och anteckningsböcker. Sådant som jag använder i mitt jobb. Det är lättare att minnas och strukturera upp om jag får rita, skriva och klottra och sedan kan bläddra. Inte vara bunden till att vara uppkopplad. Helst ska mina kalendrar eller anteckningsböcker rymmas i fickan. Jag har letat länge efter ett sådant här sätt att planera bland annat min träning. En kalender som jag själv kan rita och skriva i. Använda färgglada överstrykningspennor och fästa post-it-lappar. Det har även min Cecilia och Hasse gjort.

Så varför inte prova att skapa varsin Bullet Journal?

Hur har vi gjort?

Både jag och min dotter har ägnat några timmar åt att skapa varsin Bullet journal. Hon gick i gång på upplägget lika mycket som jag.  Vi hittade varsin fin anteckningsbok och med hjälp av bloggar och youtube har vi skapat varsin journal. På helt olika sätt. Cecilia är mer pillrig, vill ha fint typsnitt och färger. Jag själv mer grovt. Inte så tjejigt eller pyssligt.

Innehållsförteckning eller Index. Jag ritade det över ett bokuppslag. 

Det första jag gjorde och det viktigaste i min Bullet Journal är min innehållsförteckning eller index som jag valde att kalla det. Nu i uppbyggnadsfasen hamnar inte all i kronologisk ordning. Vilket heller är viktigt för mig. För varje sak jag skriver in för jag över det till mitt index, numrerar mina sidor i boken för att lätt kunna hitta.

Jag har likt Anna även gjort en halvårsöversikt över 2017. Där skriver jag in det som kommer att ske under månaderna som kommer. När jag sedan utvecklar och bryter ned det som jag planerat för jag antecknar jag sidonumret. Jag har sedan delat upp min kalender månadsvis. Att bryta ned det till veckor och timmar kommer jag inte att göra. En sådan detaljerad översikt behöver jag inte. Det blir också för mycket för mig att komma i håg. I stället markerar jag med färger, som ovan, rosa för de inlägg i bloggen som återkommer varje vecka. Antecknar små kom-ihåg-saker att göra varje månad.

Hur kommer träningsplaneringen in?

Precis som med mål för året på det privata planet eller för bloggen eller vad man nu väljer att sätta mål kring går det lika att göra detsamma för träningen. Övergripande mål som sedan kan brytas ned i delmål. Ned till veckoplaneringar av träningen. Jag tänker att jag själv ska skriva ned den ram jag utgår i från. Den som finns i huvudet. Färgsätta träningspassen utifrån intensitet och följa upp under en månad. Se fördelningen och hur den stämmer överens med hur jag tänkt och hur jag tränat innan. När det har fungerat bra och använda min digitala träningsbok på Funbeat som underlag.

Min dotters träningsmål och planerade tävlingar för 2017. Hon använder lite mer färg och form än jag. 

Precis som min dotter listar jag de tävlingar och lopp som jag vill åka och som är viktiga för mig. Vilka vill jag verkligen ställa upp i år? Vilka tävlingar är de som jag prioriterar mest? Vilka skulle vara en bonus om tid och pengar finns?

När det finns på pränt kan jag sedan stämma av med kalendern och hur de passar in i träningsplaneringen. Jag gjorde en liknade planering för två år sedan där långlopps-SM var mitt huvudfokus och tävlingarna på vägen bra träningspass. Det hjälpte mig att släppa lite av pressen att alltid vara i bra form och verkligen satsa på att bli så bra som jag kunde inför det som jag tyckte var allra viktigast.

Bullet Journal

Sedan då?

Jag tror att det här formen av planering och anteckningsform blir ett levande dokument. Något som jag kommer att få uppdatera och förfina allt eftersom. När jag hittar nya saker att föra in och följa upp. Till skillnad från mina digitala anteckningsböcker går det att bläddra och stryka över, lägga till och ta med sig överallt. Där inte mobilen inte följer med. Jag har bara börjat och har mer att lära. Det är också riktigt roligt sätt att få ut lite kreativitet låta tiden gå!

Har du provat att göra en Bullet Journal och vad tyckte du i sådana fall?

