Bloggsvepet- året som gick

2017 års första Bloggsvep är inte en sammanfattning av veckan som gick. I stället har jag samlat de inlägg som jag tycker har varit de allra bästa från året som gått. 2016  Blogginlägg som får mig att tänka till, som jag får reflektera över och som skapar känslor, ger njutning i form av fina bilder och fått skratta så att det gjort ont i magen är inlägg som fastnar.  Det är det fina med bloggar och alla människor bakom som delar med sig och skapar engagemang. Både de som som för det mesta bloggar på sin fritid utan att tjäna nämnvärt på det och som gör av ett stort intresse och passion likaväl de som lever på sitt hantverk. För bloggar är det. Bloggsvepet bilden är från i höstas, en av de finaste löprundorna vi gjorde. Också den sista innan fjällen runt Storhogna och Vemdalen gick i vintervila. Bilden är den av dem som jag är mest nöjd över, av alla hundra fjällbilder jag tog under sommaren, hösten och vintern. Leden är den som går från Oxsjön till Jors-Karivallen. Fantastiskt fin att springa!

Så över till året som gick. Det som slutade i går.

  • Året som gick upplevde jag som ett år där det kvinnliga idrottandet och de ojämnlikheter som tyvärr fortfarande lever kvar fick stort utrymme. Både negativt med orättvisa tävlingsförhålladen och prispengar och positivt när så många slöt upp och gjorde skillnad. Stor skillnad. Det har varit i ropet tidigare än 2016 men det kändes ändå som om något hände förra året. En som ofta tar ställning och skriver riktigt bra disukussionsinlägg om detta är Katja som driver bloggen Cykelkatten.cc. Hon vågar stå för sina åsikter och orden träffar och skapar engagemang. I april skrev hon inlägget Inse er roll i något större än några tusenlappar, Göteborgsgirot och i augusti inläggey är Hur är det möjligt att skapa en sådan orättvisa, tävlingsarrangörer? 
  • Det började så smått 2015 och eskalerade till helt bisarra nivåer under 2016. Cyklisthatet som det bennämdes i bloggar och i forum. När det inte längre var konstigt att medvetet försöka köra över cyklister, häva ur sig helt bisarra hemska saker offentligt på nätet om lyckrasvetton och hur illa det är de existerade. En debattartikel av en känd person på expressen spädde på det. Vi har som tur varit förskonade för det i Östersund, åtminstone bilister som ansett att de har rätt att riskera andras liv även om det har inträffat händelser även här. Sedan att pratet runt fikaborden många gånger varit grovt och anklagande är något jag nästan slagit dövörat till under de åren som jag cyklat. En som skrev ett riktigt bra inlägg i den här debatten och har drivit frågan mycket är Johan Lindkvist. I samband med att en cyklist i Örebro blev påkörd i september skrev Johan detta inlägg som delades mycket.
  • Något som jag funderade mycket kring mycket med tanke på att jag själv har en tonårsdotter är hur vi uppfattar andra, vad vi tror vi ser och hur vi ska sortera de intryck vi får. Det kan vara så lätt att tro att bilderna speglar en verklighet och inte bara ett snabbt och ofta tillrättalagt ögonblick. I maj skrev Sara Borg ett mycket bra inlägg om det här. Om hur man kan må bra på nätet och hur hon väljer att visa upp sitt liv i korta ögonblick. Hon avslutar sitt inlägg med orden ”Sist men inte minst, gör det du mår bra av! Inte det som du ser att andra gör”
  • Ett blogginlägg som fick mig att skratta var Ida Aspvikens inlägg hur man åker längdskidor. Ett inlägg av den där sköna självdistansstilen. När de flesta skidrelaterade inlägg man själv läser, om intervallpass, längdturer och andra mycket seriösa beskrivningar känns det så fint att få ta del av en helt annan beskrivning. Om hur jäkla svårt det kan vara, hur det känns att bli passerad av folk som ser helt oberörda ut, när man vallar galet och har svårt att ta kurvor. Oerhört stor igenkänningsfaktor!
  • I januari läste jag ett inlägg av Kristin Winnergard som lyfte något viktigt inom PT-branschen. Om personliga tränares och coachers  exponerings av sina klienter i sociala medier. Kristin ifrågasatte att använda sina klienters kroppar som ett bevis på hur duktig man är som PT och ofta väldigt lättklädda bilder. Just det att det är i mångt mycket stort fokus på en fysisk förändring i stället för välmående och hälsa utifrån andra aspekter ifrågasätter även jag. Därmed inte sagt att det finns bra PT för det finns det. Med utbildning och kunskap men tyvärr också många andra som egentligen inte har mer kunskap än hur de tränar själva.
  • Sara Rönne kikar jag ofta in hos. Det är att som att läsa en fin tidning, att bläddra i för att hitta inspiration, drömma sig bort, ta del av många klokheter och inlägg som skapar eftertanke och så för att njuta av vackra bilder. Sara bor och rör sig i Årefjällen, för en fjällräv som mig är det lite som att komma hem när jag ser hennes bilder. Jag skulle kunna länka till många av Sara inlägg men väljer två den här gången, Cykelkläder – vad är grejen, ett inlägg för nybörjarcyklisten där Sara uppfinner det fina ordet sportspets och så Vandring till Helags. Det sistnämnda ett galet vackert inlägg!
  • Jag älskar att läsa Racereports lika mycket som jag gillar att skriva egna. Jag gillar de som är lite längre, som bjuder på bilder och får läsarna att känna att de är med. Sofie Lantto lyckas med det. Hennes racereports är underbara. Hon tar sig också an lite annorlunda lopp, galna saker och långa lopp. Ett av de som jag läste och fastnade för det här året var Laponia Tritahlon. En irommandistans i Lappland, med fjällen som fond. I en sådan miljö skulle jag kanske kunna ta mig an distansen! En annan racereport det här året värd att lyftas fram är min sambo Hasses från Axa Fjällmaraton. Hans första mara någonsin och den gör han i Åretrakten. Jag hängde med som support och fotade lite och var stolt som en tupp när han gick i mål. Han fotade under loppet vilket gjorde att jag kunde få vara med lite i loppet trots att jag stod på sidan om.

Det har varit svårt att välja ut bara några av årets bästa inlägg. Det finns så många fler bra inlägg som skrivit under året som gått som inte fått plats. Kanske har du något inlägg som berört dig och vill dela med dig av? Lämna en kommentar i sådana fall!

7

11 Comments

  1. Tack för länkkärlek, och tack för tipset om hur man åker längdskidor. Jag läser Ida Aspvikens blogg men hade missat det inlägget. Det var ju riktigt rolig läsning såhär till morgonkaffet 🙂

  2. Tack så mycket för det fina omnämnadet! Är glad att vi är så många som bryr oss 🙂 Hoppas på ännu fler, och nöjdare damstartande i samtliga motions- och tävlingsklasser i år! <3

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: