Spinninglåtar- musiktips

Det har inte hänt så mycket i träningsväg här, i stället har jag haft tid att pyssla med passbygge och sorterat spellistor. Inte helt fel. Följer upp föregående inlägg med ännu ett spinningrelaterat dito.

Jag samlar på mig mycket låtar i min Spotify, spellistor efter spellistor som för utomstående kan te sig rätt kaosaktiga. Jag har dock koll. Ett par samlingar med ”lyssna igenom” några andra enbart backar osv. Även om en bra låt inte kommer med i det pass jag bygger just då kan det tänkas att jag plockar in det nästa gång eller sparar till ett temapass. I bland behöver vissa låtar helt enkelt ligga och mogna till sig.

Så jag tänkte dela med mig av fyra av mina spinninglistor, kanske finns något du gillar!
(vill du se två senaste spinningapassen i sin helhet finns de här och här)

Lättast tycker jag att det är att hitta backlåtar. Oftast är de rockiga eller har riktigt tung technobas. Jag vill gärna att det finns en bra text som jag kan plocka upp när jag bygger ett scenario kring vad vi för tillfället gör. Rena instrumentala låtar gillar jag också, det bjuder in till att bygga upp en riktigt bra känsla och peppa hårt.
Jag har en förkärlek för blandade backar, dvs där man både sitter och står. Gärna korta stående partiter som avslutas med att deltagarna får sätta sig ned med bibhållet mostånd en liten stund. Men många gillar långa nötande backar så jag blandar givetvis.

Intervaller och fartlekar är lite kluriga. Oftast får låten bestämma längd på intervallen, även här behövs lite tryck och tunga basgångar.  Det får vara tung musik, gärna lite uppkäftig text om jag hittar en sån låt.
Fartleken vill jag gärna ha i form av techo/trance-liknande musik, gärna lite längre låtar. I dessa låtar brukar det vanligtvis finnas ”naturliga” återhämtningar varvat med långa fartavsnitt med drivande tempo.

 

Sprintarna är det svåraste tycker jag. Är kräsen och vill ha musik med tydlig fartökning och tryck i, helt ska sprintarna vara ungefär lika långa. Det spelar inte så stor roll om sprintarna är 10s eller 30s huvudsaken är att de går att maxa till.
Uppvärmning, nedvarvning och raksträckor brukar jag hitta ganska enkelt. Uppvärmningen ska vara pigg och lättsam, oftast har jag lagt in någon ”hit” som de flesta känner igen. Raksträckor syftar till att få varva ned och lätt kunna sitta och spinna i bra tempo utan att för den delen tappa i puls. Nedvarvning brukar vara något med lite driv men samtidigt lugnt om ni förstår.
Ja det var det, spellistorna kommer nog med all säkerhet att fyllas på vartefter, de har en tendens att bli långa innan jag rensar 🙂
(Lite kuriosa- Paul Simon och låten : You can call me Al var min första uppvärmningslåt som instruktör, den första låten jag hittade som jag ville använda i mitt pass även om jag var nervös att bara jag skulle gilla det. När jag drog i gång skivan för första gången spred sig stora leenden i salen och jag kunde andas ut!)

 

1

12 Comments

 1. LinaTriathlet februari 2, 2013 at 13:03

  Kul att du delar med dig av låtarna! Bra med spotify, finns mycket man kan hitta där! Tack för tipsen! 🙂

  Reply
 2. admin februari 3, 2013 at 21:16

  Roligt att du tycker det! Det finns mycket bra, i bland för mycket bra för ett pass.

  Reply
 3. Catarina februari 9, 2013 at 13:22

  Jaaaa! Vad bra med tips på musik. Jag håller i pass på crosstrainern, också en del backar och intervaller man behöver ta sig igenom på dessa. 🙂

  Men så har jag en fråga, brukar du ha svenska låtar som tema någon gång? Jag tycker det är svårt att hitta svenska låtar att ha i passen men gillar själv att träna till det. Har du något tips på detta?=)

  Reply
 4. admin februari 9, 2013 at 19:09

  Catarina- Vad roligt at du gillade inlägget:) I bland är det bra med lite ny input.

  Jag har aldrig haft ett rent svenskt tema, tycker som du att det är jättesvårt att hitta bra låtar på svenska. Jag vet inte om det är för att man hör texten så väl. Det finns ju bra svenska grupper som jag plockar in i mina pass, men det är texter på engelska.
  Vi hade ett temapass i våras med sommarhits och då använde jag en del svenska låtar, plus att jag även har använt stiftelsen i mina pass. Om du kikar på denna playlist finns i allfall ett par låtar!http://open.spotify.com/user/helenaenqvist/playlist/3nqo5MDiQ8LSh0PNWjDXv9

  Reply
 5. Anonym januari 2, 2014 at 11:07

  Tack för många bra musiktips!!
  God fortsättning på det nya året
  /Camilla

  Reply
 6. admin januari 2, 2014 at 21:25

  Hej Camilla! Vad roligt att det kom till användning 🙂 Detsamma till dig!

  Reply
 7. Johanna februari 13, 2014 at 08:20

  Riktigt bra tips! Behöver fylla på med lite inspiration ibland, tack!!

  Reply
 8. admin februari 13, 2014 at 12:11

  Vad roligt att du gillade det! Varsogod 🙂

  Reply
 9. tewa75 april 11, 2014 at 06:26

  Bra med tips på lite ny musik. 🙂 Man hamnar annars lätt på samma låtlistor hela tiden… HÅRD ROCK! 😉

  Reply
  1. admin april 11, 2014 at 15:20

   haha Tewa, sånt händer ju, iof är jag inget stort fan av hårdare rock men ändå:-)

   Reply
 10. Pingback: Rebel Yell en av tre grymma träningslåtar | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 11. Dan Johansson mars 15, 2018 at 20:55

  Låttips om du villförnya i dina låtlistor
  Lugn start som växlar till ett högre i ett ”drop” , lugnt igen med avslutning i ett nytt ”drop”
  ATONE svensk producent o DJ
  https://fanlink.to/OnMyMind
  Lyssna och testa!

  Reply

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.