3

12 Comments

  1. Helena februari 3, 2017 at 15:11

   Modebloggare (ehh..harkel…host) som man är hoppar man på trenden och gör en. Nä men jag behöver få handgripligt anteckna saker och som du säger, lite rogivande! Sedan återstår väl och se hur länge jag klarar att hålla i det.

   Reply
 1. Elna februari 3, 2017 at 17:26

  Jag har en egen version av det där som jag haft med mig i många år, särskilt i yrkeslivet är det värdefullt. Ett Moleskineblock med olinjerade sidor som jag fyller med skisser, anteckningar, listor och den där typen av teckningar jag alltid gör när jag sitter och lyssnar på någon eftersom jag lyssnar bättre då. Det ska vara ett Moleskine för det är samma lyxiga block som Hemingway använde och det kostar pengar – ett dyrt block med bra papper är man liksom rädd om. Så himla mysigt det lät btw att sitta och planera ihop sådär med sin dotter!
  Elna recently posted…Fem härliga platser att cykla MTB påMy Profile

  Reply
  1. Helena februari 3, 2017 at 22:41

   Å molskine! har tittat på det i bland men tyckt att det just kostar en del. jag antecknar ju enormt mycket i mitt jobb, på hembesök och så och i bland skulle jag vilja ha något annat än ett randomkollegieblock men det funkar ju inte. Däremot har jag en fin sprialbunden bok jag fick av min kollega (som också älskar anteckningsböcker) som följer med på arbetsplatsträffar, handläggarträffar och sånt. Där det inte skrivs lika mycket. Jag ritar också när jag lyssnar, även när jag skriver utkast till mina utredningar, små hjärtan om det handlar om hjärtbesvär osv.

   Det var supermysigt! Roligt att få ta del av hennes tankar och planeringar!

   Reply
 2. Tove februari 3, 2017 at 17:36

  Jag älskar papper, kalendrar, block och pennor! På jobbet planerar jag bra med kalender, listor, bockar av. Privat vad gäller struktur i träning, vilken tid var tvättiden? och att ringa viktiga samtal som att boka om tider till tex frisör/tandläkare mindre strukturerad.

  Efter att ha läst detta ska jag testa en Bujo i mitt privat/vardagsliv. I helgen blir det till att köpa en rolig anteckningsbok.

  Reply
  1. Helena februari 3, 2017 at 22:37

   Jamen gör det! Jag har ju haft böcker förut men inte riktigt samlat dem på samma ställe och badat i postitlappar! Tror jag skulle ha ännu mer nytta av dem om jag gör lite som du, även skriver in tvättider och sådant 🙂

   Reply
 3. Beautiful Life februari 3, 2017 at 23:22

  Åååh! Vad glad jag blev när det plingade till och jag fick en liten pingback på mitt inlägg! Tack för länkningen! <3

  Superfina bilder och bra inlägg! Skulle bli sugen att börja jag med om jag inte redan börjat. Haha! 😛

  Trevlig helg Helena!

  /Anna
  PS. Såg nu när jag läste andra gången och skulle skriva en kommentar att mitt efternamn blev lite knasigt i stycket, det är Finnborg om vi ska vara kinkiga, haha 🙂

  Reply
  1. Helena februari 5, 2017 at 19:27

   Ditt inlägg gav oss så mycket inspo och var jättebra att starta upp en egen med 🙂
   Tack! Då har jag lyckats skapa lite inspo om du blev sugen att göra en egen trots att du har en;-)
   Ska ändra ditt efternamn, jag tänkte rätt men skrev fel;-)

   Reply
 4. Malin februari 5, 2017 at 19:14

  Det där låter som något för mig! Jag älskar att planera (grovt), ha listor, strukturera och markera. Men gillar också pappersversionen bäst, och har inte riktigt hittat någon bra struktur eller upplägg tidigare. Detta borde kanske testas!
  Malin recently posted…Gör det själv: enkel hemgjord NutellaMy Profile

  Reply
  1. Helena februari 5, 2017 at 19:28

   Prova! Det är jätteroligt och ju mer man skriver ju mer kommer man på att skriva ned! Min dotter har ägnat många timmar till sin i helgen=mindre skärmtid!

   Reply
 5. Pingback: En bucketlist av cykelutmaningar - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge