Spinninglåtar- musiktips

Det har inte hänt så mycket i träningsväg här, i stället har jag haft tid att pyssla med passbygge och sorterat spellistor. Inte helt fel. Följer upp föregående inlägg med ännu ett spinningrelaterat dito.

Jag samlar på mig mycket låtar i min Spotify, spellistor efter spellistor som för utomstående kan te sig rätt kaosaktiga. Jag har dock koll. Ett par samlingar med ”lyssna igenom” några andra enbart backar osv. Även om en bra låt inte kommer med i det pass jag bygger just då kan det tänkas att jag plockar in det nästa gång eller sparar till ett temapass. I bland behöver vissa låtar helt enkelt ligga och mogna till sig.

Så jag tänkte dela med mig av fyra av mina spinninglistor, kanske finns något du gillar!
(vill du se två senaste spinningapassen i sin helhet finns de här och här)

Lättast tycker jag att det är att hitta backlåtar. Oftast är de rockiga eller har riktigt tung technobas. Jag vill gärna att det finns en bra text som jag kan plocka upp när jag bygger ett scenario kring vad vi för tillfället gör. Rena instrumentala låtar gillar jag också, det bjuder in till att bygga upp en riktigt bra känsla och peppa hårt.
Jag har en förkärlek för blandade backar, dvs där man både sitter och står. Gärna korta stående partiter som avslutas med att deltagarna får sätta sig ned med bibhållet mostånd en liten stund. Men många gillar långa nötande backar så jag blandar givetvis.

Intervaller och fartlekar är lite kluriga. Oftast får låten bestämma längd på intervallen, även här behövs lite tryck och tunga basgångar.  Det får vara tung musik, gärna lite uppkäftig text om jag hittar en sån låt.
Fartleken vill jag gärna ha i form av techo/trance-liknande musik, gärna lite längre låtar. I dessa låtar brukar det vanligtvis finnas ”naturliga” återhämtningar varvat med långa fartavsnitt med drivande tempo.

 

Sprintarna är det svåraste tycker jag. Är kräsen och vill ha musik med tydlig fartökning och tryck i, helt ska sprintarna vara ungefär lika långa. Det spelar inte så stor roll om sprintarna är 10s eller 30s huvudsaken är att de går att maxa till.
Uppvärmning, nedvarvning och raksträckor brukar jag hitta ganska enkelt. Uppvärmningen ska vara pigg och lättsam, oftast har jag lagt in någon ”hit” som de flesta känner igen. Raksträckor syftar till att få varva ned och lätt kunna sitta och spinna i bra tempo utan att för den delen tappa i puls. Nedvarvning brukar vara något med lite driv men samtidigt lugnt om ni förstår.
Ja det var det, spellistorna kommer nog med all säkerhet att fyllas på vartefter, de har en tendens att bli långa innan jag rensar 🙂
(Lite kuriosa- Paul Simon och låten : You can call me Al var min första uppvärmningslåt som instruktör, den första låten jag hittade som jag ville använda i mitt pass även om jag var nervös att bara jag skulle gilla det. När jag drog i gång skivan för första gången spred sig stora leenden i salen och jag kunde andas ut!)

 

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

12 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.